Докато не се пенсионираме, всички сме бъдещи пенсионери. Така че

...
Докато не се пенсионираме, всички сме бъдещи пенсионери. Така че
Коментари Харесай

10 финансови грешки, които почти всеки бъдещ пенсионер прави

Докато не се пенсионираме, всички сме бъдещи пенсионери. Така че тази публикация несъмнено е за Вас, в случай че не попадате в групата на получаващи към този момент пенсия.

Както към този момент не един път съм писал, пестенето за пенсиониране е сериозно, за подсигуряване на спокойни старини. И тъй като надали можем да разчитаме, че родната пенсионна система ще ни подсигури обикновено битие, правилото, който би трябвало да следвате е следния - погрижете се за бъдещото си " Аз ", тъй като не може да разчитате различен да направи това.

И в този момент към най-често срещаните неточности, които съвсем всички спестители за пенсионна възраст вършат, събрани от финансовото издание MarketWatch.

Ако сте на 10 години или даже на пет от пенсионна възраст, към момента разполагате с време да извършите някои корекции на курса, по който вървите и които ще имат значение. Важното е да започнете оптимално бързо.

1. Хората подхождат към пенсиониране без явен проект.

Ако всичко, което имате са - някои неразбираеми хрумвания по отношение на бъдещия си пенсионен живот и средствата, които ще получавате, вие на процедура вършиме живота си по-труден.

Като най-малко, би трябвало да знаете какъв брой ще ви трябват, с цел да покриете разноските си за живот и какви ще са вашите надеждни източници на приходи, когато сте пенсионирани. Вероятно ще има празнота сред тези цифри и би трябвало да имате проект по какъв начин да я преодолеете.

В процеса на основаване на добър проект, безусловно е добре да избягвате множеството неточности в този лист.

2. Залъгвате се, че успявате да предвидите всички променливи

Освен, в случай че не работите в областта на финансите, или не сте финансов съветник, надали ще можете да предвидите и прогнозирате всички променливи свързани с вашето бъдещо пенсиониране. От равнището на инфлация - до евентуалната годишна възвръщаемост за вашите спестявания.

Планирането, в случай че се извърши вярно, най-вероятно ще включва прекалено много " преносими елементи ", с цел да сте сигурни, че сте ги планували вярно. Пенсионирането е (обикновено) събитие един път в живота и имате един късмет да го извършите по верния метод. Едва ли това, което сте заложили ще се извърши на процедура.

Ако нямате финансов консултант, то добре би било да потърсите и да се консултирате с подобен. Дори и да имате построена тактика и проект, най-малкото ще си " сверите часовника " и ще получите без значение мнение до какъв брой са реалистични и изпълними.

3. Нямате ясна визия дали сте натрупали " задоволително " за прибързано пенсиониране

Много хора имат следния проблем - не знаят с какъв брой тъкмо разполагат за своето пенсиониране, или пък мислят, че изостават значително зад пенсионните си цели. По този метод, те постоянно са склонни да поемат по-големи опасности от това, което срокът до пенсиониране им разрешава.

Например - в случай че спестявате от 20 години и ви предстоят 5 години до пенсиониране, то несъмнено рисковете, които можете да си позволите да поемате на финансовите пазари (и в миг, когато доста специалисти приказват за идна рецесия), са доста по-малки. Защото, при отрицателен процес на събитията, няма да разполагате с лукса да чакате примерно 5, или 10 години за възобновяване на пазарите до равнищата, откъдето са стартирали със спада си.

4. Факт е, че идва миг, когато отбраната на това, което имате става по-важно, от това да се пробвате да получите спомагателен приход

Някои хора се пенсионират на 65, или друга авансово избрана възраст, макар че биха могли щастливо да продължат да работят - и по този метод евентуално да усилят приходите си за пенсиониране.

Ако сте в положително здраве и се чувствате пълностоен, когато работите, то няма нищо неприятно да отложите пенсионирането си с примерно с 5 години. Така ще имате късмет да увеличите спестяванията с които разполагате.

5. Хората се придържат към предходни вложения, които в миналото са изглеждали, като положителни хрумвания

Светът на вложенията е извънредно динамичен и изменчив. Това, което в миналото е изглеждало, като добра концепция и бизнес, в този момент може да е в застой, или да запада. Или просто можете да имате нереалистични упования. Всички сме склонни да вършим неточности понякога. Но някои хора се задържат над грешките си прекомерно дълго, а това може да им коства доста скъпо. Това, което е работило в предишното може и да не работи в бъдеще.

В допълнение, задържайки се в неприятни вложения, може да изпускате други положителни капиталови други възможности. Често това, че вършиме нещо значи, че не можете да вършиме нещо друго.

6. Много хора вършат неправилни имотни вложения

Друга постоянно срещана неточност на бъдещи пенсионери е да влагат една забележителна сума от своите спестявания в парцел, като да вземем за пример селска къща, или вила, в която възнамеряват да живеят след пенсия.

Истината обаче е, че след настъпването на пенсионна възраст, доста от тях просто загърбват тези си планове, тъй като проектите им се трансформират. А тази инвестиция и средства, които са " наляли ", постоянно са доста сложни за " осребряване ".

7. Много хора се опасяват да поемат даже дребни количества капиталови опасности

Колкото по-далеч сте от пенсионирането си, толкоз по-голям дял от капиталовия ви портфейл би трябвало да е ориентиран към фондовите пазари. Защото акциите са потвърдили, най-малко в исторически проект, че са най-хубавото средство за отбрана от инфлация и финансов приръст.

За интервал от 50 години, вложенията в акции са били най-хубавата опция за спестителите, като са носели междинна годишна рентабилност от над три пъти равнището на инфлация.

Истината е, че доста по-голям риск за спестяванията си поемате, в случай че не инвестирате на финансовите пазари (дори и част от спестовния си портфейл), в сравнение с в случай че инвестирате.

Насочване на 10-20% от вашите спестявания към финансовите пазари, няма да докара до фрапантно покачване на рисковете за портфейла ви.

8. Много хора, наближаващи пенсиониране, поемат прекомерно огромен риск, като не прибавят облигационни вложения към своите портфейли

Това е вид на нагоре упоменатата точка. Добре е постоянно да има баланс сред риск и възвръщаемост, като везната би трябвало да накланя към отбягване на риска, колкото повече се доближавате до пенсионирането си.

9. Много хора, доближавайки пенсиониране, осъзнават, че спестяванията им евентуално са незадоволителни, само че все пак не престават да харчат повече, в сравнение с би трябвало

Ако се притеснявате дали ще можете да си позволите да се пенсионирате след пет години, то моментът да си купите нова кола, най-вероятно е несъответствуващ. Време е да загърбите персоналните си капризи, с цел да подсигурите спокойните си старини.

10. Прекалено доста пенсионери възнамеряват да реализират бъдеща възвръщаемост на вложенията си най-малко толкоз, колкото в предишното

Пазарите са циклични и след положителни интервали за борсата, следват неприятни. И това би трябвало да се разбере от всички, които ще се пенсионират, или към този момент са се пенсионирали. Ако сте изкарвали над междинната възвръщаемост за пазара през последното десетилетие, не трябва да екстраполирате това и за идващите 10 години. Това е рецепта за огромни неприятности, тъй като постоянно е вероятен нескончаем интервал на възвръщаемост под междинната в исторически проект. /money.bg

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР