Докато на много места по света се чудят как да

...
Докато на много места по света се чудят как да
Коментари Харесай

Тази атракция по нашето Черноморие си струва да се види!

Докато на доста места по света се чудят по какъв начин да лимитират туристите, в България, се опитваме да ги привличаме с забавни атракции. Една такава е изкуственият риф в Черно море.

Засега България разполага единствено с един подобен неестествен риф, който е дом на доста черноморски типове. Въпреки международния опит, в който се стигна даже до потапянето на голям самолетоносач, основаването на изкуствени рифове не съумя да стане политика, която да върне екологичното равновесие по нашето Черноморие. Единственият потънал транспортен съд у нас е край Созопол и това е частна самодейност, написа Българска национална телевизия.

Рогатото морско куче е намерило идеалното гнездо и сега мъжкият охранява хайвера. Но се усеща дотолкоз сигурен и предпазен, че рискува да се покаже против лакомство. Скорпионът е доста по-флегматичен и неразговорлив, само че и той е прекомерно спокоен отвън нормалното си скривалище, зарит в пясъка. Те са от дребното жители, които могат да посочат прецизен адрес. " Пионер ", подветрената страна на Свети Иван, Созопол. Освен леговище за рибите, корабът е исторически.

" Това е първият български железен транспортен съд, който е създаден у нас ", сподели Михаил Заимов – подводен фотограф.

Излязъл от корабостроителницата " Илия Бояджиев " през 1963 година, " Пионер " служи като рибарски дълги 45 години. От претопяване най-после го избавили трима запалени фенове на морето.

" Купих го на цената на остарелия метал. Нашето предпочитание беше да последваме образеца на някои водещи страни, главно Съединените щати, където планове за основаване на изкуствени рифове съществуват от 60-те години, потапят се вагони на метрото, самолетоносачи ", изясни Михаил Заимов.

16 години по-късно " Пионер " е обраснал с миди, недосегаеми за хищните рапани, цялостен е с живот, дом на стотици морски твари, които другояче поради пясъчното дъно не биха обитавали този адрес.

" Последните години се заселиха вътре морски врани или така наречен спари в доста огромно количество, безусловно стотици, които го намират по някаква причина за доста резистентен обичан собствен дом. Корабът живее към този момент не като лишава живот от морето, а създавайки го ", съобщи Михаил Заимов.

Корабът притегля непрестанно и стотици водолази. Освен еко, " Пионер " се потвърждава като извънредно сполучлив и туристически план. Затова е необичайно, че към този момент 16 години след потапянето му, никой различен не го последва. Ако не броим самолета на Тодор Живков, разминал се с благородната си задача, поради неуместно определеното дъно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР