Докато страните в Западна Европа имат едни от най-високите нива

...
Докато страните в Западна Европа имат едни от най-високите нива
Коментари Харесай

Euronews: Контрапродуктивно ли е ваксините да са задължителни?

Докато страните в Западна Европа имат едни от най-високите равнища на имунизиране в света, те към момента упорстват да убедят последната част от хората, които отхвърлят, написа " Евронюз ".

За някои европейски столици това е морковът с имунизационните пропуски; за други това е пръчката да създадат имунизацията наложителна.

Австрия, да вземем за пример, наложи имунизация от 1 февруари, без значение от възрастта или професионалната активност. Гърция и Италия задължиха хората на възраст надлежно над 60 и 50 години да бъдат имунизирани или да бъдат санкционирани.

Германският канцлер Олаф Шолц поддържа в сряда наложителната имунизация, която се чака да бъде разисквана от депутатите по-късно този месец. В момента страната е сложила ограничавания за неимунизираните, като за влизане в питейни заведения, заведения за хранене и множеството културни и развлекателни места се изисква доказателство за имунизация или възобновяване от Коронавирус. Очаква се Франция, която към този момент има влезнал здравен пропуск, да го промени по сходство на немския по-късно този месец.

Но поведенчески учени са внимателни от въздействието, което сходни ограничения биха могли да имат.

" Мисля, че в случай че извършите тези регулации прекомерно строги, тогава същинските антиваксъри, които са малцинство, ще станат по-устойчиви ", сподели за Euronews Джулия ван Верт, професор във Факултета по обществени и поведенчески науки на Амстердамския университет.

" И мисля, че това е заплаха в дълготраен проект ", добави тя. " Това ще разцепи обществото, а също и в дълготраен проект, по други тематики, може да има по-големи конфликти и повече поляризация. "

Да вбесиш неимунизираните

Предстоящата смяна в законодателството във Франция - където към 91% от пълнолетните са изцяло имунизирани, както и 79% от децата на възраст от 12 до 17 години - накара хората да излязат по улиците.

Повече от 100 000 души излязоха на шествия в цялата страна в неделя против " пропуща за ваксини " - четири пъти повече, в сравнение с 18 декември.

Президентът Еманюел Макрон може да ги е насърчил. Той съобщи по-рано този месец за " неимунизираните, в действителност желая да ги вбеся ".

Но този тип говорене може да бъде контрапродуктивно, споделят специалисти.

Професор Мартин Пикърсгил, ръководител на катедра социология и медицина в Университета в Единбург, разяснява, че е " угрижен, че коментарът на Макрон рискува да подтикне още веднъж недоверието и отвод от ограниченията за публично здраве, вместо да стимулира хората да се ангажират с имунизация ".

Въпреки това, Макрон умерено може да твърди, че тактиката на френското държавно управление до момента е била сполучлива. Това накара хората да се имунизират, популяризира здравния пропуск за Коронавирус, който свидетелства, че притежателят му или е бил изцяло имунизиран, преди този момент се е възстановил от заболяването или неотдавна е дал негативен тест. Това е тактика, която Париж хвали за способността на здравната система да устои на невиждан прилив на инфекции в последно време.

Информацията за имунизациите, на която имаме вяра?

Широко публикувано е разбирането, че пропуските за Коронавирус са сполучливи за имунизация. Проучване на въздействието в Дания, Израел, Италия, Франция, Германия и Швейцария, оповестено от здравното списание The Lancet през декември, откри, че пропуските са довели до увеличение на имунизациите 20 дни преди въвеждането, с дълготраен резултат до 40 дни по-късно.

И въпреки всичко, макар рестриктивните мерки в ежедневния живот на хората, някои към момента избират да се откажат от имунизация.

Според Барометър на Европейски Съюз, оповестен през май 2021 година, главните аргументи да не се ваксинираш против COVID-19 са убеждението, че имунизациите към момента не са задоволително тествани и терзанията за страничните резултати.

Проучването, което интервюира над 26 000 души на възраст над 15 години във всички 27 държави-членки на блока, също по този начин откри, че източниците, на които жителите на Европейски Съюз се доверяват най-вече, с цел да им дават надеждна информация за имунизациите против COVID-19, са здравни експерти и национални здравни органи ( 61% и 44% съответно).

Правителствата на Европейски Съюз и националните държавни управления заеха далечно трето място надлежно с 20% и 19%, пред районните и локалните управляващи и медиите (14% и 11%).

" Доверието, отворената връзка и партньорствата са основни характерности на всички акции за публично опазване на здравето. Важното е, че доверието не може да се изисква просто по този начин: по-скоро надеждността на политиците, които вършат политиката за публично здраве, би трябвало да бъде ясно демонстрирана ", акцентира Пикърсгил

" Ползите и рисковете от имунизацията би трябвало да бъдат обявени ясно и намерено, в противоположен случай хората разбираемо считат, че се крие информация, което подхранва недоверието ", добави той.

Не всички неимунизирани са антиваксъри

Междувременно Ван Виърт предизвести да не се генерализират малцинствата в Западна Европа, които към момента не са получили ваксина като антиваксъри и вместо това сподели, че те са " хетерогенна група от хора ", включваща общности, където дезинформацията се популяризира по-бързо. Това могат да бъдат хора с по-нисък социално-икономически генезис, мигранти, само че също и хора, които имат подозрения заради личната си здравна история и се нуждаят от особено внимание за техните опасения.

" Мисля, че държавните управления първо би трябвало да положат всички вероятни старания, с цел да доближат до тези хора, преди да наложат други ограничавания ", сподели тя, призовавайки за повече " персонализирани тактики ", включващи значими заинтригувани страни или основни фигури в общностите.

" По-добре е, в случай че те са достигнати, да вземем за пример, от хора, които са самостоятелни от държавните управления и лекарите могат да играят значима роля тук ", сподели тя, както и религиозни фигури, свещеници, имами.

Тя означи да вземем за пример триумфа на " горещата линия за съмнения " в Холандия, на която неимунизирани се обаждат, с цел да обсъдят терзанията си с медицински експерти. Услугата получава приблизително 1000 позвънявания дневно.

Ще проработи ли наложителната имунизация?

За Ван Виърт въздействието от въвеждането на наложителни ваксини в Западна Европа евентуално ще бъде лимитирано.

" Това, което знам от проучванията, е, че добавената стойност от това да стане наложително е по-висока, когато процентът на имунизация е по-нисък ", сподели тя.

Освен това е малко евентуално те да повлияят на тези, които идеологически са срещу имунизацията, добави тя.

" Антиваксърите са толкоз уверени, че няма да бъдат уверени от нищо. Мисля, че е по-добре да оставите тези хора на мира за известно време и да не им обръщате толкоз внимание от самото начало. Колкото повече са стигматизирани, толкоз по-малко желаят да се имунизират в последна сметка ", заключи тя.

Пикърсгил също е внимателен по отношение на въздействието, " допустимо е наложителните имунизации да " проработят " в изключения, в смисъла, че могат да принудят някои хора, които са загрижени за резултатите от имунизациите, да одобряват предложение за имунизация ".

" Това обаче може да е за сметка на поддържане на публичното съмнение и обезпечаване на причина за негодувания, които биха могли да подкопаят по-широкия отговор на публичното опазване на здравето ", аргументира се той.

Повече от 69% от популацията на ЕС/ЕИП към този момент е изцяло предпазено против риска от тежко заболяване, само че има огромни разлики в 31 страни от района.

Дания и Португалия са имунизирали изцяло повече от 82% от популацията си, до момента в който Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Германия, Холандия, Норвегия и Испания имат равнища сред 70-78%.

Източните страни обаче не са толкоз сполучливи. България към момента не е съумяла да имунизира изцяло една трета от популацията си, до момента в който процентите в Румъния и Словакия са под 50%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР