Докато протестите в арабския свят се разпространяваха в края на

...
Докато протестите в арабския свят се разпространяваха в края на
Коментари Харесай

Към един постамерикански Близък изток

Докато митингите в арабския свят се разпространяваха в края на 2010 и началото на 2011 година, администрацията на Обама се мъчеше да създаде някаква тактика. Разпъвана сред продължение на поддръжката за властническите управници, които бяха отдавнашни съдружници на Съединени американски щати, и продемократичните протестиращи по улиците, тя криволичеше по всички страни и рядко поемаше цялостен ангажимент към една от двете страни.

Колко въздействие въобще е имал Вашингтон върху събитията в района остава отворен въпрос. Най-решителното деяние на Обама - да се намеси с военни средства в Либия за свалянето на Муамар Кадафи - несъмнено се отрази на събитията там, макар че последвалият неотслабващ спор и неустойчивост надали бяха пожеланият резултат.

В Египет Съединени американски щати в последна сметка не направиха нищо, с цел да спрат военните да вземат още веднъж властта, до момента в който в Сирия поддръжката за хората, които се опитваха да смъкват Башар Асад, беше в най-хубавия случай равнодушна. Едва когато нещата опряха до побеждаване на " Ислямска страна " Съединени американски щати същински се ангажираха във военно отношение, а събитията от последната седмица демонстрират, че при ръководството на Доналд Тръмп дори това не може повече да се приема като даденост.

Дори по обърканите стандарти на ангажирането на Вашингтон в Близкия изток, събитията през последната седмица бележат дъно. Решението на Тръмп да изтегли силите на Съединени американски щати от региони под кюрдски надзор в Сирия ще се одобри от мнозина в района като нов знак какъв брой ненадеждна може да е американската поддръжка, а Русия с подготвеност ще запълни пролуката със свои войски, с цел да държи турците и кюрдите настрани едни от други.

Дори огромна част от членовете на държавното управление на Съединени американски щати наподобява са стреснати от дейностите на личния им главнокомандващ, който даде явен сигнал, че съгласно него ролята му е да изтегли Съединени американски щати от целия район, в случай че е допустимо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР