Докато се разхождате по крайбрежието на Благовешченск, можете да видите

...
Докато се разхождате по крайбрежието на Благовешченск, можете да видите
Коментари Харесай

Какво е да живееш в руския Благовешченск на границата с Китай?

Докато се разхождате по крайбрежието на Благовешченск, можете да видите другата страна от противоположната страна на реката.

Руският Благовешченск и китайският Хъйхъ се разделят единствено от 750 м. Жителите на двете страни тук от дълго време са привикнали едни с други, непрекъснато си взаимодействат и даже дружат. Анастасия Кукнерик е родена и е израснала в Благовешченск. Специално за Russia Beyond тя споделя по какъв начин се живее в града.

Преди експлоадирането на пандемията от ковид до Хъйхъ се стигаше с ферибот. Някои благовешченци се връщаха от Китай с цялостни ръце. Те носеха не дарове за роднините и приятелите си, а артикули в огромни чанти. За да не заплащат за доставката с ферибота през р. Амур, бизнесмените молеха туристите да пренесат китайските артикули, които внасяха в Русия. Защото туристите, за разлика от предприемачите, не заплащат мито и минават гратис.



Анастасия Кукнерик

Хората, които вкарват артикули в чанти в Русия, се назовават „ кирпичи “ (тухли), а бизнесмените – „ фонари “ (фенери). Затова изразът „ отивам за тухли в Китай през уикенда “ е понятен за всички.

Благовешченск се намира на 7888 км от Москва, в Амурска област. Градът е ситуиран в Далечния изток, а най-близките му съседи са Хабаровск и Владивосток. До Благовешченск може да се стигне със аероплан, като полетът от Москва трае 8 часа. С трен пътят продължава 6 дни. Аз съм привикнала да хвърча със аероплан – доста по-бързо е и даже е по-евтино. Предлагат се студентски билети с отстъпка, които са два пъти по-евтини, в сравнение с билета за влака.

Related

В Благовешченск живеят 250 000 души. Населението на града се усилва поради космодрума „  (Източен), който се намира в гр. Циолковск, близо до Благовешченск. Тук идват инженери от Турция, Беларус, Казахстан, Узбекистан и други страни. Някои от учените даже остават да живеят в Амурска област.

На космодрума се организират екскурзии, само че с цел да попадне там, човек би трябвало да премине през няколко стадия, като това важи както за руснаците, по този начин и за чужденците:

Първо пишеш молба, в която включваш паспортните си данни или уверение за раждане. 

Молбата за екскурзията се изпраща до Москва и разглеждането ѝ лишава към месец. Важно е човек да не е бил съден, другояче няма да го пуснат.

Когато дойде удостоверение, би трябвало да решите по какъв начин да стигнете до „ Восточни “. Има рейсове, които стигат до такава степен, а може да отидете и независимо с кола.
Границата с Китай
В Благовешченск елементарно можете да се докоснете до китайската просвета: може да отидете на крайбрежната улица и да видите Хъйхъ от другата страна на Амур. Вечер всичко е огряно в ярки светлини. По постройките в Хъйхъ даже оставят послания към благовешченци. Ето по какъв начин се поздравяват жителите за Нова година. Видеото е снимано през януари 2022 година.

Благовешченск

Тази непосредственост сред двата града оказва помощ доста за развиването на туризма. Поне преди епидемията от коронавирус. Местните поданици нормално стигаха до Хъйхъ с ферибот. Хората с жителство в Хабаровския край, Амурска и Читинска област нямат потребност от виза. Но за жителите на останалите региони на Русия виза се изисква.



Legion Media

Пътуването лишава 15 минути. Но на митницата се чака – там има огромни опашки, изключително по празниците. За финален път вървях в Хайхъ през януари 2020 година, тъкмо преди локдауна. Със фамилията ми чакахме 2 часа, с цел да минем контрола на границата, което е търпимо.



Анастасия Кукнерик

Между градовете има и интернационален мост, придвижването по който беше пуснато на 10 юни 2022 година. Но в този момент по него е разрешено да се движат единствено товарни коли, а за туристите той ще бъде открит чак след 3 години. Можете да се насладите на моста сред Благовешченск и Хъйхъ от туристическите моторни кораби, които пътуват три пъти на ден и се връщат в града. Гледката е впечатляваща!



Анастасия Кукнерик

Заради рестриктивните мерки, свързани с ковид, през днешния ден е невероятно в Хъйхъ да се отиде през р. Амур. Единствената алтернатива е със аероплан от Пекин или Шанхай. Директните връзки бяха затворени още през 2020 година. Всички чакат с с неспокойствие по кое време ще бъдат отворени още веднъж: жителите на Хъйхъ и Благовешченск още веднъж желаят да си вървят на посетители!
Взаимодействие и дружба


Анастасия Кукнерик

Преди въвеждането на рестриктивните мерки поради ковид в Благовешченск и Хъйхъ постоянно се организираха празници, отдадени на интернационалното културно съдействие. Фестивалът „ Руско-китайска галерия на културата и изкуството “ се  ежегодно от 2010 година. На мероприятието се изявяват китайски и съветски колективи.

Целта на фестивала е да притегли вниманието на туристите към националните особености и самобитността на културите на народите на Китай и Русия. До 2020 година уредниците на празника непрекъснато промотираха тази концепция: изявяваха се освен експерти, само че и възпитаници. Аз да вземем за пример имам няколко съученици, които са част от певческия отбор „ Колосок “. Те редово пееха на празника в Хъйхъ и дори си тръгваха с награди.

През 2021 година фестивалът също се организира при съблюдаване на рестриктивните мерки поради ковид, само че нямаше посетители от Китай. Тогава проведоха креативен срещи и работилници, а формалната гала се организира онлайн. През 2022 година Руско-китайското изложение за просвета също трябваше да се организира. През май оповестиха, че мероприятието ще бъде отсрочено за август, въпреки че лекции и семинари, отдадени на празника, се организираха още през лятото. Чакаме формалното разкриване!
Китай в Благовешченск


Анастасия Кукнерик

В продължение на 73 години (Хъйхъ е учреден през 1949 година, а Благовешченск – през 1858 г.) двата града се притеглят взаимно.

В Благовешченск има 42 ресторанта, където може да опитате китайска кухня. Традицията да се поръчва китайска храна за празници към този момент е част от културата на града. Нашето семейство обича салата „, „  и  в сладко-кисел сос, а от време на време майка ми сама готви тези ястия!



Анастасия Кукнерик

Китайски хранителни артикули се срещат във всеки супермаркет в Благовешченск. Особено известна е бързо приготвящата се юфка – тя е доста пикантна, за разлика от съветските аналози. Китайската козметика и битова химия също се радват на търсене. „ Ако е китайско, значи е качествено “, споделя мама.

Китайският пазар е отдушник за благовешченци. Там наложително би трябвало да се пазариш и можеш да свалиш цената на всяка стока. „ Ако се пазариш с китаец, значи го уважаваш “, споделяше баба.



Анастасия Кукнерик

В благовешченските учебни заведения се учи китайски език, а в Амурския държавен и Благовешченския педагогичен университет има факултети, където се приготвят преводачи и преподаватели. Студентите от Китай не са необичайност. Впрочем и в Хъйхъ има доста руснаци. Самата аз съм учила китайски език от пети до осми клас. Все още помня доста писмени знаци и това ми оказва помощ да чета съставките на продуктите и даже малко да си поговоря с китайците.
Русия в Хъйхъ
Близостта до границата с Русия също се отразява на живота в Хъйхъ. В китайските супермаркети има съветски артикули. Особено доста тук обичат шоколада „ Альонка “ и кравето мляко, защото в Китай то просто не се продава. Там е известно соевото мляко.



Анастасия Кукнерик

Руските студенти, които владеят китайски език, могат да карат стаж в Хъйхъ. Преди локдауна имаше разнообразни просветителни стратегии, където студентите освен изучаваха езика интензивно, само че и практикуваха китайската гимнастика цигун и посещаваха забележителностите в Хъйхъ. Най-известната е площадът на храните. Там, несъмнено, може да се похапне, само че най-важното е, че там има библиотека, кръстена на Пушкин!, Е, истина е, че всички книги в нея са на китайски.

Друга специфичност на културното съдействие е откриването на музея „ Александър Тихомиров “. Този художник рисува картини върху остарели капаци. Този тип живопис се назовава иконопис. Тихомиров е роден през 1956 година в Московска област, само че от 1984 година живее в Благовешченск.

В Амурския етнографски музей има галерия, отдадена на неговото  творчество. В знак на почитание към творчеството на Тихомиров в Хъйхъ беше открит музей, отдаден на него. Там работят екскурзоводи-китайци, които приказват прелестно съветски език.

Културният живот в Благовешченск и Хъйхъ се е асимилирал. Жителите на прилежащите страни по улиците на тези градове не учудват локалните. И въпреки че сега те са главно хора, преместили се да живеят преди наложените поради ковид ограничавания, локалните се надяват, че скоро животът с дейното пътувания на посетители ще се върне в своето русло. Все отново, издигнат е и нов мост.

създател: АНАСТАСИЯ КУКНЕРИК

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР