Докато трае тази известна неопределеност, по-добре да бъде отложено затварянето

...
Докато трае тази известна неопределеност, по-добре да бъде отложено затварянето
Коментари Харесай

Красен Станчев: Неяснотата идва от това колко ще продължи войната

" Докато трае тази известна несигурност, по-добре да бъде отсрочено затварянето на въглищни централи или намаляването на техните излъчвания ". Това съобщи пред БНР Красен Станчев, създател и изпълнителен шеф на Института за пазарна стопанска система от 1993 до 2007 година и някогашен народен представител. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8721
Неяснотата идва от това какъв брой ще продължи войната.  Има доста неща, които не бяха планувани тази година, а и за идната не са, сподели той в изявление за предаването " Преди всички " и уточни: 

" Всички те са свързани с един феномен - нелепостта на Кремъл. Никой не очакваше, че това, с което се финансира войната, т.е. износът на енергийни запаси, което е към 14% от приходите на бюджета на Руската федерация, ще бъдат понижени доставките, с което се слага под въпрос бъдещото финансиране на сходни дейности. Никой не предполагаше, че ще има нова готовност, а тя е много скъпа - тя е 11% от  приходите, единствено поради това, че някакви хора престават да работят. При тези 300 хиляди, които бяха мобилизирани, към 11% от месечните доходи (цялата сума за годината) нямаляват ".

Никой не предполагаше, че ще има война, сподели Красен Станчев. По думите му  от икономическа позиция това е най-големият риск след Карибската рецесия. 

Руските военни разноски са 12 пъти по-малки от тези на НАТО и 18 пъти по-малки от тези на Китай, акцентира той и попита: " Как тръгвате да вършиме война? ". 

Диверсификацията се случи , уточни специалистът. Според него  въпреки всичко Европа не става подвластна от Съединени американски щати , тъй като доставките са разнородни. 

По думите му  различен огромен проблем е евентуалното увеличение на военните разноски , което от своя страна би трябвало да понижи някои обществени разноски. Те евентуално ще стигнат 4% от Брутният вътрешен продукт в края на идната година в международен мащаб, предвижда Станчев. 

Утре изтича договорът с " Газпром ".  Възможно е да има арбитраж , счита специалистът. 

" В същото време това не значи, че всички опасности в енергетиката са преодоляни. Те са няколко. Един от тях са доставките на нуклеарно гориво за " Козлодуй " след 2025 година Вторият риск е стабилността на самата система. Следващият проблем - до момента в който с природния газ беше относително лесна замяната на съветски доставки, аз не считам, че при петрола е допустимо, особено за България, особено за " Лукойл Нефтохим ". Ако бъдат спрени доставките на съветски недопечен нефт, ще е доста мъчно да се откри зареждане на потенциала му - няма от кое място да дойдат други доставки ". 

Според него нито един от тези проблеми не зависи от законодателството. 

Особен контрол до момента не се е случвал, акцентира още Красен Станчев. Той не вижда кой може да ръководи такава рафинерия като " Лукойл ".

Икономиката накъде

В България инфлацията се замеря с пари на данъкоплатците, уточни Станчев. 

За обществените помощи и заплащания бяха създадени планове в средата на 2021 година, само че не са били спазени, уточни той. По думите му другото нещо, което държавното управление избра, е да се усилват разноските на калпак и да се понижат приходите по линия на хлебни произведения, на Данък добавена стойност.

Всички спомагателни доходи са съвсем безусловно равни на увеличената инфлация, счита Красен Станчев и добави, че в това време най-големият разход са останали помощите в енергетиката. 

В настоящия бюджет остават проблемите с приходите, уточни още той. 

Според него всичките тези проблеми се дължи на предизборната обстановка. 

Ситуацията не е страшна, сподели Станчев и уточни, че имаме рекорден стопански напредък, стопанската система и семействата се държат добре. 

Може да стане ужасно не от вътршна позиция, а от външна, тъй като във външно отношение нещата не са ясни. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР