Докато ние, гърците, се караме със Скопие за името на

...
Докато ние, гърците, се караме със Скопие за името на
Коментари Харесай

Катимерини: Докато гърците се карат със Скопие, българи и македонци стават все по-близки

Докато ние, гърците, се караме със Скопие за името на прилежащата страна, българите и славомакедонците стават все по-близки. С идването на власт на държавното управление на (македонския министър председател Зоран) Заев, атмосферата на съмнение в връзките сред двете страни наподобява се разсейва и по северната ни граница де факто се оформя ос София-Скопие, написа гръцкият в. " Катимерини " в публикация, озаглавена " Сближаването сред БЮРМ и София. "

Редица начинания на новия министър председател основават усещането, че Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) и България " живеят в единодушие ", каквото и това да значи за сензитивния балкански паритет, съобщи Българска телеграфна агенция.

България бе страната, която първа призна през 1992 година новосъздадената страна с нейното конституционно име, само че в никакъв случай не е признавала съществуването на " македонска нация ", потвърждавайки, че славянският детайл на тази страна е с български корен.

София, естествено, не одобри въобще " македонския език ". А това бе причина, заради която връзките им бяха пропити от съмнение, като двете страни не можеха да стигнат до единодушие и съглашение до предходната година, когато подписаха контракт за добросъседство. Това бе направено от Заев, който провокира стихия от митинги в средите на националистите. Този акт не бе единственият, което демонстрира, че Скопие върви към " прегръдката " на София, която приветства с добре пристигнали " братята ". Подписването на контракта бе последвано от позитивния отклик на българската патриаршия към настояването на считаната за схизматична " македонска черква " да я сложи под своя нравствен покрив, показва още вестникът.

Сега пък, за идния празник на 24 май са планувани взаимни прояви, а най-впечатляващото е, че на празника на въоръжените сили на България, на 6 май, на военния церемониал в София ще вземат участие и елементи от армията на БЮРМ, се споделя още в публикацията. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР