Докато журналисти и следователи на ООН успяха да посетят израелските

...
Докато журналисти и следователи на ООН успяха да посетят израелските
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас: Колко хора са загинали в Газа?

Докато публицисти и следователи на Организация на обединените нации съумяха да посетят израелските села, нападнати от Хамас, с цел да потвърдят цифрите, Израел не разреши на наблюдаващи да влязат в Газа от стартира войната.

Анализаторите споделят, че даже за публицистите от Газа периодическите спирания на телефонната и интернет връзка, необятно публикуваният дефицит на гориво и рискът от въздушни удари са попречили придвижването в границите на територията.

„ Друго предизвикателство е интензивността на бомбардировката ", споделя Емили Трип, шеф на Airwars, организация, профилирана в инспекцията на жертви от въздушни удари.

" Ако войната спре на следващия ден, евентуално ще ни отнеме още три или четири месеци, единствено с цел да преминем през всичко вярно. "

Сателитни изображения демонстрират, че гробищата се уголемяват

Видеоклиповете в обществените медии и сателитните изображения се трансфораха в решаващи запаси, позволяващи на външни наблюдаващи да ревизират и обособени произшествия с цел да покажат мащаба на убийството.

Кадри, оповестени онлайн, да вземем за пример, демонстрират бързото разширение на гробищата в Газа, където са изкопани десетки нови спонтанни гробове.

Sky News съумя да локализира това видео, качено в Snapchat на 19 октомври, в гробище в покрайнините на град Газа.

„ Това е гробището Ал-Батиш, тези гробове са нови “, лицето снимането на видеото споделя.

„ Хората оставят мъртвите си тук. Бог да елементарни мъчениците. "

Сателитни изображения на гробището, направени в същия ден, демонстрират булдозер, който копае нови гробове.

Изображение: Сателитно изображение на булдозер на гробището Ал-Батиш, източен град Газа, направено на 19 октомври 2023 година ИЗТОЧНИК: Maxar Technologies

В централната част на Газа гробището Deir al-Balah също стартира да се уголемява.

Работник в гробището, Diaa Aqel, сподели: „ [На 9 октомври] повече от 500 мъченици бяха заровени в гробището и ние отворихме старите гробове там. [...] Изобщо не остана място. "

Сателитни изображения, получени от Sky News, демонстрират по какъв начин гробището е претърпяло доста уголемение.

Sky News разпознава новото - разчистена земя като място за всеобщи гробове. Видеото по-долу демонстрира погребението на 33 души, в това число 15 членове на едно семейство, в тази част на гробището на 23 октомври.

Кадрите по-долу, направени в същият уебсайт шест дни по-късно демонстрира десетки бризови блокове, употребявани като спонтанни надгробни плочи.

В изказване в Telegram от 21 октомври Министерството по религиозните въпроси на Газа позволи изкопаването на всеобщи гробове за убитите по време на Властите споделят, че във всяка провинция има най-малко два всеобщи гроба, някои от които държат над 100 души.

Мащабът на спора и компликацията за приемане на документи на място значи, че инспекцията с отворен код може, към този момент дават единствено частична визия за въздействието на войната.

„ Няма нищо, което да ни накара да не имаме вяра на числата “

Междувременно външните наблюдаващи евентуално ще продължат разчитайки на министерството на опазването на здравето на Газа за цялостна картина на броя на смъртните случаи.

„ Министерството на здравеопазването в Газа исторически е било много надеждно “, споделя Трип.

„ Те знаят броят на хората в лечебните заведения, разполагат с инфраструктурата, разполагат с данните. "

В последните войни в Газа цифрите, оповестени от министерството на опазването на здравето по време на борбите, в последна сметка се оказаха като цяло в в сходство с тези, създадени по-късно от Организация на обединените нации и Израелските отбранителни сили.

В отговор на повдигнатите въпроси по отношение на надеждността на техните статистики, министерството неотдавна разгласява имената и възрастта на всички 6474 жертви, които са били разпознати.

При скорошно следствие на въздушен удар в град Газа Airwars удостовери гибелта на хирурга доктор Медхат Сайдам и 23 от членовете на фамилията му.

„ Успяхме да намерим съвсем всеки едно от тези имена в базата данни на министерството на опазването на здравето, " споделя Трип.

Д-р Саидам преди малко се беше върнал вкъщи след седемдневна промяна в болничното заведение си, когато стартира стачката. Сред убитите бяха майка му и трите дребни деца на брат му, на 6, 9 и 11 години.

Изображение: доктор Медхат Махмуд Сайдам, 47, беше погубен при въздушен удар в дома си в Газа на 14 октомври дружно с 23 членове на фамилията членове. ИЗТОЧНИК: @Gredtoo

„ Мога да кажа от този случай, че това, което виждаме, е, че информацията от отворен код най-малко подхожда на това, което министерството на опазването на здравето документира “, споделя Трип.

Брайън Рут, старши количествен анализатор в Human Rights Watch, споделя, че цифрите на министерството " постоянно са били сравними " с неговите лични открития.

" Няма нищо, което да ни накара да не имаме вяра на числата. "

Цифрите, оповестени от министерството на опазването на здравето, бяха под изключително внимание след гърмежа в арабската болница Ал-Ахли на 17 октомври. Първоначалните отчети сочат, че са били убити повече от 500 души.

Министерството по-късно сподели, че са били убити 471 души, до момента в който американските разследващи организации правят оценка същинския брой на жертвите като невисок предел от 100 до 300 хора.

„ Има огромна разлика сред бърза оценка и числата, които произтичат от административни данни и се събират с течение на времето от лечебни заведения и морги “, споделя господин Рут.

“ Когато обещано число излезе бързо в обществените медии или нещо сходно, това не е нещо, което незабавно одобряваме като факт. "

Реалният брой може да е по-висок.

Г-н Рут сподели пред Sky Новини, че числата, обявени от министерството, наподобяват правдоподобни поради високата плътност на популацията в Газа и мащаба на разрушенията, забележими на сателитните изображения.

Sky News също прегледа броя на смъртните случаи измежду чиновниците на Организация на обединените нации, което съгласно господин Рут служи като " добра инспекция " на цифрите.

Организация на обединените нации споделя, че 70 от нейния личен състав в Газа са били убити, почти 0,56% от общия брой.

Това е малко повече в сравнение с смъртността за всички поданици на Газа, регистрирана от министерството на опазването на здравето, която е 0,41%.

Рут сподели, че това не е съвършено съпоставяне, само че че удостоверява мащаба на смъртните случаи, регистриран от министерството на здравето.

„ Всъщност, защото хората минават през развалени здания, можем да чакаме може би тези цифри да се усилят “, добави той.

„ Всъщност може да са по-високи от числата които излизат сега. "

Екипът е екип с доста умения, отдаден на обезпечаването на транспарантна публицистика от Sky News. Ние събираме, проучваме и пресъздаваме данни, с цел да разкажем истории, основани на данни. Ние комбинираме обичайни умения за докладване с модернизиран разбор на сателитни изображения, обществени медии и друга информация с отворен код. Чрез мултимедийно описване на истории ние се стремим да разбираем по-добре света, като в същото време демонстрираме по какъв начин се прави нашата публицистика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР