Докато младите консерватори се опитват да вкарат климата в дневния ред през 2024 г., вместо това отричането заема светлината на прожекторите

...
По време на първичния дебат на републиканците по Fox News
Коментари Харесай

По време на първичния дебат на републиканците по Fox News тази седмица млад гласоподавател попита за климатичната криза: Как тези кандидати за президент ще успокоят опасенията, че Републиканската партия „не се интересува“ от проблема?

Въпросът беше почти неизбежен след седмици на екстремно, смъртоносно време. Глобалните температурни рекорди бяха разбити, екстремните горещини скочиха извън класациите в САЩ и броят на жертвите на горските пожари в Мауи продължава да нараства.

Това, което последва въпроса, беше един от най-хаотичните разговори през нощта, демонстрирайки предизвикателството, пред което са изправени някои консерватори, за да включат политиката за климата в дневния ред на Републиканската партия за 2024 г., дори когато екстремното време нанася своите жертви на милиони хора в цялата страна.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, лидер на щат, който през последните години беше поразен от смъртоносни екстремни метеорологични условия, отказа въпроса на модераторите дали изменението на климата е причинено от хората. Той използва момента, за да се подиграе с медиите и реакцията на президента Джо Байдън в Мауи.

Фелдшер от пожарна станция във Финикс чака да транспортира жител до болницата по време на гореща вълна във Финикс, Аризона, в четвъртък, 20 юли 2023 г. Парамедик от пожарна станция във Финикс чака да транспортира жител до болницата по време на гореща вълна във Финикс, Аризона, в четвъртък, 20 юли 2023 г. Кейтлин О'Хара/Блумбърг/Гети изображения

Тогава 38-годишният Вивек Рамасвами – особено най-младият кандидат на сцената – нарече „дневния ред за изменението на климата“ „измама“, отговор, който предизвика интензивни освирквания от публиката.

Мнозинството от републиканците и независимите републиканци – 55% – казват, че човешката дейност причинява промени в климата в света, според скорошно проучване на Washington Post/University of Maryland. Той също така установи, че мнозинството от американците и републиканците казват, че техният район е бил засегнат от екстремни горещини през последните пет години.

Но свързването на точките между климата и екстремното време се оказва по-пристрастен проблем. Проучването установи, че има дълбоки различия между републиканците и демократите по въпроса дали причинените от човека промени в климата допринасят за екстремните метеорологични условия: само 35% от републиканците и независимите републиканци казаха, че смятат, че изменението на климата е основен фактор в изключително горещите дни , в сравнение с 85% от тези, които се придържат към демократите.

След дебата видна консервативна климатична група каза, че Рамасвами се е опитал да изясни позицията си.

„Той дойде на нашето афтърпарти и нагло ни каза, че вярва, че изменението на климата е реално“, каза Бенджи Бакър, основател на Американската коалиция за опазване на природата, пред CNN. „И така, той отново промени позицията си.“

Запитан от CNN в петък дали вярва, че климатичните промени са реални, Рамасвами отговори: „Климатичните промени съществуват, откакто съществува Земята. Промяната на климата, предизвикана от човека, съществува, откакто човекът съществува на земята.“ В имейл говорителят на кампанията на Рамасвами Триша Маклафлин каза пред CNN, че кандидатът наистина вярва, че изменението на климата е реално, но политиките за справяне с него „нямат много общо с изменението на климата и повече с наказването на Запада като начин за постигане на глобална „справедливост“. '”

 Горски пожар гори в Кихей, Хавай, на 9 август. class= Горски пожар гори в Кихей, Хавай, на 9 август. Тай О'Нийл/AP

И все пак за републиканците, които работят за превръщането на политиката в областта на климата в по-масова в Републиканската партия, езикът на Рамасвами по време на дебата повтори кандидат, отричащ климатичната криза, който не беше на сцената, бившия президент Доналд Тръмп. Тръмп нарече самото изменение на климата „измама“ и погрешно заяви, че вятърните турбини причиняват рак.

„Фактът, че той избра думата измама, за мен той подражава на това, което президентът Тръмп беше казал преди“, каза Хедър Риймс, президент на консервативната организация с нестопанска цел „Граждани за отговорни енергийни решения“, пред CNN. Риймс, който седеше в публиката в Милуоки, отбеляза, че това, че Рамасвами нарече „дневния ред за изменението на климата“ измама, не мина добре в стая, пълна с републиканци.

„Цялото място го освиркваше, така че не беше добре прието“, каза Риймс. „Чуването на освирквания всъщност беше насърчително да чуя, че партията наистина върви напред, те виждат икономическите възможности, които могат да бъдат предоставени на Съединените щати като лидер в намаляването на емисиите.“

 Във въздушен изглед се виждат изгорели коли и домове в квартал, унищожен от горски пожар на 18 август 2023 г. в Лахайна, Хавай. Най-малко 111 души бяха убити и хиляди бяха разселени, след като горски пожар, предизвикан от вятъра, опустоши градовете Лахайна и Кула в началото на миналата седмица. Екипите продължават издирването на изчезналите. Във въздушен изглед се виждат изгорели коли и домове в квартал, унищожен от горски пожар на 18 август 2023 г. в Лахайна, Хавай. Най-малко 111 души бяха убити и хиляди бяха разселени, след като горски пожар, предизвикан от вятъра, опустоши градовете Лахайна и Кула в началото на миналата седмица. Екипите продължават издирването на изчезналите. Джъстин Съливан/Гети изображения

Отговорът на Рамасвами беше опит да преследва по-старата база за гласуване на Републиканската партия в първичните избори, каза Бекър. Това е вид аудитория, към която Fox News исторически е играл, когато е домакин на отричащи климата в някои от своите предавания или хвърля съмнение относно връзката между екстремното време и климатичната криза – но Бекър каза, че фактът, че мрежата дори задава този въпрос „просто показва че махалото се измества."

Бекър предупреди, че отговорът на Рамасуей на въпроса рискува да отблъсне по-младите консервативни избиратели, които са все по-загрижени за въздействието върху климата.

„Участвал съм в два президентски избора и никога през живота си не съм гласувал за републикански президент, защото не гласувам за отричащите климата“, каза Бакър, добавяйки, че отричането на климата „е пътят към миналото“.

Няколко републикански кандидати за президент заявиха, че вярват, че изменението на климата е реално и причинено от човешка дейност – промяна в сравнение с предишни избори.

Бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли призна неговата реалност, но каза, че чужди държави, включително Индия и Китай, носят по-голяма отговорност за справянето с него. Хейли, сенаторът от Южна Каролина Тим Скот, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргум са се ангажирали често с консервативни групи, казаха Риймс и Бекър.

„Мисля, че Ники Хейли даде много ясен, много положителен отговор“, каза Даниел Бъчър Франц, главен изпълнителен директор на Американската коалиция за опазване на природата, пред CNN. „Трябва да видим повече подобни реакции в Републиканската партия. Мисля, че е важно да покажем, че консервативното екологично движение е тук, за да остане.“

Бекър предупреди, че Рамасвами и други кандидати рискуват да загубят млади гласоподаватели, ако продължат да се занимават с отричане на климата – или нещо, което звучи отдалечено подобно.

„Има много републиканци, водещи в това, но разказът е, че не ни интересува“, каза Бакър. „И ако номинираме друг човек, на когото не му пука, младите хора няма да забравят това. След 20 години няма да има много бейби бумъри, така че по-добре започнете да мислите за следващото поколение.“

Арън Пелиш от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР