Докато повече от три четвърти от грузинците подкрепят членството в

...
Докато повече от три четвърти от грузинците подкрепят членството в
Коментари Харесай

Само през трупа ми: Как Грузия победи мракобесния закон срещу чуждестранните агенти по руски тертип

Докато повече от три четвърти от грузинците поддържат участието в НАТО и Европейски Съюз, протестиращите считат, че ръководещата партия " Грузинска фантазия “ съзнателно се пробва да провали тази западна политическа траектория, с цел да не разклати лодката с Кремъл, пишат от брюкселското издание " Politico ". Последният мотив за всеобщите антиправителствени демонстрации бе точно концепцията за закон против задграничните сътрудници, който тормози мнозина поради капацитета си да се трансформира в мотив за репресии против публицисти и инакомислещи на фона на идните идната година избори. 

Хиляди хора се включиха в митингите против проектите на държавното управление за приемането на този закон, който мина на първо четене в Народното събрание. На площада в Тбилиси се стекоха възрастни и деца с упования, че полицията няма да прибегне до принуждение. 

Оказаха се в неточност. 

????????????????????
— шпак рожева???????????? (@AnastasShpak)
A huge new pro-EU protest officially started in front of the Georgian Parliament in Tbilisi 2 minutes ago.

All eyes on Georgia tonight.

????????
— Visegrád 24 (@visegrad24)
Pose for " iconic " Western propaganda media shot. When democracy goes against the US interests USAID creates an insurrection...this time in.

We have already seen these `peaceful protests` with cocktails and Vicky Nuland handing out cookies once.
— Mats Nilsson (@mazzenilsson)

Напрежението стартира да кипи в сряда вечерта, огато изтече срокът, натрапен от опозиционните политици на държавното управление да отдръпна законопроекта. Когато протестиращите започнаха да се придвижват към входа на Народното събрание, с цел да го блокират, беше изпратена полиция за битка с безредиците. Въоръжени със сълзотворен газ и водни оръдия, те започнаха да изтласкват протестиращи от двете страни на Народното събрание, като в последна сметка превзеха бул. " Руставели ", където се бяха събрали множеството протестиращи.

В тълпите бяха хвърлени експлозиви.

Сбълъсък продължи през цялата нощ. Според формалните данни на полицията 66 души са били задържани. Много, в това число публицисти, оповестиха за малтретиране от страна на полицията.

В последна сметка митингът даде резултат. В четвъртък грузинците се разсъниха, с цел да научат, че ръководещата партия отдръпва законопроекта. В взаимно изказване с " Народната мощ " - група депутати от някогашна ръководеща партия, известни със своите антизападни позиции, " Грузинска фантазия " даде обещание да отдръпна законопроекта, без да слага условия. 

.
Източник: Twitter

.
Източник: Twitter

 

Но мнозина одобряват новината с щипка подозрение и възнамеряват нови митинги, до момента в който обещанията на властта не бъдат изпълнени, а задържаните по време на демонстрациите не бъдат освободени. 

В Народното събрание има два обособени, само че сходни разновидността на законопроекти за непознати сътрудници. Депутатите не могат просто да отдръпват законопроекта, който към този момент са приели, до първото чуване в сряда. За да отхвърли законопроекта, Народното събрание би трябвало да организира второ пленарно чуване.

Вторият законопроект, който съгласно вносителите е копие на американския FARA (Закон за регистрация на задгранични агенти), признат в Съединени американски щати през 1938 година, може да бъде отдръпнат от подписалите го. Въпреки техните уверения, че законопроектът не може да бъде наименуван " съветски закон " - тъй като е американски - критиците споделят, че той е още по-опасен в подтекста на Грузия.

Представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати предизвестиха, че приемането на който и да е от законопроектите ще навреди на евроатлантическите желания на Грузия. Управляващата партия обаче настоя, че законопроектите ще обезпечат повече бистрота за финансирането на медиите и организациите и по тази причина са " европейски “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР