Докато МВР и прокуратурата все още чакат да получат официално

...
Докато МВР и прокуратурата все още чакат да получат официално
Коментари Харесай

Булгартабак отправи неясни закани към всички, които го свързват с контрабанда

Докато Министерство на вътрешните работи и прокуратурата към момента чакат да получат публично другояче обществено наличния отчет на турските служби, в който се твърди, че " Булгартабак " е източник на контрабанда, управлението на компанията насочи неразбираеми закани към политици и медии, които свързват името й с контрабанда.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи във вторник, че вътрешният министър Валентин Радев е изискал отчета за " Булгартабак " и когато го получи, той ще бъде възложен на прокуратурата. " Министър Радев го е изискал посредством съответната дирекция на министерството, тъй като това е откритият ред от Интерпол. А по-късно е отправил искане и до турските сътрудници, с цел да ни бъде изпратен ", сподели Цацаров, представен от организация " Фокус ".

В доклада си за 2016 година, оповестен на уеб страницата й на британски език, КОМ декларира, че е изготвила отчет за " продуктите, идващи от българската компания " Булгартабак " и трансформирали се в източник на контрабанда в нашата страна ", който е бил изпратен до Интерпол.

Засега версията на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата е, че не подхващат нищо, тъй като не са получили документа по формален път.

Миналата седмица вътрешният министър първо твърдеше, че в отчета на KOM, който не бил чел, на никое място не се загатва за " Булгартабак ". На идващия ден призна противоположното http://www.mediapool.bg/vatreshniyat-ministar-se-dooplete-s-turskiya-doklad-za-bulgartabak-news272554.html, само че пък акцентира, че компанията е упомената като източник, а не като уредник на контрабанда. " Той ( " Булгартабак " -бел.ред.) може да е източник, само че да минава през две други страни, където сме ги дали публично, и да влиза в Турция. Никой не е споделил от кое място. Когато изясня това, тогава ще кажа: " Да, ние сме отговорни. ", разяснява Валентин Радев на 1 декември пред Нова тв, който другояче не е осведомен с отчета.

Тази защитна версия – че " Булгартабак " е упоменат единствено като източник на контрабанда, е застъпена и в формалната позиция на компанията, публикувана във вторник. Тя е изпратена до президента, ръководителя на Народното събрание, Европейската комисия, Европейската работа за битка с измамите, както и основния прокурор Сотир Цацаров.

Позицията на " Булгартабак " - като публицистична публикация в пеевска медия

Ръководството на холдинга заявява, че приватизацията на компанията е осъществена транспарантно, че тя не взе участие в контрабанда на тютюневи произведения, а измежду притежателите й няма депутати и политици.

Позицията е в отговор на писмото на водача на " Да, България " Христо Иванов до същите тези институции от 30 ноември, с което той упорства да се проверява контрабандата на български цигари и приватизацията на " Булгартабак ".

Официалната позиция на холдинга следва всички опорни точки на медиите на депутата Делян Пеевски и е написана в подобен жанр.

Посочва се, че през последните години " Булгартабак " е " изправено пред невиждана по своя темперамент отрицателна медийна акция, основаваща се напълно на клевети, които нямат нищо общо с действителното фактическо състояние, само че които целят, както да увредят реномето и пазарите на холдинга, по този начин и да обезпечат мотиви за атакуване на законните държавни органи и институции в България ".

По същия метод, през март м.г. " Булгартабак " оправда решението си да спре износа за Близкия Изток с " отрицателна медийна акция " от страна на " медийната група " Капитал ". Оттеглянето на компанията от главния й пазар стана след изявления в турски медии, представени от български, за допустимо финансиране на терористични организации посредством контрабанда. По същото време Турция издаде възбрана за влизане в страната на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

" Организатори и реализатори на тази акция са медиите, свързани с предприемача Иво Прокопиев и кръга " Капитал ", неправителствени организации, получаващи финансиране от задгранични фондации, както и сложени според от тях български политици и политически партии ", показват мениджърите на тютюневия холдинг и допълват, че " изключително дейна тези дни е политическа партия " Движение Да България ", отпред с нейния водач Христо Иванов ". " Свидетели сме на обществено свързване от тяхна страна на името на " Булгартабак " с изказвания за контрабанда, присъединяване в нерегламентирани контакти, неразбираема благосъстоятелност, в това число клевета за връзки с терористични организации. Нещо повече, провеждат се среднощни провокации, внасят се писма в Народното събрание, упорства се за привикване на Консултативния съвет за национална сигурност при Президента и други изцяло несъстоятелни дейности ", се споделя в позицията.

Миналата седмица имаше протестна акция на " Да, България ", които " прекръстиха " " Булгартабак " на " CONTRABANTABAC: Corruption Without Frontiers ". Надписът беше подложен пред офиса на компанията.

Дружеството отбелязва, че " всяка погрешна или заблуждаваща информация, публикувана обществено, е в положение да навреди извънредно доста върху реномето на сдружението и да се отрази върху пазарната му капитализация ".

Ръководството на " Булгартабак " се заканва, няма да разреши на " хора като Христо Иванов, който не работи и съществува само с помощта на задгранични грантове, да мародерстват върху истината и да манипулират публичното мнение ".

" Собствеността на сдружението неведнъж е заявена от наша страна пред регулаторните и други способени органи, като е била обект и на инспекции от тяхна страна. Между притежателите няма наличие на български депутати или политици ", продължава позицията.

През март 2016 година Пеевски продаде миноритарния си дял в " Булгартабак " на дубайското офшорно сдружение TGI Middle East FZE, което през март 2014 година беше посочено като притежател на лихтенщайнската офшолрка Livero, която купи 100% от виенската BT Invest - притежателят на 80% от " Булгартабак холдинг ". След договорката от пролетта на м.г. над 90% от собствеността на сдружението остана скрита зад компании с неразбираем притежател.

Мениджърите на компанията настояват също, че сдружението в никакъв случай не е изнасяло своя продукция за контрагенти от Турция: " В посочения документ от КОМ също на никое място не се загатва, че " Булгартабак " взе участие, със свои дейности по какъвто и да било метод, в контрабанда на цигари на територията на Турция. Евентуални нерегламентирани продажби от страна на трети лица на цигари с марките на " Булгартабак " в която и да е страна, не може официално и голословно да се вменява във виновност на сдружението ".

Категорично заявяваме, че сме подготвени да отстояваме пред обществото репутацията и положителното име на " Булгартабак ", пишат шефовете на сдружението, които си служат, описвайки хората, против които е декларацията, с изречения, сред които " група манипулатори ", " професионални протестъри, финансирани от задгранични фондации ", " приватизатори " на националното благосъстояние, които работят напълно против ползите на обществото " с " нечисти планове ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР