Докато навлизаме в сезона на простудите и грипа, и на

...
Докато навлизаме в сезона на простудите и грипа, и на
Коментари Харесай

Тези храни пазят от смърт от К-19

Докато навлизаме в сезона на простудите и грипа, и на фона на опасността от Covid-19, която към момента виси над нас, киселото зеле и ферментиралите храни могат да ни предпазят от зараза, предава "Дарик ".

Изследване свързва потреблението на ферментирали зеленчуци с по-нисък риск от гибел от Covid-19.

Клиничният гастроентеролог и академик доктор Антъни Хобсън изяснява, че червата - най-големият имунен орган са на първа линия в борбата с бактериите и вирусите. „ Ферментиралите храни са богати на пробиотични бактерии, което усъвършенства здравето на червата и имунния отговор на организма " , безапелационен е той.

Диетолозите от дълго време настояват, че растителната диета може да предотврати хронични болести и даже да защищити от затруднения при инфекциозно заболяване.

Белодробният експерт доктор Жан Буске от Университета Монпелие във Франция е на мнение, че киселото зеле е доста дейно в битката с COVID-19.

Изследване, оповестено в списание Clinical and Translational Allergy, открива, че страните, в които ферментиралото зеле е било неразделна част от храненето на хората, са имали доста по-малко смъртни случаи от заболяването. Буске и неговият екип от откриватели са се фокусирали главно върху смъртността в европейските страни, само че също по този начин са обърнали внимание и на Южна Корея, където зелето кимчи е чест от националната кухня.

Разковничето се крие в метода, по който коронавирусът взаимодействат с ензима ACE2. Този протеин се прилепва към клетките, ситуирани на повърхността на белите дробове и стартира да образува джобове или дребни отвори в органа. SARS-CoV-2 със своята настъпателност има способността да отключва ACE2 рецептора и да навлиза в белите дробове. Ето по какъв начин стартира вирусът - SARS-CoV-2 нахлува в белите дробове и стартира да прави свои копия.

Смята се, че когато се употребява кисело зеле в огромни количества, това понижава равнищата на ACE2 в организма, което дейно затруднява навлизането на вируса. В допълнение, киселото зеле също има високо наличие на антиоксиданти, а това има значима роля в подпомагането на имунната система.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР