Докато Европейската комисия се готви да обяви предложенията си за

...
Докато Европейската комисия се готви да обяви предложенията си за
Коментари Харесай

Брюксел притесни Източна Европа с план да изчислява по нов начин кохезионните фондове

Докато Европейската комисия се готви да разгласи предложенията си за идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз в сряда, източните страни членки са обезпокоени от новия метод, по който Брюксел възнамерява да пресмята кохезионните фондове, съобщи EUoberver.

Досега отпущането им се основаваше на брутния вътрешен артикул на глава от популацията в Европейски Съюз, само че Еврокомисията в този момент възнамерява да вкара обществени знаци, като младежка безработица и банкет на мигранти, и такива, свързани с опазането на околната среда.

Източните страни членки се тормозят, че като резултат от това ще получават по-малко пари от кохезионните фондове, които се възнамерява да бъдат орязани с най-малко 6% в идващия дълготраен бюджет.
Някои източни страни мислят, че това може да отклони потока на средствата на юг. За тази опция писа и " Файненшъл таймс " предходната седмица.

На фона на изискването за съблюдаване върховенството на закона (което се чака да бъде въведено в бюджета за интервала 2021-2027 г.) и смяната в знаците, някои страни в източната част на Европейски Съюз подозират Комисията в политически цели.

" Обезпокоени сме. Чувстваме се като че ли ни се подиграват ", сподели допломат от Европейски Съюз пред EUobserver. " Ако придадем доста огромна тежест на различен аршин, това е забележителна смяна, и тя се прави без разбор или консултация ", добави дипломатът, съгласно който измененията са " доста политически ", а не механически.

" Трудно е това да не бъде интерпретирано като възмездие ", коменитра различен посланик, имайки поради, че някои страни в Централна и Източна Европа не желаят да одобряват бежанци и имат разногласия с Брюксел по отношение на върховенството на закона, да вземем за пример Унгария и Полша.

Еврокомисията твърди, че желае да модернизира кохезионните фондове, с цел да се оправи с нови предзвикателства, като миграцията. " Не става въпрос за наказания, а за обстоятелството, че дадена страна членка прави доста (по отношение на миграцията) и би трябвало да заплаща доста пари, тогава това би трябвало да играе избрана роля в изчисляването на правото й да получава кохезионни фондове ", сподели чиновник от Европейски Съюз.

На срещата си в сряда предходната седмица някои посланици от Европейски Съюз са изразили безпокойствие от опцията кохзионни фондове да бъдат пренасочвани на юг, откакто генералният секретар на Еврокомисията Марин Зелмайер е показал бюджетните проекти пред тях. Зелмайер е защитил Комисията и е нарекъл писаното от " Файненшъл таймс " " фалишиви вести ", настояват източници, осведомени с диалозите.

Според някои източни дипломати е противоречиво дали е законно прибавянето на нови знаци за кохезионната политика, тъй като нейната цел, икономическо доближаване сред районите, се съдържа в контракта на Европейски Съюз. " Ако прибавим нов аршин, то това към този момент не е кохезионната политика ", разяснява посланик, добавяйки, че " това е метод да се употребява кохезиията за други средства ".

Друг посланик сподели: " Разбираме, че нашите южни сътрудници са изправени пред проблеми. Но кохизионната политика има за цел да помогне на района ни. Те имат структурни проблеми, които изискват различен вид помощ ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР