Докато конфликтът в Украйна се задълбочава и пандемията COVID-19 продължава,

...
Докато конфликтът в Украйна се задълбочава и пандемията COVID-19 продължава,
Коментари Харесай

Съветът по правата на човека в ООН призова светът да се учи от историята

Докато спорът в Украйна се задълбочава и пандемията COVID-19 продължава , Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева се приготвя да организира годишната си едномесечна сесия , която стартира в понеделник.

Повече от 130 задгранични високопоставени лица се чакат в Двореца на нациите, офиса на Организация на обединените нации в швейцарския град.

Генералният секретар Антонио Гутериш трябваше да взе участие в сегмента на високо равнище на 49-ата сесия на Съвета, само че ще остане в Ню Йорк " заради влошаващата се обстановка в Украйна ", заяви неговият представител в събота.

Преди откриването ръководителят на Съвета Федерико Вилегас разяснява пред UN News за провокациите, свързани с поляризацията на Съвета и сериозната роля на организациите на гражданското общество .

" Няма страна, която може да каже, че няма предизвикателство за правата на индивида ", сподели Вилегас, който е дипломат на Аржентина в Организация на обединените нации в Женева.

Международната общественост сега е очевидец на повишаване на геополитическото напрежение .

Той сподели, че никоя страна не може да твърди, че е " решила всичко ", когато става дума за въпроси като правото на независимост на изложение или битката против дискриминирането, добавяйки, че " ние затова имаме групова отговорност ".

Съветът по правата на индивида е мястото, където тази отговорност се поддържа.

Тъй като рецесията в Украйна ескалира предходната седмица, Съветът заяви в акаунта си в Twitter, ч е посланикът на страната в Организация на обединените нации в Женева Евгения Филипенко изиска незабавен спор по отношение на обстановката с правата на индивида там да бъде призован по време на идната сесия.

Дневният ред тази година обгръща обстановки в страни, които включват Афганистан, Сирия, Южен Судан и Мианмар, както и въпроси като достъпа до почтени жилища и правата на малцинствата. Ще се организира и годишен спор за правата на хората с увреждания.

Като цяло Съветът ще прегледа над 100 отчета, показани от повече от 30 специалисти и групи по правата на индивида, преди 49-ата сесия да завърши на 1 април.

Докладите ще преглеждат към 50 обстановки в страни и 40 тематики, в това число COVID-19 . Ще се проведат три панелни полемики за разглеждане на политиките за публично опазване на здравето, достъпа до ваксини и въздействието на пандемията върху правата на индивида.

Тази последна сесия ще се организира за рекордния интервал от пет седмици и в хибриден формат, като срещите ще се организират персонално и онлайн. Делегациите приветстваха връщането към срещите лице в лице, откакто бяха лишени от осъществяване на неофициални съвещания в продължение на две години.

Вилегас дефинира персоналните срещи като " сърцето на многостранната дипломация ", като сподели, че облекчаването на здравните ограничавания в Швейцария ще улесни полемиките.

Той обаче уточни по какъв начин пандемията е донесла и скъпи софтуерни нововъведения.

Виртуалните срещи значат, че участниците от далечни краища на света към момента могат да вземат участие в дебатите , когато преди този момент са били възпрепятствани от разстояние или цена.

Например президентът на Маршаловите острови Дейвид Кабуа и министърът на външните работи на Мавриций ще произнесат своите забележки посредством видеоконференция в деня на откриването.

Вилегас също по този начин приказва за желанието си да избегне политизирането на Съвета по правата на индивида по време на неговата 49-та сесия.

" Трябва да се поучим от историята и да намерим опция за градивен разговор ", сподели той, като акцентира, че органът на Организация на обединените нации е най-хубавият метод за попречване на спорове и гарантиране на отбраната на цивилните, попаднали във война.

Председателят на Съвета също не подценява обстоятелството, че личната му страна е имала история с голям брой нарушавания на правата . Той съобщи, че като аржентинец " това е страст и спомагателна отговорност ".

В тази връзка приносът на неправителствените организации (НПО) ще бъде от значително значение за дебатите . Представители на няколко неправителствени организации също ще бъдат посрещнати в Двореца на нациите, дружно с дипломати и специалисти по правата на индивида.

Вилегас акцентира двойната роля на гражданското общество , а точно " да покаже грешките на страните и да си сътрудничи с тях за създаване на по-ефективни обществени политики ".

Той приключи, като разяснява значимостта на отбраната на правата на индивида, с цел да " осигурим бъдещето на бъдещите генерации, които могат да имат доста по-добър живот от актуалните и предишните ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР