Докато инфлацията в Западна Европа се очаква до голяма степен

...
Докато инфлацията в Западна Европа се очаква до голяма степен
Коментари Харесай

Reuters: Инфлацията може да се превърне в постоянен феномен в Централна и Източна Европа

Докато инфлацията в Западна Европа се чака значително да бъде укротена в границите на една година, има възходящо чувство, че в Централна Европа безумните цени ще се запазят доста по-дълго, написа в собствен разбор Ройтерс.

Централна и Източна Европа от месеци са на челните позиции по растеж на цените, изпреварвайки кривата както във връзка с ускоряването на ценовия напън, по този начин и от време на време в неравномерните старания на локалните централни банки да лимитират инфлацията. 

Последните данни за инфлацията в района варираха от близо 16 на 100 в Румъния до малко над 20 на 100 в Унгария - при всички положения доста над целевите граници на централните банки, вариращи от 1 на до 4 на 100.

Цените на хляба и сиренето в Унгария се покачиха с към 70 на годишна база през септември, а тези на захарта в Полша скочиха с 50 на 100. Тези артикули се изчерпаха в някои магазини през лятото заради очакване на нови покачвания на цените.

Със синдикати, които упорстват за внезапно нарастване на заплатите, за да се резервира покупателната дарба на популацията, от една страна и желанието на фирмите, да покачват цените, с цел да защитят финансовата си непоклатимост от друга, нарастват рисковете предстоящото икономическо закъснение да не ограничи инфлацията до степента, в която централните банкери се надяват.

" Колкото по-дълго се резервират инфлацията и натискът за нарастване на заплатите, толкоз по-голям е рискът от внезапно повишение на лихвите, а от там - и на безработицата, които да провокират мечтаното понижаване на търсенето и по този начин да се възвърне ценовата непоклатимост ", съобщи икономистът за разрастващите се пазари в Европа от " Кепитъл Икономикс " (Capital Economics) Никълъс Фар.

Доверието в централните банки в района беше подложено на тестване предишния месец, когато спадът на форинта принуди Националната банка на Унгария да увеличи изключително лихвените проценти - едвам няколко седмици откакто даде сигнал, че има намерение да не работи в тази посока.

Умереното болшинство измежду ръководителите на Полската централната банка също предлага да се спре с повишението на лихвените проценти, защото се чака растежът да се забави мощно през 2023 година. Удържането на инфлацията обаче може да бъде мъчно, защото държавното управление има желание да направи спомагателни разноски преди идните следващата година избори

Инфлационните упования се отклоняват от задачите на централната банка, сподели основният икономист на УниКредит (UniCredit) за Централна и Източна Европа Дан Букса.

Анализаторът даде за образец изследване за настройката на  потребителски, което съгласно него демонстрира, че семействата чакат инфлацията да се увеличи в допълнение редом с изпреварващия растеж на заплатите, който е нормален за последните години.

В Унгария мозъчният концерн " Джи Кей Ай " (GKI) регистрира, че предишния месец желанията за повишение на цените са се нараснали във всички браншове като се изключи строителството. 

Междувременно изследване на полската статистическа работа сподели, че над 70 на 100 от потребителите чакат инфлацията да се движи със същия ритъм или даже да бъде по-висока през идващите 12 месеца

В Унгария и Полша са въведени ограничения за държавен надзор върху цените на някои храни, горива и ипотеките, които влязоха в действие в края на предходната година и при започване на настоящата. 

В Унгария редица ограничавания на цените би трябвало да изтекат в края на тази година, само че държавното управление алармира, че ще удължи някои от тях, както правеше през последните месеци.

Ситуацията в Полша не е толкоз ясна, макар че " кредитните ваканции ", които имат за цел да облекчават тежестта от по-високите лихвени проценти на централната банка, остават  най-малко до началото на 2023 година

Същевременно няма признаци, че натискът върху цените ще отслабне скоро. Ел Пи Пи (LPP), най-големият търговец на дребно в Полша, съобщи, че възнамерява да увеличи цените със 7 на 100 до 19 на 100, с цел да компенсира възходящите разноски и резултатите от валутния курс.

Въпреки предстоящото закъснение на икономическия напредък до към 1 на 100 главната асоциация на работодателите в Полша предвижда нарастване на заплатите от 10 на 100 до 12 на 100 през идната година.

Унгарските компании възнамеряват да покачат заплатите приблизително с 9 на 100 през януари, съгласно Шандор Бая, ръководещ шеф на компанията за наемане на личен състав " Рандстат " (Randstad), и не могат да бъдат изключени спомагателни покачвания в някои браншове по-късно през годината.

Въпросът пред централните банкери

Ройтерс отбелязва, че стопанските системи в ЦИЕ към този момент демонстрират признаци на закъснение. Това, наред с упованията за спомагателен растеж на инфлацията, тласкана от цените на производител и високата претовареност, изправя пред редица алтернативи централните банкери в тази част на континента.  

И до момента в който в Западна Европа чакат инфлацията да се укроти в границите на 2 на 100 до 2024 година, обстановката в ЦИЕ е надалеч по-различна. 

Тъй като стопанските системи в района към този момент се забавят, евентуалният удар върху вероятностите за напредък от по-голямо стягане на паричната политика за усмиряване на инфлацията и рисковете от инфлацията, повишаваща се поради възходящите индустриални цени, " стегнатите " пазари на труда и неустойчивостта на обменните курсове, се обрисуваха като съществена алтернатива, пред която са изправени централните банкери.

В Западна Европа икономистите и финансовите пазари значително чакат растежът на цените в еврозоната да спадне до целевото равнище на Европейската централна банка от 2 % до 2024 година
Перспективата е доста друга за Централна Европа.

" Инфлационните упования са доста високи и не дават ясна вероятност, какъв брой още могат да се покачат цените. Това за мен е най-голямата опасност ", съобщи Йоана Тирович, от Полската централна банка, която е представител на малцинството, настояващо за повишение на лихвените проценти.

" Очакванията за по-висока инфлация ясно разделят Полша от страните в еврозоната, където упованията постоянно дават отговор на подхванатите дейности от страна на ЕЦБ ", добавя тя.

Главният пълководец на " Сосиете Женерал " (Societe Generale) за района на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка Марек Дримал чака полската инфлация да доближи връх от над 20 на 100 през февруари и да бъде над 10 на 100 най-малко до края на 2024 година Инфлацията в Унгария може да доближи 24 на 100 през февруари-април, намалявайки до едноцифрено число в средата на 2024 година, сподели още той.

" Смятаме, че Полша е в по-опасна позиция ", сподели Дримал. " Предстоящите избори евентуално ще подтикват фискалната агресия и по-специално плануваното доста нарастване на минималната работна заплата от януари може в действителност да провокира по-значителен растеж на заплатите на всички места ", отбелязва той.

На собствен ред икономисти от " Ерсте Груп " (Erste Group), представени от Ройтерс, споделиха, че инфлацията в района може да се трансформира в " непрекъснат феномен ", което в допълнение ще продължи да оказва напън върху политиката на централните банки
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР