Докато фокусът на света е върху геноцидната кампания на Израел

...
Докато фокусът на света е върху геноцидната кампания на Израел
Коментари Харесай

Палестинските деца на Западния бряг също са атакувани

Докато фокусът на света е върху геноцидната акция на Израел за блокада и бомбардировки в Газа, Израел също всява гнет върху палестинците в окупирания Западен бряг. Най-малко 186 души, в това число повече от 30 деца, са били убити там от израелските военни и заселници от 7 октомври. И на никое място в окупираните територии не е следена повече военна експанзия от бежанския лагер в Дженин, който по всевъзможен метод се е трансформирал военна зона.

От 2018 година Brighton Trust, британска благотворителна организация, от която съм част, оказва помощ за финансирането на детския център Al Tafawk в лагера. Това е място, където децата могат да отидат да учат, играят и поддържат връзка. През последните седмици мнозина потърсиха леговище от израелските бомбардировки в Центъра и спяха там, тъй като домовете им бяха разрушени.

Както всеки ъгъл на пренаселения лагер, детският център Ал Тафаук сега е нападнат. Всъщност той е нападнат отдавна.

През юли тази година, по време на тяхното принудително навлизане в Дженин, което умъртви 12 палестинци, израелски бойци също нахлуха в Центъра и го разрушиха.

Те освен унищожиха всички уреди и съоръжение, в това число детски книжки, само че също по този начин пробиха огромни дупки във външните стени на постройката, оставяйки я съвсем обитаема. Нашата благотворителна организация, дружно с английския Shalom-Salaam Trust, трябваше да събере пари за ремонт на постройката и замяна на съоръжение.

В последна сметка децата се върнаха в Центъра, само че беше ясно, че там не са в сигурност. Израелските военни бяха решени да не разрешат на палестинците в Дженин да имат мир и тишина, даже в детски център. И нещата се утежниха доста, откакто Израел отговори на офанзивата на Хамас от 7 октомври с геноцидна бомбардировка в Газа и все по-агресивни и смъртоносни военни интервенции в Западния бряг.

Учител в детския център Al Tafawk ми писа в средата на октомври за ужасяващата обстановка, в която се намират децата на Дженин след нахлуването през юли.

„ Нямахме нито една спокойна нощ от [юли] “, изясни тя. „ Когато започнаха офанзивите против линията Газа, офанзивите против лагера станаха още по-лоши. Животът стана толкоз сложен, че ни се коства, че не можем да дишаме. Войниците заплашват, че ще създадат същото с нас в Дженин, както вършат с хората в Газа. Всъщност те към този момент са почнали да го вършат, само че светът е прекомерно ангажиран другаде, показвайки единствено израелската страна на историята. Днес имаме единствено едно предпочитание. Да имаш единствено една спокойна нощ, без да се събуждаш с новината, че член на фамилията или цяло семейство е убито. ”

Тя продължи да ми споделя за нощните бойци, влезнали в дома й и задържали фамилията й с часове, до момента в който се опитвали да заловят някого в региона.

„ Затвориха ни три часа в банята “, сподели тя. „ Дори бебето на брат ми, което е единствено на 15 дни, не получи мляко. Тези неща стартират да се усещат естествени тук, само че всички деца умират от вътрешната страна. Те не схващат за какво се случва това. Ние крещим, само че никой не ни чува. “

Същият преподавател ми писа още един път на 27 октомври.

„ Всяка вечер губим хора, деца. Погребахме доста, само че защото те умират след офанзивата, новините в никакъв случай не ги загатват! Дори гробището ни беше бомбардирано. “

„ Нашият център е в средата на лагера, единственото прелестно място за деца. Сега е доста рисково за постигане, само че децата го намират за единственото място, което може да им помогне да оцелеят. Не мога да им кажа, че в действителност сме в заплаха [в центъра]! “

Медиите приказват единствено за линията Газа. Но на Западния бряг обстановката също е доста неприятна. Всички градове, села и лагери са заключени и подложени на съвсем непрекъсната офанзива. И всички, в това число хиляди деца, са изложени на риск и страдат.

Извинението на Израел за убийството и осакатяването на хиляди палестинци, в това число деца, в линията Газа е, че се пробва да „ унищожи Хамас “. На Западния бряг Хамас не е на власт, само че Израел усилва репресиите и насилието.

Прави го, тъй като същинската му цел, в Газа и другаде в Палестина, не е „ унищожаването на Хамас “ или успеха върху различен зложелател. Нейната същинска цел е и постоянно е била етническо пречистване.

Както към този момент видяхме в изминал документ на Министерството на разузнаването, Израел желае да анексира цяла Газа и да прогони популацията й в Синайската пустиня. Същото важи и за Западния бряг, макар че до момента средствата за прогонване на локалното население не са същите.

Големи региони на Западния бряг към този момент бяха направени Arabrein („ освободени от араби “) посредством потреблението на заселнически и армейски гнет и погроми преди 7 октомври. Но през последния месец имаше ускорение на това палестинците да бъдат принудени да изоставен селата и домовете си.

На 28 октомври палестинската общественост на Хирбет Занута в хълмовете Южен Хеброн трябваше да си събере багажа и да напусне земите си заради терора на заселниците. Това беше единствено една от осемте общности, които бяха принудени да изоставен домовете и земите си през последните четири седмици. Шест други бяха отчасти евакуирани, откакто на селяните им беше казано, че ще бъдат убити, в случай че откажат да изоставен.

Това е модел, който сме виждали и преди. Първо, палестинците в селските региони ще бъдат принудени да изоставен земята си и да се реалокират в градовете. След това тези в градовете ще бъдат изтласкани в трета страна. Израел стартира втора Накба – освен в Газа, само че и на Западния бряг.

На 9 ноември имаше още една офанзива против Дженин, най-сериозната до момента. 14 палестинци бяха убити, най-вече с дронове. По време на офанзивата центърът Al Tafawk е бил употребен със сълзотворен газ, до момента в който децата към момента са били вътре и съгласно някои отчети, които получихме, са употребявани бойни боеприпаси. Повечето от децата са евакуирани, само че към 20, заради поемане на газ, не са съумели. По-късно същия ден учителката, с която контактувах, рискува живота си и влезе в Центъра, с цел да ревизира децата. Тя откри някои от децата в безсъзнание.

Не е за поверие по какъв начин детски център е станал обект на военна офанзива, в случай че същинската цел не е да се унищожат всички палестински организации на гражданското общество.

На 13 ноември получихме обезпокоително известие от шефа на Центъра, чийто татко е задържан и обичай. Тя ни сподели, че Центърът съвсем не работи поради офанзивите на израелската войска. Хората нямат храна и доста от децата не знаят какво се е случило със фамилиите им.

Детският център Ал Тафаук и палестинските деца, които се пробват да намерят мир и сигурност там, в този момент са атакувани. Подобно на други в лагера Дженин, в окупирания Западен бряг и в Газа, те са ориентирани, заплашвани и травматизирани за закононарушението, че са палестинци и се пробват да съществуват в земите на своите предшественици. Те ни споделят, че „ не могат да дишат “. Че крещят, само че никой не ги слуша. Светът не може да продължи да подценява тежкото им състояние. Трябва да помогнем на децата от Газа и Западния бряг. Трябва да желаяме неотложен завършек на бруталната акция за етническо пречистване на Израел.

Възгледите, изразени в тази публикация, са лични на създателя и не отразяват безусловно публицистичната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР