Докато руските войски продължават с мащабна кампания за превземане на

...
Докато руските войски продължават с мащабна кампания за превземане на
Коментари Харесай

NYT: ЦРУ, американски и западни командоси помагат на Украйна срещу Русия

Докато съветските войски не престават с огромна акция за завладяване на Източна Украйна, способността на Киев да устои на настъплението зависи повече от всеки път от помощта на Съединени американски щати и техните съдружници - в това число от скрита мрежа от командоси и шпиони, които бързат да обезпечат оръжия, разузнаване и образование, настояват пред " Ню Йорк таймс " (NYT) американски и европейски чиновници.

Голяма част от тази работа се прави отвън Украйна, да вземем за пример в бази в Германия, Франция и Англия. Но даже и администрацията на Байдън да разгласи, че няма да разполага американски войски в Украйна, някои служители на Централно разузнавателно управление на САЩ не престават да работят скрито в страната, най-много в столицата Киев, насочвайки огромна част от голямото количество разследваща информация, която Съединени американски щати споделят с украинските сили, съгласно сегашни и някогашни чиновници.

В същото време няколко десетки командоси от други страни от НАТО, в това число Англия, Франция, Канада и Литва, също работят в Украйна. Съединените щати изтеглиха личните си 150 военни инструктори преди началото на войната през февруари, само че командосите от тези съдружници или останаха, или от този момент влизат и излизат от страната, обучавайки и съветвайки украинските войски и осигурявайки на място канал за оръжия и друга помощ, настояват трима американски чиновници.

Малко са другите детайлности за това какво вършат чиновниците на Централно разузнавателно управление на САЩ и командосите, само че наличието им в страната - наред с членовете на дипломатическия личен състав, които се завърнаха, откакто Русия приключи обсадата на Киев - подсказва мащаба на секретните старания за подкрепяне на Украйна, които се поставят, и рисковете, които Вашингтон и съдружниците му поемат.

Украйна продължава да бъде превъзхождана по бройка, а в събота съветските сили изстреляха бараж от ракети по цели в цялата страна, в това число и в регионите в северната и западната част, които значително бяха пощадени през последните седмици. Очаква се президентът Байдън и съюзническите водачи да обсъдят спомагателна поддръжка за Украйна на срещата на Групата на 7-те индустриализирани страни, която стартира в Германия в неделя, и на срещата на върха на НАТО в Испания по-късно през седмицата.

Малко откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, 10-та група специфични сили на армията, която преди войната обучаваше украински командоси в база в западната част на страната, тихомълком сътвори съдружно звено за обмисляне в Германия, с цел да координира военната помощ за украинските командоси и други украински войски. В момента групата наброява 20 страни.

Звеното за специфични интервенции е помогнало за ръководството на потока от оръжия и съоръжение в Украйна.

Присъствието на командоси " подсказва за мащаба на напъните за загадка помощ в Украйна ".

Американски и други западни представители оповестяват при изискване за анонимност, че задграничните командоси " не са на фронтовата линия с украинските войски, а ги поучават от щабовете си в други елементи на страната или отдалечено посредством криптирани връзки (...). Въпреки това има признаци, че тяхната логистична, обучителна и разследваща подкрепа се усеща на бойното поле ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР