Докато по-голямата част от света отчаяно се опитва да избягва

...
Докато по-голямата част от света отчаяно се опитва да избягва
Коментари Харесай

Скоро доброволци във Великобритания ще бъдат заразени умишлено с COVID-19

Докато по-голямата част от света обезверено се пробва да заобикаля контакта с COVID-19, група хора във Англия скоро ще бъде инфектирана съзнателно в името на науката.

Това е , което има за цел да изследва по какъв начин тъкмо вирусът се отразява на тялото ни. То би трябвало да стартира до няколко седмици, откакто получи утвърждение от органа по клинична нравственос в страната. В плана ще вземат присъединяване 90 здрави души на възраст сред 18 и 30 години. Те ще бъдат изложени на SARS-CoV-2 – ковид, който предизвиква COVID-19 – в безвредна и следена среда.

Изследването ще се извърши посредством партньорството сред Имперския лицей в Лондон, Royal Free London NHS Foundation Trust и клиничната компания hVIVO. Те ще употребяват подобен модел, прилаган в предишното при проучването на голям брой болести, в това число малария, норовирус, елементарна простуда и грип.

След като откривателите се уверят, че доброволците не са носители на вируса, те ще бъдат сложени под карантина в Кралската безвъзмездна болница в Лондон за 2 дни. Впоследствие през носа им ще бъде доставена ниска доза от SARS-CoV-2.

Участниците ще бъдат следени по 24 часа дневно в границите на минимум 2 седмици. Екип от лекари и откриватели ще проучват непрекъснато кръвта им и ще им взимат проби от носа. По този метод експертите се надяват да схванат по какъв начин имунната система реагира на вируса и кои са факторите, които въздействат на неговото предаване (включително доколко хората, инфектирани с него, „ отделят “ инфекциозни вирусни частици в средата към тях). Учените може да съумеят да обяснят и кои хора развиват признаци и кои прекарват асимптоматична зараза. Доброволците ще бъдат следени най-малко още една година след края на главното изследване.

Според  хората ще бъдат подложени и на разнообразни когнитивни проби и проби за подушване. Все още не знаем голям брой неща за болестта, само че резултатите от вируса върху централната нервна система са изключително притеснителни.

„ Още в самото начало ще стартираме да виждаме и първите резултати от изследването. В момента, в който заразим някого с вируса, ние ще научим значима информация за развиването на болестта и лекуването. Тези жизненоважни данни ще спомогнат директно за създаването на по-ефективни ваксини и по-добри лекувания, защото те ще разпознават какъв вид имунна реакция би трябвало да бъде задействана “, споделя доктор Андрю Качпол, основен теоретичен шеф на HVIVO.

Какво ще получат участниците в подмяна? Те ще бъдат обезщетени с към 4500 английски лири.

Изследването има и известни ограничавания. Така да вземем за пример участниците са без никакви други съпътстващи болести, а рискът им да развият остра зараза от COVID-19 е невисок. Ето за какво е малко евентуално да разберем задоволително за метода, по който вирусът визира най-уязвимите.

Източник:  /
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР