Докато Русия се готви за нова инвазия в Украйна до

...
Докато Русия се готви за нова инвазия в Украйна до
Коментари Харесай

Кремъл поиска Роджър Уотърс да говори пред ООН срещу Украйна

Докато Русия се готви за нова инвазия в Украйна до броени седмици - посланикът им в Организация на обединените нации Василий Небензя реши да " активизира " Роджър Уотърс на своя страна пред Организация на обединените нации.

Известният музикант от Pink Floyd е поканен от Русия да взе участие в съвещание на Съвета по сигурност в Организация на обединените нации, на което ще се разискват доставките на оръжия за Украйна.

" Да забележим какво ще каже. Той има позиция и вие ще я чуете ", разгласи Небензя, представен от Reuters, съгласно който Уотърс можел и да " попее " на дипломатите.

Циничното изявление на съветския дипломат в Организация на обединените нации идва на фона на продължаващата цяла година унищожителна война против Украйна, в която съветската войска и незаконната ѝ паравоенна организация " Вагнер " правят голям брой военни закононарушения.

Само преди няколко дни в изявление за немския " Берлинер Цайтунг " Уотърс повтаря всички съветски опорни точки, които оправдават войната.

Той декларира, че не можел да реши " дали Путин е по-голям разбойник от Байдън и всички ръководители на американската политика след Втората международна война ", като споделя, че е " по-отворен да слуша това, което Путин споделя ", тъй като той " управлявал деликатно и вземал решения въз основата на консенсус в държавното управление на Руската федерация ".

Твърденията му влизат в цялостно несъгласие с действителната политика на несменяемия от 23 години режим на Путин, който ликвидира (и физически) опозицията в страната, наложи брутална военна цензура и принуди стотици хиляди души да избягат от Русия, с цел да се спасят от насилствена готовност.

На въпроса дали би живял в Русия, той дава отговор " Да, несъмнено, за какво не ". Попитан за какво тогава не прави концерти там, Уотърс споделя, че " просто не е допустимо сега ".

Изявленията му пред немското издание доведоха до гневна реакция на Дейвид Гилмор и брачната половинка му Поли Самсън.

В Twitter тя назовава Уотърс " антисемит до дъното на гнилата си душа ", " апологет на Путин " и " лъжовен, граблив, двуличен, неплащащ налози, пеещ на плейбек, женомразец, болен от злоба и грандомания ".

" Всяка дума е явно вярна ", разяснява Гилмор цитата.

Sadly you are antisemitic to your rotten core. Also a Putin apologist and a lying, thieving, hypocritical, tax-avoiding, lip-synching,misogynistic, sick-with-envy, megalomaniac. Enough of your nonsense.
— pollysamson (@PollySamson)
Роджър Уотърс е добре прочут с левичарските си убеждения и антивоенната си реторика още от 60-те години. В последните десетилетия обаче той взе на въоръжение някои от най-радикалните тези против Съединени американски щати и Европа - даже при ясни свидетелства за съветската експанзия против цивилното население в цяла Украйна.

79-годишният Уотърс не упреква Русия, а " крайните националисти в Украйна " за това, че са " сложили страната по пътя на пагубната война ". Той подлага на критика западните страни, че " подклаждат огъня " в Украйна и назова американският президент Джо Байдън - " боен нарушител ".

В същото време - останалите музиканти от Pink Floyd са изявени бранители на украинската идея. Още при започване на войната Дейвид Гилмор и компания записаха ария с Андрий Хливнюк – фронтмен на една от най-известните групи в Украйна " Бумбокс - кавър версия на известната ария " Червена калина ".

В изявлението за " Берлинер цайтунг " той назовава " доста тъжно " решението на сътрудниците си да пеят с Хливнюк в взаимност с Украйна, тъй като " това предизвиква продължаването на войната ".

Не е ясно дали Уотърс ще се съгласи на предлагането на Русия да приказва пред Организация на обединените нации - самият той не заема никаква обществена служба.

Reuters цитират различен посланик от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който иронизира мненията на Василий Небензя с думите: " Руската дипломация в миналото се държеше съществено. Какво следва в този момент? Мистър Бийн? ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР