Докато огромни части от три континента се пекат при високи

...
Докато огромни части от три континента се пекат при високи
Коментари Харесай

Юли е най-горещият в историята на планетата досега – и най-горещият от около 120 000 години

Докато големи елементи от три континента се пекат при високи температури и океаните се нагряват до невиждани равнища, учени от два световни климатични органа оповестяват още преди края на юли, че този месец ще бъде най-горещият до момента на планетата.

Топлините през юли към този момент бяха толкоз рискови, че е „ съвсем несъмнено “ този месец да счупи върховете „ със забележителна разлика “, се споделя в отчет, оповестен в четвъртък, на Службата за изменение на климата Коперник на Европейския съюз и Световната метеорологична организация, представени от CNN.

Току-що преживяхме най-горещия триседмичен интервал в историята – и съвсем несъмнено от повече от 100 хиляди години.

Обикновено тези върхове, които наблюдават междинната температура на въздуха в целия свят, се разрушават със стотни от градуса. Но температурата за първите 23 дни на юли е била приблизително 16,95 градуса по Целзий (62,51 по Фаренхайт), много над предходния връх от 16,63 градуса по Целзий (61,93 по Фаренхайт), подложен през юли 2019 година, съгласно отчета.

Данните, употребявани за следене на тези записи, датират от 1940 година, само че доста учени – в това число тези от Коперник – споделят, че е съвсем несъмнено, че тези температури са най-топлите, които планетата е виждала от 120 000 години, поради това, което знаем от хилядолетни климатични данни, извлечени от дървесни пръстени, коралови рифове и дълбоководни седиментни ядра.

„ Това са най-високите температури в човешката история “, сподели Саманта Бърджис, заместник-директор на Copernicus.

Човешките жертви от жегата са огромни. Тъй като температурите се покачиха над 120 градуса по Фаренхайт (50 градуса по Целзий) в елементи на Съединени американски щати, смъртните случаи, свързани с топлината, се усилиха и хората страдат от животозастрашаващи изгаряния от рухване върху гореща земя.

В Средиземно море повече от 40 души са починали, защото горските пожари бушуват в района, подхранвани от високите температури. В Азия продължителните, интензивни горещи талази лишават животи и заплашват продоволствената сигурност.

Причиненото от индивида изменение на климата е главният мотор на тази изключителна топлота, сподели Бърджис. „ Глобалната температура на въздуха е право пропорционална на концентрацията на парникови газове в атмосферата. “

Скорошно изследване откри, че изменението на климата е изиграло „ безусловно преобладаваща “ роля в горещите талази в Съединени американски щати, Китай и Южна Европа това лято.

Пристигането на Ел Ниньо, естествено съмнение на климата със затоплящо влияние, не е оказало голямо въздействие върху температурите, защото към момента е във фаза на развиване, сподели Бърджис, само че ще играе доста по-голяма роля през идната година, добави тя и евентуално ще докара до още по-високи температури.

Новината, че юли ще бъде най-горещият месец, идва на фона на голям брой тревожни върхове, които към този момент бяха счупени – и по-късно още веднъж – това лято.

Миналият месец беше най-горещият юни в историята със „ забележителна разлика “, съгласно Коперник.

Тогава през юли светът претърпя най-горещия ден в историята. На 6 юли междинната световна температура се увеличи до 17,08 градуса по Целзий (62,74 по Фаренхайт), съгласно данни на Коперник, надминавайки предходния температурен връх от 16,8 градуса по Целзий (62,24 по Фаренхайт), подложен през август 2016 година

Всеки ден от 3 юли е по-горещ от върха за 2016 година

„ Намираме се седем месеца в 2023 година и съвсем всеки месец тази година е в петте най-горещи в историята “, сподели Бърджис, добавяйки, че в случай че трендовете продължат през есента и зимата, 2023 година евентуално ще бъде измежду най-топлите години, регистрирани в миналото.

Океанската топлота също е на рекордни равнища. В средата на май световните температури на повърхността на океана доближиха „ невиждани равнища “ за времето от годината.

„ Това, което виждаме сега, не сме го виждали преди “, сподели Бърджис.

Ким Коб, академик по климата от университета Браун, който не взе участие в отчета, назова новия температурен връх през юли „ избиващ очите “, само че предизвести, че той ще бъде строшен още веднъж.

„ Страшно е да си спомня, че след последващо десетилетие това ще се преглежда като относително хладна година, най-вероятно “, сподели тя, добавяйки, „ в случай че хората не харесват това, което виждат това лято, ги чака огромен потрес при по-високите равнища на стопляне, към които се стремим. “

Петери Таалас, общоприет секретар на СМО, сподели, че рисковото време през юли разкрива „ суровата действителност на изменението на климата “.

„ Необходимостта от понижаване на излъчванията на парникови газове е по-спешна от всеки път “, сподели той в изказване. „ Действията против климата не са разкош, а наложителни. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР