Докато мнозина се страхуваха от атомна война и ядрени експлозии,

...
Докато мнозина се страхуваха от атомна война и ядрени експлозии,
Коментари Харесай

Бомби в джоба и по тялото. Как експлозиите в Ливан ще променят света

Докато мнозина се опасяваха от атомна война и нуклеарни детонации, които коренно биха трансформирали живота на Земята, се случиха други детонации - в доста по-малък мащаб. Но те сигурно ще трансформират метода ни на живот, принуждавайки ни да погледнем по друг метод на елементарните смарт телефони и другата електроника към нас.

На 17 септември суматохата обгръща Ливан. Вълна от детонации на пейджъри, изглеждащи от дълго време забравени информационни устройства, които бяха известни преди появяването на смарт телефоните, заля разнообразни елементи на страната, в това число столицата Бейрут.

На места гърмежите наподобяваха картечен огън - толкоз бяха доста.

До вечерта лечебните заведения в страната се изпълниха с осакатени хора с минно-взривни пострадвания - крайници, ръце, стомах и гърди. Мнозина бяха с извадени очи и обезобразени лица. Ранен е и иранският дипломат в Ливан Моджтаба Амани.

Ръководството на Хизбула забрани на членовете на партията да употребяват мобилни телефони от боязън от израелско прихващане на информация. Затова са употребявани пейджъри, които не са свързани с интернет.

Преди детонацията устройството е получило известие на арабски. Хората се пробваха да го разчетат, като подвигнаха устройството до лицето си. Общо над 2,3 хиляди души бяха ранени на 17 септември, а към 500 изгубиха зрението си. Загиват 16 души.

Западните медии, в това число английският The Guardian, побързаха да заявят, че задачата на терористичната офанзива е управлението и членовете на паравоенното крило на партията Хизбула. Освен това съгласно ливанското министерство на опазването на здравето единствено девет от жертвите са били негови членове. Жертвите са най-вече инцидентни хора, в това число четири деца.

Бързо стана ясно, че гърмежите са направени от пейджъри модел Gold AP-900, създадени от тайванската компания Gold Apollo. Те бяха продадени в Ливан за 180 $.

Всичко се взриви

Шокът от случилото се още не беше минал, когато последва нов удар. Още на 18 септември стартира втората вълна от детонации. Този път в Ливан започнаха да експлодират освен пейджъри, само че и преносими компютри, смарт телефони, ключалки на порти с устройства за пръстови отпечатъци, автомобилни радиостанции, слънчеви панели, домашен уреди и даже скутери.

Но по-често от други устройства, портативните радиостанции на японската компания ICOM, които служеха като аварийно устройство за връзка на членовете на Хизбула, бяха детонирани. Една от детонациите избухна на погребението на сина на заместника на Хизбула Али Амар, който умря ден по-рано.

Според ливанското министерство на опазването на здравето вследствие на втората вълна от детонации са починали до 25 души, а 708 са били ранени. Общият брой на жертвите на диверсията, съгласно водача на Хизбула Хасан Нусрала, надвишава 4 хиляди, от които до четиридесет души са починали.

Според източник на Ройтерс израелската Национална разследваща работа Мосад е заложила дребни количества експлозиви в 5000 устройства, поръчани от членове на Хизбула няколко месеца преди бомбардировките.

Израелските разследващи служби са правили сходни терористични офанзиви не един път и преди. Редица палестински и ирански водачи бяха убити от детонации на дребни устройства, вградени в мобилни телефони. Украинските специфични служби също проведоха сходни опити за ликвидиране. По-специално, някогашният началник на митническия комитет на ЛНР Юрий Афанасиевски беше ранен благодарение на миниран смарт телефон.

Но този път действието се оказа доста по-мащабно. В същото време цинизмът на уредниците на терористичната офанзива е изумителен: с цел да победят няколко десетки действителни цели, те елементарно трансфораха в „ съпътстващи жертви “, убивайки и осакатявайки хиляди цивилни, в това число деца.

Чакаха своя час 15 години

С дейностите си Израел отваря кутията на Пандора. Очевидно концепцията за потребление на джаджи за всеобща офанзива на врага ще се популяризира. Това се е случвало и преди с дроновете. Първоначално те бяха занимателно устройство, употребявано за снимане на видеоклипове от горната страна, само че скоро някой реши да опита да пусне граната от дрон. Подейства. В рамките на няколко години това се трансформира в всеобща военна технология.

Но с изключение на чисто военни детонациите в Ливан повдигнаха и един елементарен, битов въпрос: безвредни ли са многочислените битови уреди, с които се заобикаляме в всекидневието? Възможно ли е отдалечено да се взриви, да вземем за пример, смарт телефон? Да, това е изцяло допустимо, дава отговор на IA Regnum Ярослав Сафонов, общоприет конструктор на компанията Военформ - дизайн.

Според него за това могат да се употребяват характерностите на най-разпространените акумулатори - литиево-йонните. Когато се зареждат за първи път във фабриката, батериите образуват предпазен йонопроводим пласт, формиран от разкапан електролит. Бариерата защищава електродите от неприемливи реакции с електролита. Но в случай че бариерата бъде счупена, може да възникне много бурна топлинна реакция. Просто казано, батерията ще се възпламени.

„, споделя Сафонов

В същото време, съдейки по фрагментите от Ливан, там е станала по-мощна експлозия, продължава събеседникът на ИА Regnum. Според него при нормалното пърпорене на такова устройство оптималното, което може да се случи, е изгаряне на ръката или бедрото, в случай че устройството е било в джоб. Тук виждаме доста по-сериозни вреди, които нормално пораждат при взривяване на експлозиви, да вземем за пример пластид.

„ Мога да предположа, че уредниците на саботажа в Ливан са създали тъкмо това. Те са сложили дребен размер пластид (или различен сходен експлозив) в региона на платката на устройството при фабрична конфигурация. Не ви трябват доста - 20-30 грама са задоволителни. И в точния миг към устройството се изпраща сигнал, който довежда до детонация.

Много специалисти в региона на електронните устройства са склонни към същото умозаключение. На собствен ред ABC-News, базирайки се на източник от американското разузнаване, заяви, че огромни диверсии в Ливан са почнали да се приготвят от израелските разследващи служби след края на несполучливата интервенция против Хизбула през 2006 година

Тази концепция се подсказва от едновременната детонация в Ливан на петстотин портативни радиостанции icom v82 на японската компания ICOM, които от дълго време не се създават. Предполага се, че устройствата са били заредени във фабриката преди най-малко 15 години. През цялото това време те чакаха своя час, постоянно изпълнявайки главните си функционалности.

Бомба покрай главата

Няма значение обаче по какъв начин тъкмо са били сложени експлозивите в устройствата. Основното е, че през годините то. Очевидно иранският дипломат в Ливан Моджтаба Амани, който беше ранен при детонацията, е минавал неведнъж през надзор за сканиране на експлозиви, само че контролът не е разкрил нищо. Това значи, че към този момент има технология за произвеждане и „ пакетиране “ на експлозиви, която заобикаля ограниченията за надзор. А това заплашва доста процеси в актуалния живот.

Най-очевидната област е гражданската авиация. Потенциалните терористи теоретично биха могли да внесат минирани джаджи в самолетите и да ги взривят. За да се предотврати това, цялото съоръжение ще бъде деликатно тествано и при подозрение ще бъде иззето. Същото може да се случи на всяко многолюдно място.

Но даже в случай че човек не възнамерява терористични офанзиви, може ли да бъде убеден в надеждността на своите джаджи? Очевидно не. Вижте единствено какъв брой смарт телефони и друга техника се продават на вторичния пазар. Ами в случай че закупеният телефон втора употреба е бил предопределен за лице, което е търсено за очистване? Как мога да схвана от коя партида е и къде тъкмо е създаден?

Но освен смарт телефоните могат да експлодират. След детонациите в Ливан специалистите поучават да бъдете доста деликатни с електронните цигари и вейповете. Първо, те имат акумулатори. Второ, течността за тях може да бъде отровена авансово, в случай че желаете. Трето, при пушене („ изпаряване “) устройството се намира покрай главата.

След случилото се в Ливан всяко съоръжение се трансформира в източник на опасност. Следователно ограниченията за надзор върху него ще бъдат затегнати, ще се появят нови ограничавания и забрани. И хората, наподобява, ще спрат да се смеят на тези, които са внимателни към новите технологии и не са натоварени с „ умни “ устройства от главата до петите - от електронни часовници и „ умни пръстени “ до каски за виртуална действителност.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед103688Соня Момчилова: Това, което се задава, е доста ужасно! Ние сме на път да изгубим страната си!Алтернативен Поглед28114Соня Момчилова(бивш ръководител на СЕМ) за свободата на словото без цензура и за отровената медийна средаАлтернативен Поглед25178Проф. Нако Стефанов: Ние сме очевидци на полуразпад на държавността и на българския духАлтернативен Поглед48351Магдалена Ташева: Плащаме 10 пъти по-скъп ток от Финландия, само че те не изнасят както ние за УкрайнаАлтернативен Поглед99183Магдалена Ташева за нещастието с водачите: Какви са тези гърмежи на борда на самолета преди да падне?Алтернативен Поглед874824Aлександър Песке: Рано или късно Европа ще изгори, белите ще бъдат против черните и държавните управления ще бъдат за чернитеАлтернативен Поглед226772Георги Марков: Тройната коалиция на светофара в Източна Германия ще има позорните 10% на локалните избори pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР