Докато има данъкоплатци, бюджетът ще бъде изпълнен. Въпросът е какво

...
Докато има данъкоплатци, бюджетът ще бъде изпълнен. Въпросът е какво
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

" Докато има данъкоплатци, бюджетът ще бъде изпълнен. Въпросът е какво съдържа в рамката и каква е задачата. Това, което виждаме през последните няколко години, изключително в прогнозата за 2024 година, е промяна на концепцията за ръководство на обществените финанси. Десетки години е считано за вярно да не се позволяват дефицити и да не се теглят нови задължения. Сега управлението на държавните финанси има вяра в съществуването на това, че може да увеличиш благосъстоянието на страната като харчиш назаем и трупаш недостиг. Което е неправилно ". Това сподели някогашният финансов министър Владислав Горанов па Bulgaria ON AIR.
 
По думите му финансовата сметка на страната от дълго време е изпусната с прекомерно огромни обществени разноски.
" За да се пълнят дупки в хазната, сме склонни да си разпродаваме и земята, само че казусът е по-голям. Събираемостта остава на сериозно ниско равнище. Около 1,5 милиарда лева доходи от Данък добавена стойност няма да се изпълнят, 300-400 млн. лева корпоративен налог няма да постъпят. Това, че той се хвали с по-малък недостиг в ноември и възстановяване на бюджетното салдо, не е вест. Сега идва финансовият корпоративен налог за идната година, а въпреки това - сходно нещо не се е случвало единствено в тази година ", изясни Горанов.
 
" Когато финансовият министър борави фриволно с истината и се отдалечава от нея, е отзив за отношението му към страната и ръководството ", уточни гостът на медията. " Ако приемем, че частично Асен Василев има отношение към това да има държавно управление, то сигурно с дейностите си той няма принос България да се приближава до еврозоната, в противен случай. Подобен вид политика, с доста настоящи разноски в бюджета и поддържането на недостиг, е проинфлационна политика, остава в риск и опцията да осъществим и критерия за инфлация. Прогнозираният напредък от страна на държавното управление е много по-висок от планувания на Европейска комисия ", разяснява някогашният финансов министър.
 
Горанов счита, че промяната на концепцията на ръководство на обществените финанси в дълготраен проект е рискова, тъй като натрупването на десетки милиарди дълг и недостиг " не е заслужено към бъдещото потомство ".
 
" Така направената сметка ни отдалечава и основава риск за присъединението към еврозоната. Ако погледнем дейностите на Асен Василев в предишното, той в никакъв случай не се е вълнувал от критерия дълг, недостиг и присъединение към еврозоната. Бюджетът ще мине, тъй като другояче значи нови избори. Оставката на Асен Василев значи оставка на цялото държавно управление ", съобщи той.
 
Като проблем някогашният министър на финансите дефинира ниската интензивност по време на изборите и отдръпването на хората от политиката. " За Шенген от дълго време сме подготвени. Там сме заложници на домашни проблеми на някои страни членки. Несправедливо ни третират. Беше ясно, че бюджетът ще бъде подсилен, тъй като алтернативата е нови избори ", заключи гостът.
 
Горанов разяснява и ръководството на НЗОК: С поисканите и дадени оставки на подуправителя и шефа на НЗОК, при гласуването им ще се обезглави цялото оперативно управление на Здравната каса. Според него, в случай че се разгласи процедура за ново управление преди остарялото да е освободено, ще изпаднем в подозрение за противоконституционност.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР