Докато трескаво се опитваме да намерим локацията с помощта на

...
Докато трескаво се опитваме да намерим локацията с помощта на
Коментари Харесай

Лечебната сила на конете – как връзката с животните помага на децата със специални потребности

Докато трескаво се опитваме да намерим местоположението благодарение на навигацията в телефоните си, от шофьорската седалка се чува: „ Няма потребност! “. Завиваме бързо и макар че единствено преди минути сме тръгнали от центъра на София, някак си незабелязано се озоваваме в полите на Витоша. Усещането за прашната столица остава обратно, а стресът на градската среда е сменен от успокоение, чист въздух и зеленина. Посрещат ни няколко щастливи, дебелички кучета, пристигнали да подушат тези странни нови хора, помъкнали фотоапарати, микрофони и всякаква друга техника. Промъкваме се сред махащите опашки, а против нас Ива Дойчинова и Ваня Тодорова се усмихват към маса, отрупана с домашно приготвени сладки и соленки.

Кои сме ние, къде сме и за какво сме тук? Със сигурност си задавате тези въпроси. Ние сме група публицисти, събрани от най-различни медийни групи. Мястото е конна база „ Ахил “, а повода да сме тук е единствено една – да се срещнем с хората, основали фондация „ Можем Заедно “, да научим повече за тях и активността им, както и да се порадваме на красивите коне, с помощта на които десетки деца със специфични потребности вършат крачка към постигането на своите фантазии.

Ваня Тодорова и Анна Йочева – това са имената на дамите, стоящи зад тази идея. С блестящи от страсти очи Ваня споделя, че любовта й към конете е пламнала от пръв взор. Въпреки че тя самата в никакъв случай не се е състезавала и не е гонила кариера в този спорт, бързо е осъзнала по какъв начин тези превъзходни животни влияят на хората.



През 2014 година тя основава конна база „ Ахил “ – място, на което да се срещнем с конете, да поддържаме връзка с тях, да изградим връзка. В началото теренът е бил необщителен – потопен в плевели и обраснал в растителност, само че с доста предпочитание и труд лека по лека се е трансформирал в райското парченце, което виждаме през днешния ден. В първите месеци програмата въз основата е била общоприета, само че в следствие Ваня вижда какъв брой откровени и чисти са страстите на децата в контакта им с конете. В идващите няколко години концепцията узрява, а през 2017-та конната база стартира да работи с деца със специфични потребности. Самата Ваня изброява съществено количество квалификации, с които разполага, всред които специфичен възпитател и конна терапия.

Година по-късно на бял свят се появява и Фондация „ Можем Заедно “. Целта й е да обезпечи прехрана за децата за лечебните сесии с конете, да разпространява конната терапия в България и тя да заеме почтено място до други типове рехабилитации, практикувани у нас. Ваня е впечатлена от резултатите, които е видяла за последните пет години, а не щеш ли в този момент е намерила и съвършения първи дипломат на Фондацията – журналистът, радиоводещ и шеф на радио София, Ива Дойчинова.



Усмихната и спокойна Ива застава пред нас, с цел да ни опише по какъв начин се е влюбила в идеята на „ Можем Заедно “. Тя споделя за опита си в работата с хора с увреждания и тъгата, която усеща заради неналичието на схващане към тях. Според нея, обаче, съчувствието не е задоволително – би трябвало да се подхващат дейности, с цел да се промени средата, в която тези хора живеят. Много родители на деца със специфични потребности и увреждания се виждат заставени да сменят страната, защото у нас за тях е съвсем невероятно да обезпечат на фамилията си задоволително положителни условия за живот.

Разказът на Ива не стопира до тук – преди време тя е работила по снимането на филм, чийто основен воин е Михаела – дете с ДЦП. След дългогодишно малтретиране и неприемане, Михаела би трябвало да се оправя освен със болестта си, само че и с тежки прочувствени контузии. Един ден тя отива в Казанлък, с цел да учи конна езда, и внезапно излиза наяве, че в нея се крие голям гений.



След позвъняването на Фондация „ Можем Заедно “ Ива даже няма потребност да обмисля предлагането им – на драго сърце приема да стане дипломат на тяхната идея. Тя счита, че ни е належащо още знание – да разберем, че хората със специфични потребности в действителност са извънредно скъпи за обществото. Вместо да се фокусираме върху това, което им липсва, ние би трябвало да забележим това, което те могат и да разкажем техните истории, тъй като те са това, което доближава до хората и ги кара да се замислят. Конната терапия е един превъзходен метод да осигурим на децата със специфични потребности сигурна и спокойна рехабилитация, която да им помогне да повярват в себе си, да преодолеят трудностите и да реализират всичко, което изискат. Поразяващата история за невербално дете с аутизъм, което след години безмълвие споделя първата си дума точно на гърба на кон, е единствено едно от десетки доказателства в интерес на триумфа на конната терапия.



Ако и Вие имате предпочитание да се убедите от първо лице в позитивното въздействие на конната терапия, можете да го извършите още на 29-ти май в конна база „ Ахил “. Там ще се организира следващото събитие „ Да пояздим дружно “ – вратите са отворени за всички от 12 ч. до 16 ч. То ще е напълно благотворително, а събраните средства ще се употребяват в помощ на деца със специфични потребности. И в случай че към момента имате потребност от малко тласък, с цел да се качите в колата и да заведете детето си на езда – ето го и него: множеството от конете, живеещи в базата, са избавени от ужасни условия и неприятно отношение. Кобилата Вая, която е най-възрастната в „ Ахил “, е изплатена и измъкната от семейство, което я е било и ослепило. Днес Вая щастливо хрупа моркови и чака новите си дребни другари, на които да помогне с грижа и обич. Възможно ли е това да е тъкмо Вашето дете?



Автор: Ева Георгиева
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР