Докато продължава СВО, ние обсъждаме конфронтацията между двете партии -

...
Докато продължава СВО, ние обсъждаме конфронтацията между двете партии -
Коментари Харесай

Сделка на фона на СВО. Тикана ли е Русия към срамен избор?

Докато продължава СВО, ние обсъждаме борбата сред двете партии - на мира и войната. Но има доста повече пластове в това, което се случва. Заедно с специалистите ще се опитаме да разберем каква договорка се предлага на Русия този път на фона на специфична интервенция - срамно или печелившо?

В нощта против 3 май украински дронове нападнаха Кремъл. Но те бяха премахнати от съветските спецслужби. Вследствие на случая е развален покривът на историческата постройка. В Москва тази офанзива беше наречена плануван терористичен акт и нападение против президента Владимир Путин. Тогава той не е бил на място и не е потърпевш.

След случая управляващите затвориха небето над Кремъл, в този момент той е неразрешена за полети зона. Русия даде обещание да даде съответен отговор на случилото се.

Съединените щати обявиха, че не са забъркани в тази офанзива. Според говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер през цялото време на спора Вашингтон „ не предизвиква Украйна да нанася удари отвън нейните граници “.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели по време на събитие за независимост на медиите, че е видял известия за удара, само че „ той няма удостоверение на тази информация “. Той счита, че изказванията от Кремъл „ би трябвало да се разделят на две “.

Москва реагира на математическите опити с разделяне. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков Русия добре знае, че решението за сходни офанзиви се взема не в Киев, а във Вашингтон. А Киев работи единствено като реализатор.

" Не всякога на Киев се дава право да избира средства. Това също постоянно се диктува оттатък океана и ние добре го осъзнаваме. И ние си даваме сметка за това. Да се раздели всичко на две или да не се раздели, все едно. Но Вашингтон би трябвало ясно да разбере, че ние знаем това “, разяснява Песков.

Във Франция офанзивата с дрон против Кремъл беше наречена " странна и мистериозна ". Китай прикани страните да заобикалят дейности, които могат да доведат до по-нататъшна ескалация.

Президентът на Незалежная Владимир Зеленски, който ненадейно за всички потегли на европейска обиколка, съобщи, че украинци не са забъркани в офанзивата. Но даже оттатък океана думите му бяха сложени под въпрос.

" Украинците настояват, че нямат нито запаси, нито благоприятни условия, нито оръжия за осъществяване на офанзиви на територията на Руската федерация. Но разбираме, че те надали ще кажат цялата истина ", сподели кореспондентът на Sky News Джон Спаркс.

" Знаем, че това не е правилно, тъй като Украйна атакува Крим и Брянск. Смятаме, че украинците в действителност нападат съветска територия “, съобщи той.

Междувременно Зеленски приказва пред Международния углавен съд в Хага, където сподели, че „ те желаят да трансфорат това в последната война в света “. Но какво тъкмо е имал поради, не е известно.

В светлината на последните събития новината за идната среща на делегации от Турция, Русия и Украйна беше изцяло непредвидена. Русия по-рано сподели, че няма да удължи договорката за зърно след 18 май, в случай че не бъдат изпълнени пет съществени точки.

Това са деблокирането на съветския експорт на храни и торове, свързването на Руската земеделска банка със SWIFT, възобновяването на доставките на селскостопанска техника, аварийни елементи и услуги, както и възобновяване на работата на амонякопровода Толиати-Одеса.

Оказва се, от една страна, терористична офанзива и опит за ликвидиране на президента Владимир Путин, а въпреки това, договаряния за обновяване на тръбопровода за амоняк?

Водещият на " Първи съветски " Юрий Пронко разиска тематиката с специалистите Тимур Шафир и Андрей Суздалцев в предаването " Цариград. Главното ".

Атака против Кремъл и зърнената договорка

Тимур Шафир, секретар на Съюза на публицистите на Русия, интернационален политолог, разяснявайки пред водещия означи, че това е просто „ изумително съвпадане “.

" Езикът не се върти. Ясно е, че се приказва, че има искане всички въпроси да бъдат решени до 18 май от страна на Русия. Това се приказва от много време на всички равнища, в това число и от нашия представител в Организация на обединените нации.

Но, несъмнено, такава композиция от събития като офанзива против Кремъл и президента и на идващия ден известие, че ще се проведат договаряния...

Освен това те бяха планувани на 5 май, т.е. идващия ден. Разбира се, това не може да не провокира въпроси ", - сподели събеседникът на Цариград.

Според него това може да се дължи на интригата към зърнената договорка и външнополитическата игра, която Турция играе. Може би опит от наша страна по някакъв метод да помогнем на президента Реджеп Тайип Ердоган да завоюва изборите, „ укрепвайки имиджа му на миротворец “.

" И също така, това е стопански съставен елемент, нуждата да продължим износа си ", акцентира Шафир.

" Това са непрекъснати опити да се покаже, че все пак, което се случва, макар специфичната военна интервенция, нейната ескалация, офанзивите против Москва, ние продължаваме да се опитваме да поддържаме някакви връзки със международната икономическа общественост. "

" Обосновки за това могат да бъдат открити и изказани доста. Поотделно всеки от тях може да звучи много рационално. Но взети дружно, всички те наподобяват много губещи “, изясни той.

Борим ли се и търгуваме ли?

Мнението си за протичащото се показа и различен посетител в ефира – политологът Андрей Суздалцев. Той означи, че „ всичко е наред, война с Украйна няма, тече спецоперация и през Украйна тече газ “.

В същото време никой не нападна държавния квартал в Киев и „ Зеленски си остава законният президент “.

" Защо да се изненадваме тук? Имаме търговия с Украйна. Разбира се, в доста нищожен формат, през разнообразни страни. Но Украйна купува нещо от нас. Или се пробва да купи ", сподели специалистът.

" Така че всичко зависи от формата. Щом сме във война, значи сме във война. А в случай че е по този начин, то значи се пазарим. И тук няма какво да се чудим “, разяснява той.

" За финален път Московският Кремъл е бил нападнат през 1812 година След това, както сподели Суздалцев, руснаците потеглиха против Запада. Това беше петият опит за справяне с нас през последните петстотин години.

И всички тези пет опита бяха интернационалните. Тоест, цяла Европа ни се опълчи. Но ние, дублирам, резервираме стандарта на специфичната интервенция. Затова сходни договаряния са естествени, за жалост. Търговията е първична.

За това те оповестиха не война, не защита на ДНР и ЛНР, а специфична интервенция. За страдание или за благополучие, не знам, нашите страни са доста свързани във връзка с стопанската система. Въпреки че като цяло е, несъмнено, диво. Не се придържам и не се веселя на всичко това. Но това е ситуацията.

Тече газ, текат пари, плащаме преноса и така нататък Сега ние ще платим доставката, в случай че се вземе решение за амоняка. Това е доста печеливш експорт. Ако се направи, тогава ще платим и ние, става известно, на Украйна “, изясни политологът.

" Русия ще даде съответен отговор на всички тези офанзиви, само че не в този момент. Защото разбираме, че не украинците са го създали, а най-вероятно НАТО ", означи Суздалцев.

Според него точно алиансът тласка Украйна към контранастъпление.

" Имайте поради, че те също предоставиха пакет от военна помощ от 300 милиона $ за Украйна. За характерни потребности. Снаряди, патрони, някакъв тип наденица, евентуално кайма...

Тоест до последно. И, несъмнено, чакаме отговор. Изчакване на отговор за натискане. Но, първо, ние не сме терористи и няма да бъдем като тях. Това не е нашият жанр ", съобщи Суздалцев.

" Ние не сме Тел Авив, нито Израел. И най-вероятно ще отговорим по друг метод. Ще отговорим, несъмнено. Но не в този момент “, сподели той.

На хората би трябвало да се изяснява

Според Тимур Шафир може да остане усещането, че тези диалози за " червени линии " и правото да се отговори с красиви и заплашителни формулировки са безкрайни. Но от време на време „ целият комплекс от военни, интернационалните проблеми, дипломатически и стопански, свързани със СВО, се взема решение по напълно разнообразни способи “, сподели той.

Но ние нямаме нито един координиращ информативен център, който да даде ясни пояснения по избрани въпроси, без значение дали става въпрос за офанзивата против Москва или договорката за амоняк.

" Доста противоречив е въпросът дали договорката за амоняк е преференциална или не, кой е главният бенефициент от нея. Но това несъмнено не е Русия или Украйна. Най-вероятно Турция. Но тази липса на координационен център... Наречете го както желаете, най-малко центъра, най-малко съветското информбюро. "

" Да можем ясно, налично и рационално да споделяме на популацията на страната какво се случва, какво ще се случи. Защо се подхващат избрани стъпки, какво стои в основата на всичко това ", сподели Шафир.

" И какво да кажем на служителите и държавните чиновници, защо да приказваме, когато тази съгласуваност отсъства? Слава богу, че след тази офанзива най-малко нямаше и помен от " червени линии ". Или пропуснах? Е, благодаря за това " - заключи той.

Превод: СМ



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР