Докато липсата на корупция продължава да ни изненадва и да

...
Докато липсата на корупция продължава да ни изненадва и да
Коментари Харесай

Георги Харизанов: Корупцията е манталитетен проблем

Докато неналичието на корупция продължава да ни изненадва и да ни оставя с повдигнати вежди, ние продължаваме да имаме манталитетен проблем, доста по-голям от това кой сега е на власт. Това сподели в предаването " Нещо повече "  изпълнителният шеф на Института за дясна политика Георги Харизанов . В коментар по идния избор на съмнение, импортиран от Българска социалистическа партия, Харизанов посочи, че безспорно по време на дебатите ще се чуе рецензия, която може да се схване като градивна, само че високият градус може да подлъже избрани политици да водят напълно политически спор, който не е изчерпателен и не предлага ясни решения:

Целта е да се посочат минусите на ръководството и то да се поправя. При актуалните политически салда това е стратегия най-много. Съмнявам се, че ще бъде достигната.

Разговорът за корупция не е патент на Българска социалистическа партия, акцентира Харизанов:

Той е значим диалог за цялото общество. Той е и манталитетен. Защото доста от нас подлагат на критика корупцията, в идващия миг се обаждат, да намерят връзки някъде, което също е корупция. Така че, той би трябвало да продължи и, в случай че няма внезапни, неочаквани промени, има риск чувството за непоклатимост да стартира все по-бързо да се видоизменя в чувство за застой. 

 Кънчо Стойчев Социологът Кънчо Стойчев от своя страна акцентира, че в предстоящите диспути в тази обстановка ръководещите ще минат към защита и дефинира това като рационално:

Всеки опит, в това положение, в което те се намират, за офанзива, ще докара до ужасно висок резултат в интерес на опозицията. Те несъмнено ще се изкушат да нападат, само че това ще бъде нов гол в тяхната врата.

Акцентирайки върху главният претекст за вота - корупцията, Кънчо Стойчев уточни:

Корупцията си процъфтява, освен това – тя се е трансформирала в норма и ние към този момент даже не я виждаме. /.../ Това би трябвало да се приключи. И в този смисъл, няма никакво значение дали е Европредседателство или не, дали има международно състезание по футбол, или няма, ние би трябвало час по-скоро да си оправим къщата.

Най-важното в това, което би трябвало да се случи идващите дни, е да се отнасяме към тематиката сериозно и с минимално политизирани, сподели още Стойчев:

Минимално политизиране. Въпросът е всеобщо български. Той касае всеки един от нас, на първо място всеки един от нас жителите, тъй като става дума за нашите пари. И, колкото по-сериозен и бездънен диалог се организира, колкото по-общи решения се вземат - не за очистване на корупцията - няма страна с ликвидирана корупция, по отношение на ускорение на битката и на успеваемостта на тази битка.

Георги Харизанов добави, че открива в претекстовете за вота миш-маш и даде образец:

Днес чух, че изчезват някъде някакви 10 милиарда лв., следващи. Извинявайте, само че общият размер на средствата, които страната харчи годишно посредством публични поръчки и посредством процедури по Закон за обществените поръчки е 6 милиарда. Как изчезват 10 е нещото, на което единствено госпожа Нинова вероятно знае отговора. Аз се колебая, че и тя го знае, само че такива числа звучат атрактивно и аз тъкмо такива атрактивни неща, които са погрешни, не желая да слушам. Искам да се види спор, в който се показват ясни дефекти на това ръководство и оферти от страна на ръководещите за тяхното решение. 

Двете отзиви чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР