Докато историците още спорят, а политиците правят първи стъпки към

...
Докато историците още спорят, а политиците правят първи стъпки към
Коментари Харесай

Български, сръбски и македонски археолози се разбраха за съкровищата от Требенище

Докато историците още спорят, а политиците вършат първи стъпки към безпроблемното съседство, археолозите от България, Сърбия и Република Северна Македония се схванаха по значим въпрос – да създадат обща галерия със съкровищата от некропола край с. Требенище покрай Охрид, пръснати в няколко музея. Сред артефактите има четири златни маски, доста златни пластини, сребърни съдове, бронзови шлемове и други скъпи предмети от края на VII докъм края на IV век преди Христа, а никой до момента не ги е виждал в цялостния им искра на едно място.



Снимки: Красимир Георгиев, НАИМ

Идеята за изложбата e на македонски експерти, споделили я с българските си сътрудници преди няколко месеца, оповестява уеб сайтът Archaeologia Bulgarica . Оттогава управлението на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките /НАИМ/ работи по реализирането ѝ, има кардинално единодушие и от сръбска страна. Очаква се откриването да е тази есен, когато се навършват 100 година от края на Първата международна война (на находките от некропола се натъкват български бойци още през май 1918 г.) Планирано е изложбата да бъде показана първо в Скопие, в Музея на Македония, по-късно тя ще гостува в НАИМ и в белградския Народен музей, а след това ще обиколи Европа.

Събирането на артефактите от трите страни ще бъде освен акт на добросъседство, само че и значим за експертите стадий: те най-сетне ще имат опция да обменят информация за некропола и да сформират дружно азбучник с всичко значимо, намерено там от 1918 година насам.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР