Докато Европа е съсредоточена върху продължаващата война между Русия и

...
Докато Европа е съсредоточена върху продължаващата война между Русия и
Коментари Харесай

Косово-Сърбия: Часовникът, който тиктака в сянката на войната в Украйна

Докато Европа е съсредоточена върху продължаващата война сред Русия и Украйна, мирът и стабилността в друга от най-конфликтните зони в района надалеч не са обезпечени, предизвестява почитан посланик от Европейски Съюз.

Отношенията сред Сърбия и Косово, които са изострени още от бруталния спор сред двете страни през 90-те години на предишния век, остават деликатни една година след предварителното съглашение за нов път към нормализация.

" Стабилността е нежна. Не можем да одобряваме мира и стабилността за даденост ", декларира Мирослав Лайчак, специфичен представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина и Западните Балкани, пред CNBC.

Диалогът Белград-Прищина е поредност от диалози, подпомагани от Европейския съюз, които имат за цел да облекчат враждебните връзки сред прилежащите балкански страни. През февруари 2023 година Сърбия и Косово се споразумяха за път към нормализиране на връзките, което съставлява огромна стъпка напред за дългогодишните съперници, чиито десетилетни търкания се концентрират върху териториални разногласия и етнически разделения.

По-късно обаче този прогрес беше засенчен от обновяване на насилието в Северно Косово, в това число смъртоносна престрелка сред тежко въоръжена група етнически сърби и специфичните полицейски сили на Косово в село Банска.

Няма път обратно?

Северно Косово има етническо сръбско болшинство и заради това Белград го счита за своя южна провинция. Междувременно цялото Косово е с към 93% етнически албанци и Прищина разгласи самостоятелност през 2008 година

Годините на спор сред двете страни доведоха до мощно разделяне в Европа във връзка с по-нататъшните дейности, като няколко държави-членки на Европейски Съюз - Испания, Словакия, Кипър, Румъния и Гърция – както и други, отвън Европейски Съюз, оспорват претенциите за косовска самостоятелност.

Въпреки това Лайчак показва, че съглашението за нормализиране на обстановката е напреднало " както в никакъв случай до момента " и отбелязва, че в този момент фокусът е върху осъществяването. Мерките за нормализация включват развиването на " естествени, добросъседски връзки " и възпиране от " опасност или приложимост на мощ " при бъдещи разногласия.

" Няма път обратно ", безапелационен е той. " Няма метод да се върнем все още преди тези съглашения, тъй като те са признати и от двете страни ".

Както Европейски Съюз, по този начин и Съединени американски щати са мощно заинтригувани от нормализирането на връзките сред Сърбия и Косово и влагат старания в тази посока, даже когато се борят с други бързо разрастващи се интернационалните спорове.

Но часовникът тиктака. Тъй като това лято предстоят избори в Европейския парламент, а по-късно през годината и в Съединени американски щати, напредъкът в договарянията за нормализиране на връзките ще бъде от решаващо значение, преди въпросът да бъде вероятно обезценен от нова обстановка.

" Това, което ще стартира преди Европейски Съюз и Съединени американски щати да излязат на избори, ще продължи през целия избирателен развой ", споделя Лайчак. " Но това, което няма да стартира преди тях, имам подозрения, че ще стартира и по-късно ".

По-вероятно е съпротивата да пристигна от съответните водачи на Сърбия и Косово - президента Александър Вучич и министър-председателя Албин Курти, които разчитат на националистически бази гласоподаватели вкъщи.

Залогът е огромен и за двете страни. Тъй като Сърбия и Косово се стремят към участие в Европейски Съюз, Лайчак показва, че това дава на Брюксел „ морков, който да подтиква мира сред двете страни “.

В момента Сърбия е в разгара на договарянията за присъединение към Европейски Съюз, откакто през 2012 година получи статут на претендент за участие, а Косово има евентуален статут на претендент за участие, макар че и двете страни ще се нуждаят от съществени промени, с цел да бъдат признати в блока.

" Успехът на процеса на нормализация ще зависи и от това до каква степен директно и тясно са свързани с пътя на Косово и Сърбия към Европейски Съюз ", счита Лайчак. " Това е най-силният лост за влияние, с който разполагаме. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР