Докато страните в цяла Европа увеличават усилията си за преминаване

...
Докато страните в цяла Европа увеличават усилията си за преминаване
Коментари Харесай

Швеция ще построи първия в света постоянен електрически път за зареждане в движение на електромобили

Докато страните в цяла Европа усилват напъните си за прекосяване към превоз без изкопаеми горива, Швеция работи върху построяването на първия в света непрекъснат електрически път, допускащ на електрически коли и камиони да се зареждат по време на шофиране. Проектът се управлява от Шведската транспортна администрация, Trafikverket, която е избрала автомагистрала E20 за построяването на електрическа пътна система (ЕПС). По съответно, тя ще бъде конфигурирана по 21-километровия маршрут от Халсберг до Йоребру, ситуиран сред двата най-големи града в страната, Стокхолм и Гьотеборг.

Към момента построяването на електрическия път е в стадий на възлагане на публични поръчки и финално обмисляне, до момента в който от Trafikverket чакат той да бъде приключен и показан на обществеността през 2025/2026 година

Как ще работи?

От Trafikverket към момента не са определили коя технология ще се употребява за ЕПС. Понастоящем изборът е сред три налични вида зареждане – надземно кондуктивно (жично), наземно кондуктивно и наземно апостериори (безжично).

При първия вид зареждане, мощността ще се трансферира от ситуирани над пътя проводници към автомобила посредством пантограф – сходно на задвижването на трамваите. Тази технология обаче е подобаваща най-вече за тежкотоварни транспортни средства, които са задоволително високи, с цел да доближат електрическите линии.

Другите два наземни разновидността работят по сходен метод. При кондуктивното зареждане мощността ще се трансферира от специфични релси или коловози, сложени под или на пътя. Превозните средства ще се зареждат благодарение на механична ръка, допираща се релсите. В индуктивната система преносът на мощ ще се реализира сред намотки, вградени в пътя и в електрическите автомобили.

Швеция залага на електрически пътища

Амбициозната електрификация на автомагистрала E20 следва серията от сполучливи пилотни планове за създаване на ЕПС в страната. От 2016 година до през днешния ден от Trafikverket са тествали и трите технологии за зареждане в придвижване на електрически автомобили в разнообразни елементи на Швеция. По време на тестванията фокусът е паднал най-вече върху камионите и рейсовете и за това си има добра причина. Електрифицирането на пътната мрежа, която свързва най-големите градове в страната, ще понижи излъчванията, отделяни от тежкотоварни транспортни средства, с 1,2 милиона тона през 2030 година, предвижда изследване.

През 2018 година обаче Швеция стартира да тества ЕПС както за обществени, по този начин и за персонални електрически автомобили, както и по 2-километров маршрут, свързващ летище Арланда в Стокхолм и логистична зона в Розенберг. Планът на държавното управление е да разположи системата по 2000 км от публичните пътища до 2030 година – същата година, когато се чака да влезе в действие възбраната на коли с мотори с вътрешно горене.

Дали построяването на електрически пътища е ползотворна тактика в дълготраен проект остава противоречива тематика. От една страна, ЕПС ще разрешат изминаването на по-дълги дистанции сред станциите за зареждане. Построяването на сходна пътна инфраструктура ще спомогне за по-бързото прекосяване към всеобща приложимост на електрически автомобили в Швеция, което на собствен ред ще способства за намаляването на въглеродните излъчвания.

Неотдавнашно изследване на Техническия университет в Гьотеборг също така откри, че електрическите пътища също по този начин ще понижат натоварването на електропреносната мрежата по време на пиковите часове, работейки като опция на домашното зареждане. Екипът от учени също по този начин е предположил, че комбинирането на статично (домашно) и динамично (в движение) зареждане може да понижи размера на батериите на електрическите автомобили с до 70%:

„ Това ще понижи потребността от първични материали за акумулатори, а електрическите автомобили може даже да станат по-евтини за потребителите. “, счита Стен Карлсон, съавтор на проучването.

Съществува обаче и един значим контрааргумент – високите разноски за вложения и поддръжка на подобен вид пътна инфраструктура, която в дълготраен проект може да се окаже остаряла с ускореното развиване на технологиите. Но съгласно резултатите от изследването рискът не наподобява толкоз висок. Екипът пресмята, че единствено 25% от националните и европейските пътища ще би трябвало да бъдат електрифицирани, с цел да може системата да работи задоволително дейно.

Швеция не е сама в създаването на електрически пътища. Италия, Франция, Германия и Обединеното кралство също тестват сходни технологии, като взаимосвързаността на европейската пътна мрежа може в действителност да направи построяването на ЕПС печеливш план.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР