Докато медийно се карат, директорът на Народния театър Васил Василев

...
Докато медийно се карат, директорът на Народния театър Васил Василев
Коментари Харесай

Морфов е съавтор на Вазов по новия му договор от дни с НТ

Докато медийно се карат, шефът на Народния спектакъл Васил Василев и поканения от него да се върне в трупата Александър Морфов взаимно си оказват помощ в бизнеса. От броени дни ръководителят на академичната натрупа е подписал нов авторски контракт (по него процентът налози е по-нисък, в сравнение с по трудов и граждански) с режисьора, който не трансформира значително изискванията на предходния.

Според него Морфов получава рекордни суми, изключително пък за платими от държавно изискан културен институт, като авторските му доходи са приблизително 15 000 лв. за двете му постановки Хъшове и Животът е прелестен, които общо се играят 4 пъти месечно – по 2 всяко, на сцената на Народния спектакъл.
Интересно е да се означи, че с изключение на за режисура, Морфов взема авторски отчисления и като текстописец. Тоест, приет е публично за съавтор на самия Иван Вазов. И в действителност, той леко е редактирал най-важната фраза в Хъшове: " Колко е близо и какъв брой е надалеч ”, вкарал е и няколко псувни в текста, който произнасят актьорите на сцената.

Това неуместно включване на съавторство е остроумен трик за приемане на повече средства. А дали те се разделят и по какъв начин? Това към този момент е обособен въпрос, на който нямаме отговор.
Стари театрали припомнят, че бедният плевенски спектакъл да вземем за пример е дал рекордна сума от към 50 000 лева авторски, когато Василев като шеф там притегля Морфов.

 

Наталия Каменова

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР