Докато лекарите в Украйна се борят за спасяването на живота

...
Докато лекарите в Украйна се борят за спасяването на живота
Коментари Харесай

Тежки наказания за купувачи и продавачи на фалшиви сертификати за ваксинация

Докато лекарите в Украйна се борят за спасяването на живота на тежко болните от COVID-19, част от украинците си купуват подправени имунизационни документи. Правят го даже някои политици. Както бе обявено неотдавна, по време на инспекция на летището в Бориспил подправени документи били открити при две дами - съгласно медиите става дума за някогашната депутатка Надежда Савченко и сестра ѝ.

Строги санкции

По думите на украинския министър на вътрешните работи Денис Монастирский, отговорност за фалшификата носи освен лицето, което го е изготвило, само че и този, който се възползва от него. Ръководителят на министерството на цифровата промяна Михаил Фьодоров пък заяви, че мошениците даже са основали подправено приложение за мобилни телефони, с цел да вършат фалшификации на цифровите COVID-сертификати. " Ако купувате сходни " услуги " - можете да бъдете глобени за " подправяне на документи " ", предизвести министърът в Telegram.

От националната полиция декларират, че този тип закононарушения могат да доведат до санкция в размера на 50 минимални работни заплати и арест от шест месеца до две години. А " производителите " на фалшификатите могат да влязат зад решетките и до три години. До момента са заведени над 800 наказателни каузи за подправянето на имунизационни документи, единствено предходната седмица са били разкрити 80 случая на измами с документи за имунизация и резултати от проби. " Сред причинителите на измамите са мошеници, медици, лаборанти, фармацевти, туристически компании ", показва основната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова.

Как фалшификациите влизат в регистрите

Мошениците постоянно дават обещание освен да дават подправен документ, само че и да внесат данните в формалния указател. А това би могъл да направи единствено доктор, който има достъп до системата с помощта на електронния си автограф. " Това е неприятно, само че е реалност. Лекарите получават ниски заплати и са подготвени и против оскъдна сума да издадат подправен документ за неизвършени имунизации. И преди беше по този начин, а COVID-19 и наложителната имунизация единствено задълбочиха тази наклонност ", споделя лекарят Евгений Симонец.

Здравното министерство в Украйна твърди, че ще в профил от работа ръководителите на лечебни заведения, в които се фалшифицират имунизационни документи. Ако при следствието се окаже, че основният доктор е почтен, той ще бъде върнат на поста си. При наново нарушаване министерството ще инициира отменяне на лиценза на здравното заведение и преустановяване на договора сред него и Националната здравна работа. При това състояние ще се наложи локалните управляващи да финансират здравното заведение сами.

Украйна няма по какъв начин да избегне строгия локдаун

Правителството още през септември утвърди проектозакон, който да усили отговорността за подправянето на документи, отнасящи се до профилактичните имунизации. Предстои законопроектът да бъде одобрен и от депутатите. " Всички, които си купуват подправен COVID-сертификат, заплащат тройно. Първо - за подправения документ, по-късно - защото не са получили действителна имунизация и се разболяват от ковид, чието лекуване по никакъв начин не е на ниска цена, а също така могат да се окажат зад решетките поради подправянето на документи. Струва ли си всичко това - да вярваш на антиваксърите и да игнорираш имунизацията? ", пита изпълнителният шеф на публичната организация " Коалиция за имунизация " Тимофей Бадиков. По неговите думи, купувайки подправени информации за направена имунизация, украинците сами си удължават карантинните ограничавания. Без всеобща имунизация страната няма по какъв начин да избегне строгия локдаун, уверен е Бадиков.

Автор: Лилия Ржойтская
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР