Докато напрежението в Егейско море продължава да се покачва, генералният

...
Докато напрежението в Егейско море продължава да се покачва, генералният
Коментари Харесай

НАТО отказва да вземе страна в гръцко-турския спор

Докато напрежението в Егейско море продължава да се повишава, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на заложените въпроси от публицист на гръцкото издание „ Та Неа “ и прикани Гърция и Турция да изгладят несъгласията си сами, написа електронното издание на гръцкия вестник „ То Вима “, представен от " Фокус ".

Столтенберг съобщи, че проблемите сред двете страни са му добре известни и прикани Анкара и Атина да разрешат разликите си в границите на двустранни срещи.

В същото време той приветства телефонния контакт сред министър председателите на страните Алексис Ципрас и Бинали Йълдъръм, който, както съобщи генералният секретар на НАТО, е извършен, за да се разрешат проблемите.

„ То Вима “ напомня, че на 12 април Йълдъръм се обади на Ципрас, с цел да изрази съболезнованията си за гибелта на водача от гръцките военновъздушни сили, който падна със самолета си в Егейско море. В тази връзка, Столтенберг изключи опцията НАТО да се намеси в гръко-турските разногласия. Той не има вяра, че би било добре за Алианса да замесва в сходни въпроси, които предизвикват някои проблеми и би трябвало да бъдат позволени сред Гърция и Турция.

Генералният секретар на НАТО акцентира, че и двете страни са „ високо ценени съдружници “ и членове на северноатлантическия съюз от десетилетия. Според неговото думи и двете страни способстват в задачите, интервенциите и груповата защита по разнообразни способи и НАТО приветства това. Обръщайки се към нидерландските депутати, които подлагат на критика интервенцията на Турция в северозападния сирийски регион Африн, в отговор на въпрос дали Анкара съблюдава правилата на Алианса, Столтенберг акцентира, че Турция основен съдружник на НАТО.

Той се обоснова мнението си с основната географска позиция на страната, - нейните общи граници с Русия, Ирак и Сирия, приноса й в битката с „ Ислямска страна “ и ролята й в контрола над границите. Що се отнася до интервенциите в Сирия, Столтенберг подчертава върху потребността от по-добра съгласуваност сред Вашингтон и Анкара в северносирийския спектакъл на бойните дейности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР