Докато се разгаря нова космическа надпревара, изследователи от Канзаската геоложка

...
Докато се разгаря нова космическа надпревара, изследователи от Канзаската геоложка
Коментари Харесай

„Планетарната геоархеология“ може да бъде следващата голяма научна област

Докато се разгаря нова галактическа конкуренция, откриватели от Канзаската геоложка работа вкараха нова научна област – „ планетарна геоархеология “, за отбрана на галактическото завещание на човечеството.

Тази нововъзникваща дисциплинираност ще изследва по какъв начин естествените и културните процеси на небесни тела като Луната, Марс и други в цялата Слънчева система могат да въздействат, резервират или изтриват материалните доказателства за проучване на космоса.

Джъстин Холкомб, откривател в Канзаската геоложка работа (KGS), акцентира какъв брой е незабавно опазването на материалните остатъци от галактическата конкуренция от средата на XX век, които преди този момент се смятаха за релативно сигурни. Въпреки това съществуващият сега материал на Луната е изправен пред възходящи опасности от заличаване заради продължаващата епоха на проучване на космоса.

„ Доскоро можехме да считаме материала, оставен по време на галактическата конкуренция от средата на XX век, за релативно безвреден “, споделя Холкомб в изказване на Университета в Канзас. „ Въпреки това материалните записи, които сега съществуват на Луната, са изложени на риск да бъдат унищожени, в случай че не се обърне нужното внимание по време на новата галактическа епоха “.

Новата идея беше препоръчана в нова публикация в списание Geoarchaeology

Над 6700 спътника и галактически кораба са били изстреляни от разнообразни страни по света от началото на проучването на космоса, като единствено Съединени американски щати са съдействали за повече от 4500 такива задачи.

Тази ескалираща активност, съчетана с желанията на Съединени американски щати и Китай да се върнат на Луната, породи опасения по отношение на опазването на галактическото завещание. Случайни произшествия в Луната към този момент са факт, което акцентира неналичието на защитни ограничения.

„ Опитваме се да притеглим вниманието към опазването, проучването и документирането на галактическото завещание, тъй като в действителност считам, че има риск за това завещание на Луната “, сподели Холкомб. „ От Съединени американски щати се пробват още веднъж да стъпят на Луната, както и от Китай. Наскоро най-малко четири страни инцидентно се разрушиха в Луната. В момента има доста инцидентни конфликти и няма доста отбрани “.

Холкомб и други специалисти имат вяра, че използването на геоархеологични методологии за проучване на човешката миграция в космоса и слънчевата система е в сходство с изследователския фокус на Програмата за археологически проучвания ODYSSEY, ръководена от Ролфе Мандел, старши академик в KGS.

„ Човешката миграция отвън Африка може да се е случила още преди 150 000 години и пътуването в космоса съставлява последния стадий от това пътешестване “, споделя Мандел. „ Въпреки че програмата ODYSSEY е фокусирана върху документирането на най-ранните доказателства за хора в Америка, идната граница за сходни проучвания ще бъде в космоса “.

Въпросът кои извънземни предмети си коства да бъдат непокътнати съставлява предизвикателство. Холкомб и неговият екип се застъпват за отбраната на целия действителен материал на небесните повърхности като галактическо завещание, в това число емблематични места като първото кацане на Луната в базата Tranquility и спускаемия уред Viking 1 на Марс, като и двете символизират значими стадии в човешката миграция.

Въпреки че ресурсите за запазване на галактическото завещание са лимитирани, откривателите оферират внедряването на системи за следене за наблюдаване на материали, оставени в космоса. Този метод освен ще отбрани най-ранните исторически записи, само че и ще оцени въздействието на човечеството върху извънземната среда.

Холкомб планува разширение на планетарната геоархеология, с цел да се оправи с въпросите на проучването и миграцията, свързани с Марс. Например, ориста на Spirit Rover на НАСА, затънал в марсианския пясък от 2008 година, изисква деликатно обсъждане, с цел да се обезпечи подобаваща документи, преди да бъде изцяло заровен.

Изследователите приканват за по-голямо съдействие сред геоархеолозите и планетарните учени. Те оферират включване на геоархеолози в бъдещи задачи на НАСА за запазване на галактическото завещание.

На Земята те акцентират смисъла на застъпничеството за закони, защитаващи галактическото завещание, проучване на резултатите от извънземни екосистеми върху изоставени продукти от галактически задачи и присъединяване в интернационалните полемики за запазване и отбрана на галактическото завещание.

Въпреки че Холкомб остава отдаден на археологическата работа на Земята, той се надява да стане очевидец на присъединяване на археолози в галактически задачи в бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР