Докато Европа е изправена пред най-тежкия енергиен проблем от десетилетия

...
Докато Европа е изправена пред най-тежкия енергиен проблем от десетилетия
Коментари Харесай

В Европа назрява нова криза - за въглища

Докато Европа е изправена пред най-тежкия енергиен проблем от десетилетия насам поради войната в Украйна, редица градове се пробват да усилят запасите си от газ преди зимата. Скоро обаче може да се стигне до дефицит и на друго гориво - въглища.

Въпреки че са измежду главните замърсители, които Европейският съюз се стреми да откаже в опитите си да понижи въглеродните излъчвания, потреблението на въглища се усилва, споделя " Politico ". Държави като Австрия и Нидерландия отварят още веднъж остарели въглищни централи или усилват към този момент съществуващите мощности, с цел да спестят газ.

Проблемът е, че Европейски Съюз скоро ще бъде лишен от най-големия си снабдител. През април блокът наложи наказания на съветските въглища, като забрани по-нататъшния им импорт от 10 август.

Това значи, че 2 млн. тона въглища, които Европейски Съюз ще получи от Русия този месец, ще бъдат последната такава доставка, споделя Алекс Такра, старши анализатор в компанията за пазарни изследвания " Argus Media ".

Ако към това се прибавят и сериозните логистични компликации при набирането и превозването на горивото от други места, " сигурно ще бъде предизвикателство да се набират задоволително въглища тази зима ", добавя той пред изданието.

Индонезия, Южна Африка и Колумбия са евентуални снабдители, само че страните от Европейски Съюз ще се сблъскат с " извънредно високи цени " заради изключително висококалоричния тип въглища, които нормално се употребяват в блока, счита Такра. Цените на въглищата в ротердамския хъб API2 доближиха 380 $ за хиляда тона тази седмица, което към този момент е повече от четирикратно нарастване в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Европейски Съюз ще се сблъска и със " мощна конкуренция " от страна на играчи като Индия и Южна Корея, които имат настоящи съглашения за доставка на въглища с доста от тези страни, счита Марк Нюджънт, анализатор в корабния брокер Braemar.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР