Докато Съединените щати привеждат войските си в бойна готовност, отвеждат

...
Докато Съединените щати привеждат войските си в бойна готовност, отвеждат
Коментари Харесай

Le Figaro: Или ще нападне, или не - САЩ и Европа се разминават относно оценката на плановете на Кремъл за Украйна

Докато Съединените щати привеждат войските си в бойна подготвеност, водят фамилиите на дипломатите от Киев и чакат неизбежна огромна съветска инвазия в Украйна, европейските страни и самата Украйна приканват да не се паникьосват и да се успокоят, споделя Le Figaro. Френският вестник отбелязва, че и двете гледни точки за проектите на Москва могат да бъдат доказани от обстоятелства, само че даже и без неизбежна офанзива, Владимир Путин има доста сюжети за дестабилизиране на Украйна, намаляване на НАТО и управление на някогашните руски републики.

През декември предходната година украинската рецесия взе нов поврат и от този момент се следи притеснителна разлика във усещането й от западните страни, написа Le Figaro: до момента в който Съединени американски щати и Обединеното кралство са извънредно загрижени за актуалната обстановка, в Европа - във Франция, в Украйна - приказват по-сдържано.

От дни президентът Джо Байдън предизвестява за идна съветска инвазия в Украйна. Той съобщи, че при нужда, на помощ на силите на НАТО ще се притекат 8500 американски бойци, преведени в положение на бойна подготвеност. Освен това президентът разпореди фамилиите на дипломатите да бъдат евакуирани от Киев - това решение беше неотложно подхванато и от Обединеното кралство и Австралия.

В Париж обаче думите на Байдън провокираха известно „ неразбиране “. „ Виждаме същия брой камиони, танкове, боен личен състав. Наблюдавахме същите придвижвания, само че не можем да заключим от всичко това, че нашествието е неизбежна “, акцентира източник от Елисейския замък предходната седмица. Той добави, че в случай че " приятелите ни от Америка и Англия " имат някакви разследващи данни за това, те би трябвало да ги споделят.

В същото време след срещата на дипломатическия консултант на президента Еманюел Бон във Вашингтон със съветника по сигурността на Байдън Джейк Съливан тонът на формалните изказвания леко се промени. Сега Елисейският замък по-скоро показва „ фини разлики “ в разбора на актуалната обстановка и упорства, че би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да не се докара обстановката до „ самореализация “ и да не се основава спомагателна неизясненост или неустойчивост.

Що се отнася до Европа и Украйна, последните решения и все по-остра изразителност от Вашингтон ги изненадаха и управляващите не престават да изчакват. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел прикани " да не драматизираме " и да заобикаляме " свръхтревожността ". От своя страна Киев счита напускането на фамилиите на американски дипломати за „ прибързано “ и „ прекалено “ решение. Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита Алексей Данилов не споделя " суматохата ", обхванала Запада. Според него няма съображение да се счита, че се готви огромна атака против Украйна.

Френският вестник счита, че в действителност и двете версии са подобаващи за пояснение на действителността. От ноември от ден на ден и повече признаци сочат идната инвазия в Украйна: натрупването на войски и военна техника по границата надвишава последния сходен епизод напролет на 2021 година

През последните седмици към една трета от тактическите групи на съветските въоръжени сили бяха ситуирани на границата. Западното разузнаване оповестява и за разполагането на мобилни лечебни заведения и доставката на понтонни катери, които може да са нужни за прекосяване на Днепър.

Руски войски са ситуирани и в Беларус, комшия на Украйна. Освен това в последно време се усили броят на хакерските атаки, съпроводени от все по-агресивни изказвания на Кремъл. Във вторник в южната част на страната се организираха нови военни учения. И най-после, Белият дом счита, че настояванията на Владимир Путин по време на договарянията в Женева са толкоз максималистични и неприемливи, че единствената им цел е, откакто получи отвод, да ги употребява като предлог за офанзива против Украйна.

От друга страна, някои дипломати считат, че нахлуването е малко евентуално, защото разузнаването не оповестява за подготовка за тази интервенция. Освен това 120 000 съветски бойци, съсредоточени в този район, не са задоволителни за огромно нахлуване. За Кремъл сходна интервенция би била прекомерно рискована от политически, боен и стопански проект.

По мнението на изданието обаче, главната причина за нерешителност е, че Владимир Путин – най-малко до през днешния ден – не е предизвестил авансово, че приготвя военно навлизане на територията на прилежащи страни. Освен това, вместо цялостно окупиране, което е мъчно да се извърши, той избира къси нападения.

Привържениците на тази позиция повече имат вяра, че всичко, което се случва, е блъф от страна на Путин, целящ да накара западните страни и Украйна да създадат отстъпки. Неслучайно в сряда още веднъж ще се водят договаряния в Париж в агонизиращия Нормандски формат, основан за спокойно споразумяване на спора.

Както и да е, Джо Байдън ясно внушава, че твърдостта и повишението на залозите ще оказват помощ за възобновяване на по-добрия баланс на силите с Владимир Путин, който сега лидира. Президентът на Съединени американски щати би трябвало да възобнови сдържането след пагубното евакуиране на американските войски от Афганистан, а неразбираемите, даже спорни изказвания за рецесията в Украйна са знак за уязвимост, която може да се види и в единодушието му да взе участие в договарянията за европейска сигурност с Русия, само че без Европа и Украйна.

Дори и без инвазия, съветският президент има всички благоприятни условия да реализира задачите си: да дестабилизира Украйна, да отслаби НАТО и да управлява някогашните руски републики. Сценариите варират от къс рейд в Азовско море след няколко седмици, когато напрежението отшуми, до образуване на нови въоръжени конфликти в Източна Украйна. Както приключва Le Figaro, единствено Владимир Путин ще реши по кое време и какви дейности да предприеме.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР