Докато коронавирусът продължава да се разпространява, някои правителства наложиха ограничения

...
Докато коронавирусът продължава да се разпространява, някои правителства наложиха ограничения
Коментари Харесай

Какъв е рискът от коронавируса в самолети, влакове и автобуси

Докато коронавирусът продължава да се популяризира, някои държавни управления постановиха ограничавания на пътуванията, а пасажерите взимат свои лични защитни ограничения, споделя Би Би Си.

Влакове и рейсове

Все още не е известно по какъв начин тъкмо се популяризира коронавирусът, само че сходни вируси се хващат или при вдишването на капки от кашлица или кихавица на болен човек, или при допиране на инфектирани повърхности.

Би Би Си отбелязва, че коронавирусът евентуално не се популяризира във въздуха по същия метод като грипа, тъй че хората би трябвало да са в по-близък контакт, с цел да се заразят. Насоките на английската Национална здравна работа дефинират " близкия контакт " като подобен в границите на два метра от инфектирания човек за повече от 15 минути.

Така че в огромна степен евентуалният риск от болест във влакове и рейсове зависи от това какъв брой са препълнени.

В лондонското метро, където хората са извънредно компактно един до различен, предходно изследване уточни връзка сред ходенето на работа и вероятността от болест с респираторни болести.

Снимка на деня: Започна стерилизация на рейсовете против ковид >

Ако обаче пътувате в относително празен трен или рейс, рисковете за вас ще са разнообразни, отбелязва Би Би Си. Значение може да има и това какъв брой добре са проветрени транспортните средства и какъв брой време хората прекарват в тях. Чистотата също е фактор.

Засега английското държавно управление не предложи на хората да заобикалят публичния превоз. Дейвид Набаро, специфичен консултант за ковид за Световната здравна организация (СЗО), сподели пред Би Би Си, че въпреки да е значимо публичният превоз да бъде следен, данните демонстрират, че този вид " краткотрайни контакти ", които хората имат, пътувайки дружно, към този момент не наподобява да са " най-важният източник на предаване ".

Самолети

Всеобщо разбиране е че е по-вероятно да се болестите на аероплан, тъй като дишате " застоял " въздух, показва Би Би Си.

Всъщност въздухът в самолета може да е по-добър от този в един средностатистически офис (и съвсем сигурно е по-добър от този във трен или автобус).

Макар в един цялостен аероплан да има повече хора на квадратен метър, въздухът се обновява по-бързо.

Професор Цинян Чен от Purdue University, който учи качеството на въздуха в разнообразни транспортни средства, прави оценка, че въздухът в самолетите се обновява на всеки 2-3 минути спрямо всеки 10-12 минути в една постройка с климатична апаратура.

Това е по този начин, тъй като когато човек се вози на аероплан, въздухът се пречиства от нещо, наречено високоефективен въздушен филтър за твърди частици. Тази система може да улови по-малки частици, в сравнение с елементарните климатични системи, в това число и вируси.

Филтърът всмуква пресен въздух от извън и го смесва с въздуха, който към този момент е вътре, което значи, че във всеки един миг половината от въздуха е пресен, а другата половина не е. Много климатични системи просто рециркулират еднакъв въздух, с цел да пестят сила.

Освен посредством вдишването на капки от някой, който кашля или киха, инфекции като ковид може да се предават и посредством пипане на нечисти повърхности, по които има заразни капки - било то ръката на човек или дръжката на врата.

Вики Херцберг от Emory University в Съединени американски щати, е проучвала проби, взети от повърхности на 10 трансконтинентални полета през 2018 година, и е открила, че те " наподобяват като вашата дневна ". С други думи, няма нищо удивително в пробите от самолети спрямо тестванията, направени в постройка или различен тип превоз, добавя тя.

Трудно е обаче да се генерализира за рисковете от какъвто и да било превоз, тъй като има няколко фактора, които ги усилват или понижават. Например на полети на дълго разстояние пасажерите може да се движат повече и в случай че са заболели, има риск да разпространят болестта.

Според насоките на СЗО най-високорисковата област са двата реда начело, зад или до инфектиран човек. Но по време на епидемията от SARS през 2003 година на аероплан, пренасящ болен човек, 45% от инфектираните хора са седели на повече от два реда от болния.

Важат нормалните рекомендации - мийте си ръцете, чистете повърхностите, където е допустимо, и кашляйте и кихайте в салфетка.

Основното терзание за въздушния превоз е по какъв начин той може да транспортира евентуално заболели хора от едно място по света на друго.

Круизни кораби

Те бяха във фокуса на вниманието, откакто пасажери на Diamond Princess в Япония бяха под карантина през февруари.

Втори круизен транспортен съд, Grand Princess, също бе арестуван край Калифорния, до момента в който се направиха проби на десетки от неговите 3500 пасажери.

Круизните кораби транспортират доста хора на лимитирано пространство за относително дълги интервали от време спрямо един полет да вземем за пример.

А съгласно професор Чен е " общоприета процедура климатичните системи на круизните кораби да смесват външен въздух с подобен от вътрешната страна, с цел да пестят сила ". " Проблемът е, че тези системи не филтрират частици, по-малки от 5 хиляди нанометра. " Епидемията от SARS-CoV-2 през 2003 година включваше частици от 120 нанометра в диаметър.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (303)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР