Докато много хора снощи, 5 ноември, се вълнуваха от резултатите

...
Докато много хора снощи, 5 ноември, се вълнуваха от резултатите
Коментари Харесай

Северно сияние или друг феномен - какво беше червеното сияние над България

Докато доста хора нощес, 5 ноември, се вълнуваха от резултатите на втори тур на локалните избори, над България беше следено рядко събитие. В небето над огромна част от страната " танцуваха " червени светлини, което накара доста хора да считат, че сме очевидци на северно зарево.
 Слънчева стихия прави възожно да се следи Северното зарево на повече места
Северното зарево, където не сме го очаквали

Ето тъкмо къде и по кое време

Червеното зарево беше видяно над огромна част от северна България, като фрагменти в обществените мрежи бяха споделени от Варна, Шумен, Търговище, Монтана. Но странният феномен се наблюдаваше и на други места като Чепеларе и Казанлък.

Според физици, представени от Наука OffNews обаче не става дума за северно зарево, а за геомагнитна стихия, провокирана от слънчево изригване. Червеният цвят се получава при взаимоотношението на кислорода със слънчевата интензивност и смяна в дължината на вълните.

Колкото и колоритно да наподобяват сходни сияния в небето, те не са безобидни. Те (или по-точно изригването, което ги поражда) могат да провокират проблеми в радиовръзките, енергийните системи и кабелните телекомуникационни мрежи, прецизира физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия към Национална астрономическа обсерватория пред Дарик.

Явлението на 5 ноември беше следено както в България, по този начин и в южна Русия, Украйна, Унгария, Грузия, Гърция, Турция.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР