Докато Русия продължава да засилва натиска върху Украйна на изток.

...
Докато Русия продължава да засилва натиска върху Украйна на изток.
Коментари Харесай

Reuters: Украйна се готви за голяма руска офанзива през следващите седмици

Докато Русия продължава да ускорява натиска върху Украйна на изток. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се готвят за огромна атака на съветските войски през идващите седмици, написа Reuters, представена от " Фокус ".

Украинският президент Володимир Зеленски посети в четвъртък (16 май) североизточния град Харков, с цел да увеличи бойния дух и да укрепи войските в района, където съветските сили се пробват да наложат новата си атака оттатък граничните региони.

От петък (10 май) насам Москва е навлязла най-малко на няколко километра в северната част на Харковска област, принуждавайки превъзхождащите я войски на Киев да се пробват да удържат линията на нов фронт, до момента в който Русия ускорява натиска на фронта на изток.

" Направлението остава извънредно мъчно - укрепваме нашите позиции ", съобщи Зеленски, откакто организира среща в Харков, втория по величина град в Украйна, със своя главнокомандващ и висши военни ръководители.

По-късно, в нощното си видеообръщение, Зеленски съобщи, че с помощта на дейностите на украинските сили " постигнахме по-голяма сигурност " край Волчанск, на 5 км във вътрешността в границата.

" Но съветският обстрел не стопира, заканите не престават ", уточни той.

Областният шеф на Харков Олех Синехубов, говорейки по националната телевизия, съобщи, че съветските сили към момента се стремят да завладяват града.

" Въпреки че не можем да кажем, че нашите бойци към момента са нормализирали фронтовата линия, те към този момент стопираха дейното нахлуване на врага в Харковска област ", съобщи той. По думите му на някои места украинските войски са си върнали предходни позиции.

Украинският президент, който анулира идните си пътувания в чужбина поради утежняването на обстановката на бойното поле, се срещна с ранени бойци, които се възвръщат в здравно заведение, и театралничи за фотоси с бойци на друго място.

Освен че предизвиква разрушения на селищата по фронтовата линия и нанася удар по морала на Киев, съветският напън в Харков е същински проблем за украинските военни анализатори, чиито войски към този момент са разпръснати на повече от 1000-километрова линия.

Късно в сряда (15 май) украинските военни обявиха, че силите им, които се борят край град Купянск - на към 85 км югоизточно от Харков - се изтеглят на по-изгодни позиции.

В изказване от четвъртък (16 май) Генералният щаб съобщи, че Русия насочва най-интензивните си офанзиви на фронта край градовете Покровск и Краматорск в източната част на Донецка област, където съветската атака е безмилостна от месеци.

В сряда съветският президент Владимир Путин съобщи, че силите на Москва усъвършенстват позициите си " всеки ден " по фронта в Украйна и че настъплението върви по проект.

След като заяви за боеве във Волчанск, на към 45 км от град Харков, украинският общоприет щаб съобщи, че войските му са почнали контраофанзива, с цел да отвърнат на нападателите.

Киев, чийто дефицит на жива мощ се усложнява от забавянето на западните оръжейни доставки, предизвести, че Русия може би се готви за огромна атака през идващите седмици.

Той е алармирал за скупчване на съветски дребни елементи наоколо до региона на Суми.

Паси Паройнен, анализатор от Black Bird Group, съобщи пред Reuters, че настъплението на Москва в Харков наподобява има за цел да притегли лимитираните запаси на Киев в борбата преди началото на офанзивата.

" Ако Украйна се ангажира прекалено в Харков и Суми, тя може да резервира някаква територия там, може би ще предотврати цивилното население на Харков да пострада от артилерийски обстрел, може би даже ще отблъсне врага назад към границата ", уточни той.

" Но това може да им коства войната, в случай че запасите не са разполагаем за реакция при рецесии по време на съветската лятна атака ".

Харков, ситуиран на 30 км от границата, от месеци е подложен на въздушни удари, които бранителите се мъчат да спрат с изчерпаната си противовъздушна защита.

Руските сили навлязоха в района с два настъпателни удара - единият към Волчанск, а другият към село Липци, на 17 км от северните околности на Харков.

Украйна се е заела да изтегля цивилни от града и други гранични региони - до момента са напуснали към 9000 души.

Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко упрекна съветските сили, че са умъртвили гражданин на Волчанск, който се опитал да избяга пешком и отказал да се подчини на заповедите им.

Ръководителят на следствения отдел на районната полиция Серхий Болвинов съобщи в коментар по малкия екран, че съветските войски са завладели до 40 цивилни.

Местната прокуратура заяви за четирима починали и 12 ранени в региона.

Reuters показва, че не може да ревизира информацията на Клименко и Болвинов.

Русия твърди, че е поела контрола над 12 села, откогато е почнала нападението си. Министерството на защитата на Русия съобщи в четвъртък, че нейните сили са напреднали в защитата на Украйна и са нанесли загуби на персонален състав и техника край Волчанск и Липци.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР