Докато има война в Украйна няма как да си отдъхнем.

...
Докато има война в Украйна няма как да си отдъхнем.
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Много опасна е играта с директната заплаха срещу страни-членки на НАТО


Докато има война в Украйна няма по какъв начин да си отдъхнем. Много тежко щеше да бъде решението, в случай че се предполагаше, че Русия преднамерено е обстрелвала полска или натовска територия с ракети.

Така разяснява случая с двамата починали поляци някогашният външен министър Ивайло Калфин за Euronews Bulgaria.

Очевидно това не е станало и не е разумно. Мисля, че Русия има задоволително усложнения с войната си в Украйна, с цел да уголемява фронта и да открива война против НАТО.

Откакто паднаха ракетите имаше съвещания и в границите на НАТО и сред държавните глави, тъй че преценката все още е, че не съветска ракета е обстрелвала Полша. Така че не е добре да се повишава напрежението. Много рискова е тази игра с директната опасност против страни-членки на НАТО. Това в реалност може да докара до пълномащабна война – нещо от което всички, в това число и Русия, се опитваме да се запазим.

Ситуацията с усилването на източния фланг от НАТО не се трансформира след рухването на ракетата в Полша. Инцидентът не е обвързван с експанзия на Русия към НАТО или противоположното.

 
Мисля, че всички страни ще желаят да го одобряват като случай и да не му придават по-голямо значение. Русия има задоволително проблеми в Украйна. Отстъпването на Херсон е на процедура позорно.
Руският президент доста разчита на поддръжката на публичното мнение, само че първо с оповестяването на готовност и в този момент с отстъпването на обилни територии, има задоволително проблеми в съветската страна. Очевидно съветската войска не е способна на това, за което потегли – за две седмици да минат през Украйна и да я унищожават. Очевидно тази война ще продължи дълго, а продължителното тлеене на сходен спор не се знае по кое време отново ще избухне.

Времето за договаряния ще пристигна последователно, само че то не е пристигнало. Дипломатически контакти и ма, дори видяхме, че намерено се срещнаха шефовете на разследващите служби в Истанбул. Форма на разговор сред западните страни и Русия има. Предполагам, че има и сред Русия и Украйна, най-малкото тези замени на пленници са предмет на сходен разговор. Но да приказваме за дефинитивно решение на спора, сме доста надалеч. За да има трайно споразумяване, по този начин както си го показват страните, едната би трябвало да капитулира. А това нито ще стане скоро с съветската войска, нито явно с украинската.

 
Този спор започва доста процеси, в това число разширението на НАТО с Швеция и Финландия. Много евентуално е Украйна също да се насочи към участие в НАТО. Ако има някаква опозиция, тя ще е обвързвана тъкмо с тези окупирани сега територии. Доста антируски настроения се сътвориха след тази експанзия. Така че за разлика от другите замразени спорове, този ще бъде много по-топъл.
Няма по какъв начин да се въвлече директно НАТО в спор с Русия. Това ще бъде доста разрушителен спор. Няма да се изненадам, в случай че Русия разгласи случая като офанзива с подправен байрак и че Украйна надали не преднамерено е изстреляла тази ракета, с цел да въвлече НАТО в спора, което също не е правилно.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР