Докато траеше конференцията в Русе се проведе протест срещу мръсния

...
Докато траеше конференцията в Русе се проведе протест срещу мръсния
Коментари Харесай

България още умува спешните мерки за чист въздух


Докато траеше конференцията в Русе се организира митинг против мръсния въздух

България към момента има сериозен проблем със замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Основните причинители са ясни - автомобилният превоз и битовото отопление с твърди горива. Мерки за справяне с казуса би трябвало да се вземат незабавно, защото той заплашва съществено здравето на хората в страната. В същото време България е застрашена от съществени санкции от Европейската комисия поради неспазването на условията за непорочност на въздуха.

Проблемът е явен от години, ограниченията също - ограничение на замърсяващите коли и твърди горива. Въпреки това отвън вложенията в нови транспортни средства за градския превоз главно в огромните градове, ограниченията, които би трябвало да се приложат на национално равнище, към момента остават с незнайни елементи и период на използване.

Това стана ясно по време на конференция за проблемите със замърсяването, проведена от Министерството на околната среда и водите в петък. На нея участваха петима министри и един вицепремиер, само че ясни решения на казуса, нужните за това вложения и периодите не бяха оповестени.

Около 2/3 от колите у нас са над 20 години

Колите с мотори с вътрешно горене са измежду главните виновници за мръсния въздух. Това се дължи значително на остарелия автопарк, на неприятната поддръжка и на не задоволително положителния надзор при техническите прегледи, стана ясно на конференцията. Около 2/3 от записаните сега в страната близо 3.3 млн. коли са на възраст над 15 години, сподели комисар Бойко Рановски, шеф отдел " Пътна полиция " към Министерството на вътрешните работи.

Този резултат няма да се промени скоро, защото у нас не престават да се записват главно остарели бензинови и дизелови коли. Електромобилите в цялата страна са едвам 391, а хибридите - 3600.

Пречки пред контрола

Въпреки обществено известния факт, че огромна част от старите коли нямат катализатори за хващане на финия прахуляк или към този момент не дават отговор на европейските условия за екологичност все още на произвеждане, те безпроблемно вървят по пътищата. На процедура съвсем няма опция такива коли да бъдат спрени от придвижване при инспекция на пътя, даже и служителите на реда да разполагат с устройства за премерване на излъчванията.

Всяка година се записват към 300 000 коли, като към 270 000 от тях са втора ръка. Голяма част идват от страни от Европейския съюз. Към момента " Пътна полиция " няма право да откаже регистрацията у нас на коли, които към този момент един път са регистрирани в Европейски Съюз, защото се допуска, че те са пуснати на пазара, тъй като дават отговор на условията. Предвиждат се законодателни промени, които да разрешат на полицията да отхвърля регистрация на импортирани от Европейски Съюз коли, в случай че не дават отговор на екологичните стандарти. Срокът за приемането им е неразбираем.

И все още КАТ може да спре от придвижване поради съществени механически проблеми цапащите коли. Проблемът е, че " Пътна полиция " не разполага с задоволително техника, с цел да прави разбор на газовете на всяка новорегистрирана кола. Няма метод това да се случва и при инспекция на пътя, защото служителите на реда нямат информация какви би трябвало да са излъчванията от съответната кола, стана ясно от думите на Рановски.

Данни има единствено за колите, регистрирани в последните три години, защото в техните талони има данни за допустимите излъчвания. В по-старите талони те липсват. Според Рановски информацията за излъчванията за всеки вид автомобил би трябвало да бъде систематизирана от организация " Автомобилна администрация " и предоставени на пътните служители на реда. Отделен е въпросът, че за доста старите коли, такива условия изобщо няма, а за колите от страни отвън Европейски Съюз те са разнообразни. Иначе на хартия замърсяващите коли може да се стопират от придвижване, до момента в който не се оправи катализаторът, да вземем за пример.

Не е ясно по кое време проблемите с незадоволителното техника и информация ще бъдат решени.

Единствената мярка за стягане на контрола над цапащите коли, за която има явен период, е обезпечаването на връзка сред КАТ и пунктовете за годишни механически прегледи. Целта е полицията да приключва по длъжностен път регистрацията на колите със съществени механически проблеми.

Освен за възстановяване на екологичността на колите, се мислят ограничения и за усилване на контрола над горивата, които се продават по бензиностанциите, изясни Иван Ангелов, шеф на дирекция " Опазване на непорочност на въздуха и попречване на замърсяването " в екоминистерството. Той обаче не даде повече детайлности.

Стандарти за въглищата - вероятно следващата година

Другият огромен замърсител на въздуха, прочут от години, е отоплението с дърва и въглища. За въвеждането на стандарти за равнището на пепел и сяра във въглищата се приказва от години. Около 21 - 22 на 100 от семействата се отопляват с въглища. До момента обаче съответни оферти няма. Очаква се те да бъдат препоръчани и разисквани през идната година и да се ползват най-рано от идващия отоплителен сезон, изясни министърът на околната среда Нено Димов.

Той не даде повече детайлности за съответните условия. Обясни единствено, че вероятно ще се употребява опитът на Полша, която също има сериозен проблем със замърсяването от печките на въглища. Според Димов условия би трябвало да има и за наличието на сяра във въглищата и брикетите и за влажността на дървата.

Иван Ангелов от екомонистерстовото обаче изясни, че към този момент се планува ограничение единствено на пепелта в този тип гориво. Идеята е на пазара да се оферират единствено горива, които дават отговор на условията. Освен това те ще се продават пакетирани и с етикети за наличието.

" За първи път хората ще знаят какво горят. Сега в някои въгледобивни региони огромна част от това, което се предлага, може да бъде наречено по всевъзможен метод, само че не и въглища. За това за първи път имаме превишаване на нормите за сяра в Перник през тази година и то не поради ТЕЦ-а. Такъв проблем има и в Благоевград, което се случва за първи път. Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която още има проблеми със сярата ", разяснява Ангелов.

Неясно поощряване на електрическите автомобили

За поощряване на пазаруването на по-екологични коли, в това число и на електрически автомобили, се оповестиха министрите на превоза Ивайло Московски и на стопанската система Емил Караниколов. " Това е въпрос на финансов запас. В други страни за транспортни средства без нездравословни излъчвания има директна дотация ", сподели Московски.

" Въздухът има цена. Мерките за подобряването на качеството му костват нещо. Никой в обществото обаче не е склонен да заплати тази цена. Средностатистическите български семейства избират да си купят 2 - 3 остарели коли, вместо една с добър евростандарт за екологичност ", разяснява министърът на превоза. Според него бързи резултати са невъзможни без " съответното финансиране ", само че не даде повече детайлности какви би трябвало да са ограниченията и какъв брой биха коствали.

Министърът на стопанската система Караниколов пък съобщи, че екипът му ще се опита да притегли в страната производители на електрически автомобили, с цел да се отпускат дотации за такива транспортни средства. Не стана ясно каква е връзката сред локалното произвеждане на коли на ток и финансовият тласък за пазаруването им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР