„Пламъци идват, искри навсякъде“: Как оцелелите избягаха от пожарите на Хавайските острови

...
Докато екипите за спешна помощ на Съединените щати продължават да
Коментари Харесай

Докато екипите за спешна помощ на Съединените щати продължават да се борят с горските пожари на Хавайските острови, жители и туристи разказват за отчаяните си бягства от подклажданите от вятъра пламъци на остров Мауи, където някои избягаха само с дрехите на гърба си.

Пенсионираният пощальон и ветеран от войната във Виетнам Томас Леонард е живял в Лахайна, историческата столица на Хаваите, в продължение на 44 години до тази седмица.

Това е, докато бързо развиващият се горски пожар, който унищожи голяма част от града, изпепели апартамента му, стопи джипа му и го принуди да прекара четири ужасяващи часа, криейки се от пламъците зад морска стена.

„Нищо не ми остана“, каза Леонард пред Асошиейтед прес, докато седеше на надуваем дюшек пред приют за онези, които избягаха от пожара. „Аз съм ветеринар с увреждания, така че сега съм бездомен ветеринар“, добави той с лек смях.

Бързо развиващият се ад, който започна във вторник, се разпространи от храстите извън града и опустоши Лахайна. Това беше един от трите големи горски пожара на Мауи, всичките все още горящи, които бяха подхранвани от сухи условия, натрупване на гориво и вятър със скорост 100 километра в час (60 мили в час).

Най-малко 55 души са загинали в пожарите, според последните данни на официални лица, но се очаква броят на жертвите да нарасне.


Докато пожарникарите продължават да гасят по-малки пожари, федералните долари за възстановяване започнаха да текат заедно с притока на доставки и оборудване, след като президентът на САЩ Джо Байдън в четвъртък одобри декларация за бедствие за Хавай.

Губернаторът Джош Грийн каза, че адът, превърнал голяма част от Лахайна в тлеещи руини, е най-лошото природно бедствие в историята на щата, правейки хиляди хора бездомни и изравнявайки до 1000 сгради.

„Ще отнеме много години, за да се възстанови Лахайна“, каза Грийн по време на пресконференция, докато служителите започнаха да чертаят план за приютяване на новобездомните в хотели и имоти под наем за туристи.

Дебора Лефлър каза, че е загубила дом на Фронт Стрийт, главната улица на Лахайна, който е бил в нейното семейство от 1945 г. Тя се е евакуирала толкова бързо, че е оставила дебитните си карти на нощното шкафче и сега няма достъп до банковата си сметка.

"Но все още имам семейството си и това е важното", каза тя пред AP.

„Кошмар“

На други места на острова жители и туристи скочиха в Тихия океан, за да избягат от пламъците. Командирът на бреговата охрана на САЩ Аджа Къркси каза пред CNN, че се смята, че около 100 души са избягали във водата.

Къркси каза, че пилотите на хеликоптери се затрудняват да виждат заради гъстия дим, но кораб на бреговата охрана е успял да спаси повече от 50 души от океана. „Това беше наистина бързо развиваща се сцена и доста мъчителна за жертвите, които трябваше да скочат във водата“, добави тя.

Сред тях беше Vixay Phonxaylinkham, турист от Фресно, Калифорния, който каза, че е бил хванат в кола под наем със съпругата и децата си, когато пожарите наближават.

„Плувахме около четири часа“, каза Phonxaylinkham от летището, докато чакаха полет от острова, описвайки как са се държали за парчета дърво за плаване.

„Това беше ваканция, която се превърна в кошмар. Чух експлозии навсякъде, чух викове и някои хора не успяха. Чувствам се толкова тъжен“, каза той.

За жителката Кекоа Лансфорд ужасът далеч не беше приключил. „Все още намираме мъртви тела във водата, плаващи и по стената“, каза Лансфорд пред CBS. „Изтегляхме хора.

„Опитваме се да спасим живота на хората и чувствам, че не получаваме помощта, от която се нуждаем.“

Много други също са получили изгаряния, вдишване на дим и други наранявания.

„Беше толкова горещо навсякъде около мен, имах чувството, че ризата ми ще се запали“, каза Никоанджело Никърбокер, 21-годишен жител на Лахайна, от един от четирите спешни приюта, отворени на острова .

Никербокър чу коли и бензиностанция да експлодират и скоро след това избяга от града с баща си, носейки със себе си само дрехите, с които бяха облечени, и семейното куче. „Звучеше сякаш се води война“, каза той.


Несигурно бъдеще

От своя страна Леонард, пенсионираният пощальон, каза, че не е знаел за пожара, докато не е помирисал дим от апартамента си на Фронт Стрийт и е излязъл навън, за да провери.

Той беше в информационен вакуум цял ден, след като токът беше спрян рано сутринта във вторник, оставяйки него и съседите му без електричество, интернет и мобилна телефонна услуга.

Той грабна портфейла, ключовете и кредитните си карти и скочи в колата си, за да си тръгне, само за да открие задръстване. Той изчака с надеждата колоната от превозни средства да се раздвижи, докато колите пред него започнаха да експлодират една по една.

„Моят джип имаше мек покрив и знаех, че ще тръгне. И аз просто казах: „Излизам оттук“, спомня си Леонард.

74-годишният мъж изтича до стената, присъединявайки се към около 70 други. Около 20 от тях са скочили във водата, за да се спасят от пламъците. Леонард каза, че се е чувствал по-безопасно, когато е клекнал до стената откъм океана, където може да остави вятъра да носи гореща пепел върху него.

Въпреки това пепелта прогори дупки в шортите и ризата му и той получи изгаряния по краката си. „Имаше пламъци и искри навсякъде“, каза той пред AP.

Леонард каза, че не знае дали ще се върне в Лахайна, особено като се има предвид колко време вероятно ще отнеме възстановяването. „Нямам представа къде ще отида.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР