Докато не ги изкача тези осемхилядници, няма да ми се

...
Докато не ги изкача тези осемхилядници, няма да ми се
Коментари Харесай

Боян Петров: Докато не ги изкача тези осемхилядници, няма да ми се успокои душата

Докато не ги изкача тези осемхилядници, няма да ми се успокои душата. Това е главната имитация във кино лентата за Боян Петров, който режисьорът Поли Генчева снимаше за огромния ни планинар. Разбира се, тя е изречена от самия Боян. Генчева беше с Петров на последната му експедиция - на Шиша Пангма, дружно с оператора Красимир Андонов, като снимаше кино лентата си и през призмата на изкачването на Шиша Пангма.
В още суровите фрагменти от кино лентата Боян споделя, че има избран феномен – колкото повече осемхилядници качваш, толкоз повече пада желанието да качваш. Статистиката го сочи – има хора с 10-12 осемхилядници (бел. ред. – така наречен хималайска корона се състои от 14 върха над 8000 метра), споделя Боян и прибавя – сякаш като остаряваш, животът би трябвало да е по-лесен, тъй като си теоретичен, а на мен ми става по-трудно, може би е знак.
Всеки ден започваше с вяра, правихме старания да го намерим, и към 4-5 денят приключваше с отчаяние, тъй като няма прогрес, разяснява Генчева пред Нова телевизия по какъв начин са вървели дните след изгубването на Петров.
Боян е един извънреден човек – той знаеше какво прави и до каква степен са рисковете. Може би по тази причина нещата, които се случиха, са шокиращи, сподели операторът Красимир Андонов. Многократно го питах къде е границата и той всякога знаеше по кое време да се върне обратно, добави Генчева по отношение на отношението на огромния ни планинар към планината.
Боян живееш на най-много – всяка една минута от неговото време беше разпределена, безапелационен е Андонов. На всяко едно нещо отделяше времето, което смяташе, че заслужава, добави той.
Относно избавителната интервенция, Генчева беше безапелационна – Боян е съумял да сплоти толкоз хора и бюрокрацията на три страни, с цел да бъде реалност интервенцията. Мисля си, че такива като Боян не би трябвало да бъдат намирани, а да живеят постоянно – като легенда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР