Докато официални лица се опитаха да запазят очакванията ниски преди

...
Докато официални лица се опитаха да запазят очакванията ниски преди
Коментари Харесай

Пет неща, които научихме от срещата Байдън-Си

Докато публични лица се пробваха да запазят упованията ниски преди срещата сред Джо Байдън и Си Дзинпин в сряда, срещата докара до съглашения по няколко основни въпроса.

„ Вярвам, че това са едни от най-конструктивните и продуктивни полемики, които сме имали “, сподели президентът Байдън след срещата. „ Постигнахме значим прогрес. “

Президентът Си призна по-рано, че връзките сред Съединени американски щати и Китай „ в никакъв случай не са вървели безпрепятствено “.

След срещата той добави, че вратата за договаряния сред двете суперсили " не може да бъде затворена още веднъж ".

Ето пет неща, които научихме от техните диалози в Калифорния.

1) Имаше допирни точки по въпроса за климата

Двете страни, които са най-големите излъчвания на въглерод в света, се споразумяха за спомагателни ограничения за справяне с климата промени, само че не се ангажираха да прекратят потреблението на изкопаеми горива.

Те дадоха обещание да си сътрудничат за закъснение на излъчванията на метан - изключително мощен парников газ - и поддръжка на световните старания за утрояване на силата от възобновими източници до 2030 година

Експерти споделиха на BBC, че това са забележителни развития преди огромна конференция за изменението на климата, COP28, в Дубай по-късно този месец.

„ Това са дребни, само че значими стъпки за изменението на климата “, сподели Бърнис Лий, специалист по Китай и помощник в Chatham House, мозъчен концерн в Обединеното кралство.

Дейвид Васков от Института за международни запаси назова съглашението за метан „ огромна стъпка “.

„ Китай е най-големият емитер на метан в света и сериозните дейности за ограничение на този газ са от значително значение за закъснение на световното стопляне в кратковременен проект “, сподели господин Васков.

Можете да прочетете повече за взаимните климатични ограничения тук.

2) Те се споразумяха да се оправят с трафика на фентанил

Двете страни споделиха, че ще си сътрудничат в битката с трафика на опиати, а Китай се съгласи да предприеме репресии против химическите компании през с цел да се спре вълната от незаконен фентанил в Съединени американски щати, което способства за увеличение на смъртните случаи от свръхдоза.

Мощният синтетичен опиоид е изиграл роля в към 75 000 смъртни случая в Съединени американски щати предходната година.

Китайските индустриални компании са източник освен на самото лекарство, само че и на прекурсорни химикали, които могат да бъдат комбинирани, с цел да го създадат.

Ванда Фелбаб-Браун, специалист по интернационална проведена престъпност в института Брукингс, сподели, че съглашението е „ дипломатическо и политическо изказване “, само че действителното му влияние е към момента е загадъчен знак.

" Остава да забележим по какъв начин Китай ще тръгне след тези компании ", сподели тя. „ Ще преследва ли трима от тях? Пет? Петдесет? “

Тя сподели, че има вяра, че Китай евентуално ще продължи да употребява съдействието за битка с опиатите като " разменна монета " и „ инструмент за осъществяване на по-широка дипломация ".

Китай ограничи директните доставки до Съединени американски щати, което значи, че огромна част от противозаконната търговия се е изместила до направления през Мексико. Американски чиновници споделят, че Китай не е направил задоволително, с цел да спре трафика, до момента в който Китай възразява, че опиоидната зараза в Съединени американски щати е само по виновност на Америка.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР