Докато Николас Мадуро увеличава усилията си да намери средства от

...
Докато Николас Мадуро увеличава усилията си да намери средства от
Коментари Харесай

Мадуро загуби достъп до $400 милиона, пазени в Международния валутен фонд

Докато Николас Мадуро усилва напъните си да откри средства от чужбина, пред носа му се затваря друга врата.

Международният валутен фонд (МВФ) спря достъпа на венецуелски водач до съвсем $400 милиона, акцентирайки, че страната е в политически безпорядък, откакто Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент, написа Bloomberg, цитирайки свои източници.

Към март 2018 година Венецуела имаше разполагаем съвсем $1 милиард, само че понижи размера на запасите.

Правителството на Мадуро обезверено се пробва да набере пари от чужбина, с цел да съживи страната, която изпадна в стопански колапс. Специалните права на тираж - безналични интернационалните аварийни активи, основани от МВФ през 1969 и разпределени съразмерно на членовете на институцията, бяха един от последните източници на кеш на социалистическото държавно управление.

Почти две трети от запасите на Венецуела, които са на стойност $9 милиарда, са в злато. Каракас не може да ги продаде поради американските наказания.

Рикардо Хаусман, професор в Харвард и стопански консултант на Гуайдо, споделя, че МВФ ще пази средствата, до момента в който не бъде определено ново държавно управление.

Според разпоредбите на институцията, с цел да има достъп до средствата, държавното управление на дадена страна би трябвало да бъде прието от задоволителен брой страни членки. Засега нито Мадуро, нито Гуайдо събират нужната поддръжка, настояват източници.

В края на януари централната банка на Англия отхвърли на Мадуро да извади злато на стойност $1,2 милиарда. Админстрацията на Тръмп пък даде достъп на Гуайдо до основни сметки на венецуелски банки в Съединени американски щати.

Ситуацията припомня на рецесията в Хондурас преди десетилетие, когато МВФ припозна президента Манюел Зелая, който военните изгониха. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР