Докато Македония празнува, историци у нас припомнят, че създаването на

...
Докато Македония празнува, историци у нас припомнят, че създаването на
Коментари Харесай

Защо у нас да празнуваме годишнината на Охридската архиепископия?

Докато Македония чества, историци у нас напомнят, че основаването на Охридската архиепископия не би трябвало да е празник нито за българите, нито за българската страна.

След рухването на България под византийска власт през 1018 година, Василий Втори - Българоубиец намалява Българската патриаршия и основава Охридската архиепископия като черква на всички българи.

„ Може ли да приказваме за празненство, обвързвано със едно такова събитие – унищожаването на нашето царство? И понижаването на нашата черква с грамоти на императора, който ние назоваваме " Българоубиец "? Все едно да имаме тържества във връзка на рухването на нашето царство и във връзка гибелта на Самуил”, счита проф. Илия Илиев.
Големи тържества без непознати църкви за 1000 година Охридска архиепископия (ОЗБОР) Църквата в югозападната ни съседка се усеща автокефална
Според русенския митрополит Наум наличието на български висши духовници в Охрид би се приело като национално изменничество: „ Българската православна черква ще е длъжна да одобри, че една нова църковна групировка, наричаща се през днешния ден " Македонска православна църква-Охридска архиепископия ", основана по политически аргументи единствено преди няколко десетилетия, посредством горепоменатото честване ще утвърди своето статукво, присвоявайки си църковната история на българския народ”.
Снимка: bTV
През вековете Охридската архиепископия е присвоявана от гърци и от сърби, напомнят богослови. И празненствата неслучайно са в този момент.

„ Нашите събратя македонци явно са решили да употребяват 1000-годишния празник като един мотив да се освободят от тази изолираност и да поканят своите събратя да отбележат този юбилей”, счита богословът доцент Костадин Нушев.

Според специалистите, с честванията македонската страна се е пробвала да сътвори минало за своята черква. Затова в тази ситуация не става дума за история, а единствено за политика.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР