Докато Европа е разтърсвана от исторически горещи вълни, суши и

...
Докато Европа е разтърсвана от исторически горещи вълни, суши и
Коментари Харесай

WWF: 17% от населението на Европа е изправено пред висок риск от недостиг на вода до 2050 г. | София се нарежда сред 50-те най-застрашени града на континента

Докато Европа е разтърсвана от исторически горещи талази, суши и рекордно ниски равнища на реките, нов разбор на WWF демонстрира, че 17% от хората на континента, както и 13% от неговия Брутен вътрешен артикул (БВП) могат да бъдат изправени пред високи до рискови опасности от дефицит на вода доникъде на века, оповестиха от WWF – България за Moreto.net..

Според създателите на проучването този тъмен сюжет би могъл да бъде предотвратен само в случай че държавните управления и бизнесът подхващат незабавни и безапелационни дейности за повишение устойчивостта на стопанските системи чрез природно-базирани решения.

Днес реките в Европа стават жертва на горещината. Четири от най-важните артерии на континента – Дунав, По, Рейн и Висла – са изправени пред рекордно ниски равнища, застрашаващи бизнеса, промишлеността, селското стопанство и даже доставките на питейна вода за локалните общности. Използвайки инструмента на WWF за оценка на водния риск, новият разбор демонстрира, че Европа ще бъде още по-податлива на суши и дефицит на вода през идващите години.

„ Сушите в Европа не трябва да шокират никого: картите на водния риск от дълго време сочат изразителен дефицит на вода из целия континент. Това, което би трябвало да ни шокира, е фактът, че европейските държавни управления, компании и вложители не престават да си затварят очите за водните опасности, като че ли те ще се решат сами ”, сподели Алексис Морган, началник на стратегия „ Води “ във WWF International. „ Нуждаем се от незабавни дейности за намаляване на тези опасности, изключително посредством вложение в природно-базирани решения за възстановяване положението на европейските реки, езера и влажни зони. “

Градове под опасност

Анализът на WWF обгръща целия континент, само че акцентира страните, които евентуално ще бъдат изправени пред най-големите опасности до 2050 година Сред тях е Гърция, 82% от популацията и огромна част от Брутният вътрешен продукт на която може да идват от региони с висок или рисков риск. В същото време ¾ от популацията и Брутният вътрешен продукт на Испания може да се окажат изправени пред висок риск, до момента в който градовете в басейна на река Гуадалкивир (като Севиля, Мурсия, Гранада и Кордоба) се чака да бъдат най-потърпевши от дефицит на вода доникъде на века.

Изследването демонстрира, че в групата с най-застрашените европейски градове попада и София. Дори и при най-оптимистичния сюжет в средносрочен и дълготраен проект столицата ни ще се намира пред по-голям риск от дефицит на вода от градове като Рим, Неапол и Тулуза. На сериозен риск са изложени още и десетки градове, измежду които Ереван, Тбилиси, Мадрид, Малага, Валенсия, Лисабон, Атина, Солун, Бирмингам, Букурещ, Москва, Донецк, Палермо, Болоня, Флоренция, Бари, Баку, Антверпен и Брюксел.

Значенито на реките в нашия свят

Здравите реки са от основно значение за сполучливо адаптиране към отрицателните резултати от климатичните промени. За страдание, през днешния ден цели 60% от европейските реки не са здрави, макар правното обвързване на Рамковата инструкция за водите на Европейски Съюз, чиято цел е да пази и възвръща сладководните басейни и да подсигурява, че всички те ще бъдат приведени в положително положение до 2027 година

Водните опасности от дълго време се смятат за един от най-сериозните, пред които е изправен бизнесът. От десетилетия те се подреждат в топ 5 на световните опасности на Световния стопански конгрес, заплашвайки с огромни загуби както бранша на производството, по този начин и локалните общности. Примерите са красноречиви. Фабриката на „ Тесла “ край Берлин изчерпва водоснабдяването на региона, а Северна Италия рискува да загуби до половината от селскостопанската си продукция заради продължаващата суша, като вредите към този момент се чака да надвишават един милиард евро.

„ Тазгодишните засушавания и тревожните прогнози за нараснал риск от дефицит на вода са още един сигнал за пробуждане, още едно предизвестие за нуждата от незабавни дейности. Всички компании и вложители би трябвало да оценят своите настоящи и бъдещите водни опасности и да реагират групово. Само по този начин те ще изградят по-устойчиви бизнеси и ще понижат рисковете както за своите активи, по този начин и за общностите на целия континент “, прикани Морган.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР