Докато светът се бори с пандемията, през юли в пощите

...
Докато светът се бори с пандемията, през юли в пощите
Коментари Харесай

Американци треперят от страх - получиха мистериозни пратки от Китай

Докато светът се бори с пандемията, през юли в пощите във всички 50 щата в Съединени американски щати стартират да идват необикновени пликове. Те идват от Китай, а в тях има... семена, написа dnes.bg.

Толкова доста хора получават пратките, че Департаментът по земеделието в страната предизвестява тези, в чиито пощи идват пликовете, да не ги засаждат. Много хора се вслушват в съвета им, само че много повече вземат решение да ревизират какво ще стане.

Стотици, може би хиляди американци въпреки всичко засаждат семената, настояват от Департаментът по земеделието.

Семената пристигнали при десетки хиляди души. Само в щата Северна Каролия близо 1000 души са се свързали с Министерството на земеделието, откакто са получили пратката, която не са поръчвали. В Ню Мексико броят на получателите е доста по-малък - 100. Но без значение къде се намирали тези хора, огромна част от тях изпаднали в суматоха при типа на китайските семена.

"Преди месец получих семена по пощата от Китай. Реших, че са от Китай, тъй като надписа беше на език, сходен на китайския. Казах си: "Страхотно, може би Burgess или някоя друга компания са ми пратили семена. " И като простакът, който съм, ги засадих без да знам, че има проблем. Сега се боря с това от няколко седмици - там, където ги засадих в градината, всички останали растения умряха. Наистина не знам какво да върша. Може ли някой да се свърже с мен и да ми изясни ", гласи гласово известие от жена, която живее в Ню Мексико, към Департамента по земеделието.

Това не е единственото сходно позвъняване. Някои хора са изяли семената. Други са се обадили на 911. След това освен Министреството на земеделието, само че и ФБР, и граничният надзор стартират да проверяват случая.

Само за няколко дни локалните аграрни служби са залети от имейли и позвънявания поради мистериозните семена.

"Нашият колцентър беше изцяло покрит от позвънявания ", сподели Брад Дийкън, шеф на адвокатската фирма по правни въпроси в Министерството на земеделието на Мичиган. "Имаше 5-600 изявления във Фейсбук, директни известия... "

"Хората бяха почнали да ги засаждат. Нашият екип не съумя да се оправи с позвъняванията ", споделя Дженифър Холтън, представител на Министерството на земеделието и развиването на селските региони в Мичиган, пред VICE. Според данните от нейния екип 677 души в Мичиган са се оплакали, че са получили мистериозните семена. 30 от тях са признали, че са ги засадили.

"Засадих ги в хидропонната система в дома си, мислех, че това са семената от ягоди, които поръчах от Amazon. Превърнаха се в черна и зелена мухъл, по тази причина ги изхвърлих ", написа един пострадал. "Ако знаех, че тези семена ще произлизат от Китай, нямаше да ги закупя от Amazon. Все още очаквам най-малко 4 други поръчки семена. Ще ги изгоря, когато дойдат ", декларира различен.

В Северна Каролина близо 1300 души получават мистериозните семена. 60 от тях ги засаждат. Но не всички семена бяха непоискани. Някои хора действително получили това, което са си поръчали. Но откакто новините за китайските мистериозни семена почнали да се появяват, те също се тормозили. "Закупих малко семена от Китай. Засадил съм единствено едното пакетче, само че поради вятъра и дъжда растението плъзна из целия двор. Моля, елате и проверете какво става ", написа смутен консуматор в Ню Мексико. В този щат чиновниците не знаели тъкмо по какъв начин да реагират.

В Ню Хемпшир чиновниците се занимават със стотици имейли и позвънявания на наранени поданици. Те даже разискват между тях какво да кажат на хората, които признават, че са си хапнали от семената. Екипът получавал позвънявания и от полицията, на чиито телефон също звънели обезпокоени жители. Органите на реда не знаели по какъв начин да реагират.

В първите дни на нервността Службата за ревизия на здравето на животните и растенията на USDA привиква незабавна среща, на която би трябвало да се реши дали обстановката може да бъде сложена под надзор, защото броят на пратките е прекомерно огромен.

"Има ли метод да сложим завършек на тази обстановка ", питат чиновниците, а специалистите дават отговор, че е рано да се дефинира дали обстановката се уголемява или успокоява.

Поне в първите дни никой не знае кой праща семената с изключение на основният провинен - Китай. В последна сметка управляващите схващат, че това е акция "подмазване ", при която продукти с дребна стойност се изпращат на хора, чиито онлайн сметки са компрометирани, или се изпращат на консуматори като "подарък ". Все отново с цел да оставят потребителите позитивен отзвук за "проверен покупател ",те би трябвало фактически да са закупили или получили продукт, тъй че като повече хора са получили семена, то продавачът би трябвало да е по-високо оценен.

Това е версията, с която Департаментът по земеделието оправдава случилото се - акция за "подмазване ". Но никой не приказва за това, по какъв начин сходна машинация е проработила или за какво изобщо се е случила. Никой не загатва и това, че тази акция наподобява доста по-мащабна от други сходни акции.

Според граничния надзор на Съединени американски щати, полицията прихваща 15 000 семена "от всички източници по света " за една година. От броя на подадените тъжби до шепа щати е явно, че тази акция е ориентирана към повече от 15 000 души. Броят на тези, които са писали имейл или да се обади на управляващите е доста по-голям.

ФБР продължава да проверява случая и за това огромна част от информацията към момента не е налична за публицистите. Департаментът по земеделието предизвестява всички, получили сходни семена, да ги унищожат, въпреки и по-голямата част да наподобяват безвредни. Ако въпреки всичко са ги засадили, специалистите предлагат хората да не садят нищо в региона към тях в продължение на една година.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР