Докато експерти и държавни ръководители продължават да се чудят каква

...
Докато експерти и държавни ръководители продължават да се чудят каква
Коментари Харесай

СЗО кръсти новия щам Омикрон, за да не обиди китайския президент

Докато специалисти и държавни ръководители не престават да се чудят каква тъкмо заплаха съставлява разновидността Омикрон на ковид и какви ограничения да подхващат, с цел да оправят разпространяването му, редица западни издания не престават да се питат за какво поради него бяха прескочени две букви от гръцката писменост. По пътя на логиката новият вид трябваше да се споделя Ню съгласно гръцката писменост, откакто предходният бе кръстен Мю. Даже още първоначално италиански медии говореха за новия вид Ню. После се оказа, че тази писмен знак се прескача. Но и, че дружно с нея се прескача и идната Си и се стига непосредствено до Омикрон.

Причините за този двоен пропуск бяха изтъкнати от Тарик Язаревич, представител на Световната здравна организация, напомня " Фигаро ". Според него Ню се бърка с британската дума за нов (new), а Си е постоянно срещано китайско фамилно име. Мнозина се сетиха тогава за китайския водач Си Цзинпин. А правозащитници упрекнаха СЗО, че е взела това решение, с цел да не подразни Пекин, който се дразнеше и когато преди време тогавашният американски президент Доналд Тръмп наричаше ковид - китайски вирус, отбелязва " Бизнес инсайдър ".

Междувременно СЗО се разгласи срещу бланкетните забрани за пътувания поради разновидността Омикрон на ковид. Според СЗО тези забрани няма да попречат на разпространяването на новия вид.

СЗО насочи рекомендации какви ограничения да се взимат за битка с разпространяването на Омикрон.

Мерките могат да включват обзор на пасажерите преди пътуването или след идването, тестване и слагане под карантина, съобщи организацията.

" Бланкетните забрани за пътешестване няма да предотвратят разпространяването на Омикрон по света, а единствено основават тежко задължение за живота на хората и за техния занаят ", безапелационни бяха от СЗО.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР