Докато миналата година се разгаряше войната в Украйна, най-добрите руски

...
Докато миналата година се разгаряше войната в Украйна, най-добрите руски
Коментари Харесай

NYT: Руските специални служби могат да проследяват потребителите на Telegram, Signal и WhatsApp

Докато предходната година се разгаряше войната в Украйна, най-хубавите съветски цифрови шпиони използваха нови принадлежности, с цел да се борят с врага на различен фронт: тези, които се опълчват на войната в личните ѝ граници.

За да подкрепят вътрешните репресии, съветските управляващи са натрупали боеприпас от технологии за следене на онлайн живота на жителите. След като Русия нахлу в Украйна, търсенето на нови принадлежности за следене набъбна. Това спомогна за основаването на специфична промишленост от софтуерни реализатори, които създадоха артикули, трансформирали се в мощно и ново средство за цифрово наблюдаване.

Технологиите дават на полицията и на съветската Федерална работа за сигурност, по-известна като ФСБ, достъп до богат набор от благоприятни условия за шпиониране, ориентирани към ежедневното потребление на телефоните и уеб уеб страниците.

Инструментите оферират способи за следене на избрани типове активност в криптирани приложения като WhatsApp и Signal, наблюдаване на местонахождението на телефоните, идентифициране на анонимните консуматори на обществените мрежи и навлизане в сметките на хората. Информацията е взета от документи на съветски снабдители на услуги за наблюдаване, получени от The New York Times, както и от специалисти по сигурността, цифрови деятели и лице, участващо в интервенциите за цифрово наблюдаване в страната.

Лидер на този пазар е компанията Цитадела със софтуера NetBeholder. Тази стратегия, основана от МФИ Софт (дъщерно сдружение на Citadel), е в положение да наблюдава къде се изпраща криптираният трафик на месинджърите WhatsApp, Signal и Telegram. Тя може да разпознава участниците в кореспонденцията, времето и мястото на изпращане на известията, както и да откри дали към известието е атачмънт.

NetBeholder също по този начин дава опция да се дефинира дали обещано лице употребява няколко телефона и да се съпоставят контактите на тези телефони с устройствата на други хора. Операторите на софтуера могат да преброят кои телефони са били на едно и също място в избран ден и да дефинират съответния район на Русия, където се намира кореспондентът, или страната, от която е чужденецът.

В публикацията на NYT се споделя, че основателите на Signal, Telegram и WhatsApp имат малко благоприятни условия за отбрана против сходно наблюдаване. Криптирането може да скрие наличието на изпратените и получените известия, само че не може да блокира другите данни, които неизбежно съпътстват кореспонденцията.

Говорител на Telegram удостовери, че е невероятно напълно да се прикрие трафикът, само че загатна функционалностите, основани от месинджъра, с цел да се затрудни идентифицирането и следенето на трафика. WhatsApp изрази угриженост, че инструментите за следене съставляват „ сериозна опасност за неприкосновеността на персоналния живот на хората по света “ и увери, че ще продължи да пази персоналните диалози на потребителите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР