Докато съдебната битка за справедливост продължава, ангажирани граждани, активисти и

...
Докато съдебната битка за справедливост продължава, ангажирани граждани, активисти и
Коментари Харесай

Срещу незаконните депортации: В подкрепа на саудитския дисидент Абдулрахман ал-Халиди

Докато правосъдната борба за правдивост продължава, ангажирани жители, деятели и бранители на човешките права ще се съберат в символ на взаимност на 1 април 2024 година от 8:30 ч. пред постройката на Върховния административен съд - София, бул. " Александър Стамболийски " 18, с цел да стачкуват против непозволените екстрадиции и да изразят поддръжка за Абдулрахман ал-Халиди, саудитски отстъпник, изправен пред нестабилно бъдеще в България.

Тежкото състояние на Абдулрахман ал-Халиди притегли вниманието на интернационалната общественост, защото той е изправен пред евентуално изгонване назад в Саудитска Арабия, където сигурността и свободата му са изложени на сериозен риск. Ал-Халиди е избягал от родината си поради гонене вследствие на рецензиите си против саудитския режим. Търсейки леговище в България, той е имал вярата че ще откри сигурност и отбрана по силата на интернационалното право.

Пътят му в търсене на леговище обаче се оказва изпълнен с големи компликации и правни спънки. Понастоящем той към този момент трета година на процедура е лишен от свободата си, без да е направил каквото и да било закононарушение, а делото му е в развой на разглеждане във Върховния административен съд, като се чака дефинитивно решение по отношение на статута му на емигрант. Резултатът от това решение може да има обилни последствия за бъдещето и сигурността на ал-Халиди, а решението за неговия статут може да се проточи още, в случай че Върховен административен съд реши да върне делото на ДАБ и процедурата да стартира изначало. Това ще удължи несигурността на ал-Халиди и ще го направи уязвим за по-нататъшно гонене, в това число и за екстрадиция в нарушаване на правото му да получи леговище.

В допълнение към производството пред Върховния административен съд, юристите на ал-Халиди са подали тъжба до Административен съд София-град против заповедта на Държавната организация за бежанците (ДАБ) за настаняването му в Бусманци. Тази заповед, в случай че бъде приета за противозаконна от административния съд, може да докара до освобождението на ал-Халиди от ареста.

Въпреки тези правни старания опасността от изгонване към момента директно заплашва Абдулрахман ал-Халиди.

Дори и в случай че Административен съд София-град се произнесе против заповедта за настаняване на организацията, няма гаранции, че ал-Халиди ще бъде освободен.

В отговор на това обезпокоително развиване на събитията загрижени жители и покровители ще се съберат на 1 април 2024 година, от 8:15 сутринта пред постройката на Върховен административен съд в символ на взаимност с Абдулрахман ал-Халиди и да изискат правдивост. Протестът има за цел да способства за по-добра информираност на обществеността по отношение на ситуацията на ал-Халиди и да призове българските управляващи да спазят уговорката си към правата на индивида и интернационалното бежанско право.

Призоваваме всички лица и организации, отдадени на отбраната на правата на индивида и закрилата на бежанците, да се причислят към нас в общия ни глас против противозаконните депортации и в поддръжка на правото на Абдулрахман ал-Халиди да получи сигурност и независимост.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР