Докато се води борба между въоръжените сили на Украйна и

...
Докато се води борба между въоръжените сили на Украйна и
Коментари Харесай

„Московски комсомолец“: Полша подозрително съсредоточава сили на границата с Беларус

Докато се води битка сред въоръжените сили на Украйна и въоръжените сили на Руската федерация за градовете в Харковска област, Полша реалокира военни запаси по-близо до Украйна, пише  Това усилва риска от спор сред Беларус и Полша. Отношенията сред двете страни без пресилване могат да се нарекат обтегнати - какво е построяването на " антимиграционна " стена от Полша на границата с Беларус, както и нападателни и неточни изказвания против беларуски политици, допълват от изданието.

 

Министерството на защитата на Беларус даже съобщи, че Полша се готви " явно не за защита ". Попитахме специалистите до какво могат да доведат тези всеобщи препарати.

 

Онзи ден полският министър председател Матеуш Моравецки направи недипломатично и даже провокативно изказване, ориентирано против Беларус. Той означи успеваемостта на " стената ", построена на границата на двете страни и назова Владимир Путин " стопанин " на президента на Беларус Александър Лукашенко. Редица медии оповестиха и за прекачване на военна техника от Полша в посока към Украйна.

 

В поддръжка на това в интернет се появиха фрагменти от автомобилни видеорегистратори, на които се вижда по какъв начин по автомагистралата се движи колона от полски бронетранспортьори. Всичко се развива в град Жешов на 80 километра от границата с Украйна.

 

Според ръководителя на отдела за интернационално военно съдействие на Министерството на защитата на Беларус Валери Ревенко, Беларус се отнася доста внимателно към нападателните изказвания на Полша, приемайки ги за действителна опасност. „ Реториката е тревожна, както и изказванията за подготвеност за военни дейности след три до пет години. Забележете, не към отбрана на отечеството и независимостта, а към паравоенен спор “, означи военният.

 

Колко боеспособна е Беларус и дали си коства да чакаме нахлуване от Полша в бъдеще, МК попита Игор Коротченко, основен редактор на списание „ Национална защита “.

 

- Имаме взаимна военна група с Беларус “, сподели Коротченко.

 

„ Следователно офанзивата на Полша против Беларус автоматизирано ще значи офанзива на Полша против Русия с всички произлизащи от това последици. Следват взаимни военни дейности на Руската федерация и въоръжените сили на Република Беларус за отбиване на експанзията с всички налични сили и средства.

 

- Колко мощна е самата беларуска войска?

 

- Беларуската войска е боеспособна, добре стимулирана и готова. Тя е относително компактна, само че много ефикасна, съвременна и най-важното разчита на обединената мощност на Русия. Тук би трябвало да оцените съвкупността от два военни капацитета.

 

- Как оценявате военната мощност на Полша?

 

- Тяхната войска също е добре подготвена. Сега те са в стадий на преформатиране, Полша си сложи задачата да докара числеността на въоръжените си сили до половин милион души, само че това е вероятност за идващите три до пет години. Има интензивно превъоръжаване с съвременни оръжия, най-вече американски, тъй че Полша би трябвало да бъде оценена доста съществено.

 

- Възможно ли е полските войски да атакуван Беларус?

 

- Мисля, че през днешния ден този вид е непостижим. Полша няма да стартира военни дейности, защото това ще значи влизане в спора на въоръжените сили на РФ на този стадий.

 

Известният беларуски политолог Алексей Дзермант също изрази мнението си:

 

- Всяко придвижване на полските войски провокира боязън и внимание. Те имат много сериозна формация, концентрират сили и към този момент са покрай нашите граници, тъй че тези придвижвания се възприемат като много нападателни дейности от страна на Полша.

 

Що се отнася до реакцията, беларуската войска е подготвена да се включи в борбата за отбрана на независимостта и целостта на страната, само че друго е, че сама не може да се оправи с полската войска. Формированията на НАТО, които са ситуирани в Полша, са много сериозна мощ и във всеки случай отговорът би трябвало да бъде съюзнически, още повече че отбранителната теория планува това.

 

Атаката против Беларус е офанзива против Русия. Въпреки това поляците демонстрират с дейностите си, че ескалират напрежението. Те отклоняват сили, внимание и запаси. Така те се включват във военно-политическата игра в Украйна и се пробват да притеглят върху себе си силите на Русия и Беларус.

 

- Как бихте оценили нападателните мнения на полските политици?

 

Това е тяхна остаряла традиция. Опитват се да се месят във вътрешните ни работи, като се държат нападателно и нетактично. Трябва да разберем, че управлението на Полша не е другарски настроено към нас и да реагираме огледално на всички техни дейности и прояви.

 

 

Източник
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР